Cytat pewexdobrychlopiec
umrzec wszystkich ktorzy nierozumieja : D
ad rem - mardarum posluze sie twoim przykldaem, tzn twoich prac. One mi sie podobaja na swoj sposob ( choc nie lubie takich udziwnien na sile) czesc naprawde fajnych, ale gdybys operowal np dwama lampami i i np szkielkiem 35 1.8 to nie bylo by siasnych kadrow, byla by lepsza plastyka itd. Wiec badz co badz lepiej miec sprzet :D Pozatym plastyka i rozpietosc tonalna H3D sprawia ze kawalek patyka na ulicy zaczyna wygladac jak dzielo : P A co do tych wspomnianych zdjęć of yours to spróbuj nie robic zdjęć na pelnej dziurze, jak mozesz sobie na to pozwolic to podjedz przyslona w gore - wtedy zyskasz na ostrosci i jakosci zdjecia. Tak na marginesie ^ ^
Dzia za rady. Choć nie lubię określeń typu "udziwnienia na siłę" bo nijak to się ma do rzeczywistości, robię tak jak mi wyobraźnia podyktuje, a nie na siłę, no ale cóż, kwestia gustu, jedni wolą naturalizm, inni yyy "udziwnienia". I tak jak pisałam - oczywiste, że lepiej mieć lepszy sprzęt, aczkolwiek cały czas mówię o tym, że jeżeli ktoś ma tylko sprzęt i brak predyspozycji do dobrego, ciekawego jego wykorzystania, to zdjęcia co prawda mogą być świetne jakościowo, ale co z tego, skoro poza tym nie będą miały żadnych interesujących walorów.
Cytat catintheflat
To ślub na zlecenie też pewnie się da obfocić zwykłą cyfrówką, ba pewnie nawet telefonem co ? Wystarczy przecież talent ;)
Swoją drogą to wieeeele zdjęć ślubnych jest właśnie dowodem na to, że dobra jakość zdjęcia nie czyni go interesującym - standardowe zdjęcia ślubne, co prawda idealnie oświetlone, ostre i technicznie cacy, wyglądają tak sucho i sztucznie, że odrzuca na ich widok :P Oczywiście nie piszę o wszystkich, zdarzają się wyjątki.
W ogóle to niektórzy chyba nie czytają ze zrozumieniem ;] Bo chyba nikt tutaj nie pisze, że talent w każdej dziedzinie fotografii wystarcza za wszystko, tylko, że fotograf bez predyspozycji dobrym sprzętem się nie poratuje i przykuwającego uwagę dzieła nie stworzy.
Jak to powiedział Mike Johnston - "Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz gówno wartych zdjęć ." :)