Czat photoblogowy oparty na IRC

Permalink Autor: , data postu: Sunday, March 22, 2009 19:17
No to teraz ja zaproponuję coś niecodziennego. W zasadzie nie jest to niecodzienne, bo sporo serwisów już to ma. Oficjalnie, albo nieoficjalnie. Ale ma.
Dzisiaj chciałbym zaproponować photoblogowiczom kanał irc. "O czym on do jasnej cholery bredzi?" "Ir.. co?". Już objaśniam. Pierw słowami wikipedii:

IRC (ang. Internet Relay Chat) to jedna ze starszych usług sieciowych umożliwiająca rozmowę na tematycznych lub towarzyskich kanałach komunikacyjnych, jak również prywatną z inną podłączoną aktualnie osobą.

Teraz swoimi:
IRC to po krótce czat. Ale czat w pewnym sensie inny od zwykłych. Wychowałem się na tym i zapewne każdy tutaj, kto ircował już swego czasu wie o czym mówie. Dlatego pomyślałem o stworzeniu kanału photoblog.pl :)

Ale gdzie? Na jakim serwerze? Nie proszę, by administracja odpaliła usługę IRC na serwerze, na którym stoi już photoblog. W zamian raczej oferuję swój serwer, który żyje swoim życiem od jakiegoś miesiąca, może dwóch. Wiem, to nie freenode czy ircnet, ale skoro mogę - czemu nie :)

Ale dobra. Zapewne niektórzy nadal ciekawią się o co mi w ogóle chodzi i ile wypiłem. Dlatego zostawiam tu dwie strony - poradniki, właśnie na temat IRC:

http://www.irc.pl
http://www.samaelszafran.pl/irc/faq

A dla osób, które już przez nie przebrnęły i chcą to wypróbować, albo już od dawna umieją z tego korzystać:

serwer: irc.samaelszafran.pl, kanał: #photoblog - ja sobię tam siedzę i czekam na odważnych :P

A tutaj prosiłbym o w miarę konstruktywne rozważenie propozycji (-:
Treść dodana do postu 30-03-2009 o godzinie 22:47
Dodaję link, ponieważ w pierwszym poście bardziej rzuca się w oczy. A chciałbym żeby jak najwięcej ludzi się tym zainteresowało ;)

http://embed.mibbit.com/?server=irc.samaelszafran.pl&channel=%23photoblog&charset=ISO-8859-2

Post edytowany Sunday, March 22, 2009 19:17 przez moderatora czwarta
Konto od:
Miasto: Toruń
Permalink Autor: razahell, data postu: Sunday, March 22, 2009 19:38
Pomysł jest dosyć ciekawy, z pewnością by przybyło kilka ciekawych tekstów na bash'u ;] Stawiam tylko jedno pytanie: sądzisz, że użytkownicy wchodziliby na ten IRC? Moim zdaniem mało osób by o tym pamiętało, o ile w ogóle by potrafiło się tym obsługiwać (tudzież obsługa jest dosyć prosta, jednak zawsze jest to "ale"). Sądzę, że biorąc pod uwagę poziom osób zarejestrownanych w tym serwisie (nie wszystkich, z całym szacunkiem), mielibyśmy tutaj drugą czaterię. Przykre, lecz bardzo prawdopodobne. Nie oznacza jednak, że niemożliwe. Tylko... Czy to się ludziom nie znudzi? I przede wszystkim, ludzie teraz lecą na bajery, a nie IRC... Tylko starych wyjadaczy możesz w to wciągnąć :P
Czujesz się urażona/-y moimi postami? Przyzwyczaj się, za głupotę trzeba płacić...
Linki: Regulamin - FAQ - Moderatorzy/Administratorzy - Kasowanie fotobloga - Szybsze kasowanie zdjęć
Dawniej: Vergil 'Sparda' - 12.04.2008 - 26.06.2009.
razahell Postów: 190
Konto od: 12.04.2008
Miasto: Wrocław
Permalink Autor: , data postu: Sunday, March 22, 2009 19:52
Hej! Nie mów do moda z kretyna o bashu! :D

Wiesz, masz racje. Ludzie lecą na bajery. Widziałeś bramke mibbita? Jeśli pomysł spodobałby się administratorom, to albo w panelu pojawiło by się okienko z mibbitem (najlepiej takie małe, latające, niezależne), albo admini zrobiliby własną bramkę, lub skorzystali z jakiegoś gotowca i ładnie go obrobili :)

Czy się ludziom znudzi? Może znudzi, może nie. Ale jak sam mówiłeś, skoro jest szansa na teksty godne (tfu, tfu) basha, to może się nie znudzi? :)
Treść dodana do postu 23-03-2009 o godzinie 15:35
Dla ludzi zainteresowanych jak to mniej-więcej wygląda: najpopularniejsza chyba bramka IRC w ajaxie:

http://embed.mibbit.com/?server=irc.samaelszafran.pl&channel=%23photoblog&charset=ISO-8859-2
Konto od:
Permalink Autor: dzunior, data postu: Tuesday, March 24, 2009 10:24
IRC? To ktoś jeszcze z tego korzysta? :]

