Cytat xizzyx
najpiękniejszy? Skrzypce. Charyzmatyczny? Wiolonczella. prosty? Trójkąt.
Rotflmao. I oczywiście są to niezaprzeczalne i nie podlegające dyskusji zdania które w żadnym wypadku nie są wynikiem tego że autor kierował się swoim gustem.
Cytat xizzyx
Shape nie do konca się z Toba zgodzę ;) nie każdy na alegro gitarę wystawi i nie straszyłbym ludzi.
Właściwie to masz racje, niektórzy po prostu zatrzymują się na pewnym etapie i myślą że zgłębili wszelkie tajniki gry na gitarze, i zjedli wszystkich gitarzystów razem z ich gitarami ;p.
Cytat realwodzu
Zresztą chyba nie będziesz się kłócił, Shapeshift, że o wiele prościej załapać podstawy gry na gitarze, niż na przykład na skrzypcach albo trąbce, a wydaje mi się że o to chodziło nightwish1993.
Paradoksalnie trochę.
Toć piosenki ogniskowe można zagrać zarówno na skrzypcach jak i trąbce. W końcu te nasze ogniskowe piosenki składają się tylko z paru prostych akordów (keep in mind- akord 3 lub więcej nut zagranych jednocześnie) które można zagrać zarówno na gitarze jak i na np. trąbce. Róznica jest taka że na gitarze uderzasz w struny a w trąbkę dmuchasz, a jednak nauczenie się jakie chwyty zastosować na trąbce uważasz za trudniejsze od gitary? Jedyny problem jaki widzę to różnica wydobywania dźwięku, ale jeden woli dmuchać a drugi szarpać struny ;-) Czyli znowu wróciliśmy do teorii "trudność instrument zależy od człowieka".
Cytat realwodzu
Niektórym do szczęścia wystarczy te kilka akordów pod "Płonie ognisko w lesie" czy "Wehikuł czasu" przy ognisku.
I bardzo fajnie, cieszy mnie że są ludzie którzy odnajdują swoje szczęście w tak prostych czynnościach muzycznych.
A jednak dalej byłbym przy zdaniu żeby przy tak niesamowitych umiejętnościach gry na instrumencie, nie poprzestawać na tym, tak jak 99% grajków do harcerskich piosenek. Trzeba poszerzać horyzonty.
Ograniczanie się do ściśle określonego gatunku (tu: harcerz music) i stylu grania (tu: rąbanie akordów przy ognisku) wciąż wywołuje u mnie negatywne spojrzenie na instrumentalistę i uważanie że 'nie potrafi grać' :)
Pozdrawiam.