A może dodać na forum shoutbox?

dzunior Postów: 239
Konto od: 22.06.2008
Miasto: Annowo
Permalink Autor: , data postu: Tuesday, March 24, 2009 13:11
Ktoś? Przez ircnet i freenode sie kilka milionów dziennie przewija :D Wiem, bo sam siedze :>
Konto od:
Permalink Autor: dzunior, data postu: Tuesday, March 24, 2009 13:36
To jestem mile zaskoczony, z 6 lat już z tego nie korzystałem :)

dzunior Postów: 239
Konto od: 22.06.2008
Miasto: Annowo
Permalink Autor: , data postu: Tuesday, March 24, 2009 15:16
Jak się dowiedziałem jakie to jest 'stare', też byłem zaskoczony. Ale w życiu próbować trzeba wszystkiego, więc spróbowałem... Może właśnie przez to, że nie jest to tak rozpowszechnione jak 'czateria', czy inne tego typu czaty, tak to wciąga? Less pokemons = more fun :)
Konto od:
Permalink Autor: moot, data postu: Friday, March 27, 2009 23:05
Pomysł ciekawy, mógłby być jako czat podłączony gdzieś pod stronę główną czymś co łączy z ircem ;).
Wchodzić i rozmawiać ludzie:D
moot Postów: 1
Konto od: 8.12.2008
Miasto: katowice
Permalink Autor: , data postu: Sunday, March 29, 2009 13:19
Ja tylko potwierdze i pochwalę się, że dodałem pewne zabezpieczenia przeciwko żartownisiom. Bot, który wywala za przekleństwa i zabezpieczenia przed floodem. Żeby ircowało się lepiej :)

No i przypomne raz jeszcze link:
Konto od:
Permalink Autor: moot, data postu: Sunday, March 29, 2009 22:42
Dosyć ciekawe statystyki czatu można znaleźć na http://samaelszafran.pl/stats/photoblog/
Zapraszam do rozmowy na czacie!;)
moot Postów: 1
Konto od: 8.12.2008
Miasto: katowice
Permalink Autor: , data postu: Wednesday, April 8, 2009 22:43
tak podsumowując, to najwięcej było 10 osób, z czego wciąż żywych pozostało 5... Ale mimo wszystko kanał nadal żyje! Zapraszamy, może uzyskamy status 'oficjalnego kanału'... Ta, wiem, zamarzyłem się ;>
Konto od:
Permalink Autor: sjel, data postu: Thursday, July 8, 2010 18:24
Będę szczera. Wystarczy jeden facebook. Bo tam też jest czat. W ogóle kiedys photoblog był fajniejszy. Teraz jest tylko gorzej. Co do zmiany kolorów nie podoba mi sie to że linki są już wszystkie jako jedno. Nie to cokiedyś można było osobno. Tak wtedy można było więcej kombinowac z kolorami. Tyle.
sjel Postów: 8
Konto od: 3.04.2007
Miasto: Zielona Góra
Permalink Autor: emil1988, data postu: Saturday, October 16, 2010 18:46
Ja bym chętnie zawitał na tym IRCu gdybym tylko umiał to obsłużyć :| niestety nigdy z tego nie korzystałem i nie mam pojęcia gdzie tam góra a gdzie dół :P ale niezłym pomysłem byłby już wspomniany shoutbox
emil1988 Postów: 9
Konto od: 10.10.2010
Miasto: Białystok
Permalink Autor: ali1600, data postu: Friday, February 25, 2011 10:50
shoutbox mógłby się przydać, ale taki pokaźny, przejrzysty i z moderacją, bo ludzie by tam strasznie świrowali.
ali1600 Postów: 198
Konto od: 9.05.2009
Miasto: Lublin
Permalink Autor: sheeriously, data postu: Tuesday, June 21, 2011 17:46
ekhem, mnie to nie działa. proponuję dać jakąś przejrzystą instrukcję, najlepiej ze screenshotami. dla osób, które pierwszy raz się łapią za IRCa. bo kompletnie nie wiem jak to obsługiwać, mam zainstalowanego mIRCa, internetowy poradnik się nie sprawdził. a chciałabym sobie na takim fotoblogowym czacie posiedzieć.
sheeriously Postów: 241
Konto od: 6.09.2008
Miasto: Lubin
Permalink Autor: tuskaemoskowata, data postu: Tuesday, July 26, 2011 10:33
wchodzic do mnie...xD
tuskaemoskowata Postów: 0
Konto od: 26.07.2011
Miasto: Zawiercie