Photoshop czy gimp?

Permalink Autor: redwhiteness, data postu: Thursday, September 26, 2013 11:53
Od samego początku mojej przygody z fotografią do edycji zdjęć używałam photoshopa. Co prawda przewinęło się parę programów, które chciałam przetestować z czystej ciekawości, jednak zawsze wracałam do ukochanego PS'a ;). Styczność z gimpem miałam jedynie u znajomej. Program wydaje się całkiem fajny i prosty w obsłudze. Myślę, że stwierdzenie, że "gimp to gejówa" i na odwrót jest nie miejscu, bo z każdego programu da się coś wycisnąć. Wystarczy trochę sprytu i umiejętnego wykorzystania narzędzi :D.
redwhiteness Postów: 2
Konto od: 27.09.2011
Miasto: Kamień Krajeński
Permalink Autor: moniamar, data postu: Saturday, October 12, 2013 17:53
Wyżej już o tym pisano, ale ja też coś od siebie napiszę.
Korzystam z GIMP-a ponieważ jest darmowy, a jak dobrze wiem to pakiet PS dla profesjonalistów kosztuje coś koło 14 tyś (tyle dowiedziałam się na przedmiocie w szkole).
Po za tym GIMP-a ma wiele możliwości takich samych jak PS. Oba programy działają w grafice rastrowej i oba są świetne. Gimp jest prosty jednak dopiero po około roku samodzielnej nauki mogę powiedzieć, że dopiero teraz poznałam jego możliwości. Praca na wielu warstwach, filtry, pędzle. Dużo tego. Można pobierać różnego rodzaju dodatki idąc na łatwiznę z obróbką.
Definitywnie GIMP starczy do obrabiania zdjęć, nawet jeżeli ktoś chce robić w nim skomplikowane grafiki, ale po co komuś do projektowania grafik program do grafiki rastrowej. Lepiej niech projektuje np w Coler lub Inkscape (grafika wektorowa).
Podsumowując GIMP jest świetny, ale jeżeli kogoś stać na PS to niech korzysta bo nie każdy ma tyle możliwości.
A i GIMP nie ma możliwości łączenia gamy barw ze wszystkimi produktami Adobe, to jest wielka zaleta PS.
moniamar Postów: 2
Konto od: 12.10.2013
Miasto: Radomsko
Permalink Autor: hubik, data postu: Saturday, October 12, 2013 20:02
Przede wszystkim trzeba określić ramy tego co jest tu nazywane "obróbką zdjęć". Tak na prawdę gimp się do tego nie nadaje. A to z prostej przyczyny, nie obsługuje formatu RAW. Ps jak najbardziej do retuszu może być, jego możliwości są nieograniczone, jeszcze nikt na świecie nie wykorzystał 100% możliwości tego programu. Jest jednak inny program który jest STWORZONY DO RETUSZU ZDJĘĆ. Zwie się Lightroom. Nadaje się do 80% tego, co robi się ze zdjęciami. Jego możliwości mogą nie wystarczyć jedynie zawodowym retuszerom, bardziej skomplikowane zabiegi na skórze trzeba robić w standardowej wersji PSa ;)
hubik Postów: 176
Konto od: 17.07.2012
Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski
Permalink Autor: photomy, data postu: Monday, October 21, 2013 11:50
Hubiku, mi w lightroomie zaczęło brakować jednej funkcji, która jakoś gdzieś mi po głowie chodzi, a do której niestety trzeba użyć PS - pracy na fragmencie zdjęcia.
D80
photomy Postów: 564
Konto od: 25.12.2008
Miasto: Ruda Śląska
Permalink Autor: logoostar, data postu: Sunday, November 3, 2013 15:24
Ja uważam, że gimp jest dobrym programem, ale do obrabiania zdjęć (bo o tym tu chyba mowa) moim zdaniem lepszy jest photoshop. On da Ci więcej funkcji, pozwoli lepiej się rozwinąć jeżeli chodzi o obróbkę. Gimp nie jest złym programem, ale trzeba go dobrze opanować, by wyszło fajne zdjęcie..  
logoostar Postów: 1
Konto od: 1.11.2013
Miasto: Suwałki
Permalink Autor: hubik, data postu: Sunday, November 3, 2013 18:30
Chyba żartujesz. W Lr da się pracować na fragmencie zdjęć... Może nie w takim stopniu jak w CS, ale się da.
hubik Postów: 176
Konto od: 17.07.2012
Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski
Permalink Autor: fotoedo, data postu: Wednesday, January 8, 2014 08:31
Cytat hubik
Tak na prawdę gimp się do tego nie nadaje. A to z prostej przyczyny, nie obsługuje formatu RAW

Ale przecież można importować RAW do GIMP-a poprzez UFRaw, testowałem to z RAW-ami z Kodaka DCR i NEF-ami z Nikona, więc działa.
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."
fotoedo Postów: 572
Konto od: 28.07.2006
Miasto: Elbląg
Permalink Autor: patykadam, data postu: Monday, March 3, 2014 11:10
Ostatnio przydał mi się photoshop jak obrałem zdjęcia z hotelu w białobrzegach. Organizowana tam konferencja na której byłem i to był mój pierwszy raz z PS
patykadam Postów: 4
Konto od: 3.03.2014
Miasto: Koło
Permalink Autor: judythh, data postu: Thursday, March 6, 2014 14:57
Oczywiście, że GIMP. Nie dość, że darmowy to jeszce multuum opcji!
Treść dodana do postu 06-03-2014 o godzinie 15:03
___
zdolny zespół > produkcja filmowa Poznań
judythh Postów: 3
Konto od: 6.03.2014
Miasto: Kraków
Permalink Autor: fuster, data postu: Wednesday, March 12, 2014 14:23
Kiedyś nie wyobrażałem sobie innego oprogramowania niż Photoshop. Jednak jakieś dwa lata przeszedłem na Linux'a i zacząłem szukać jakiegoś alternatywnego dla Photoshopa oprogramowania i tutaj pojawił się GIMP. Początkowo byłem trochę sceptyczny, jednak z czasem okazało się, że GIMP wcale nie ustępuje Photoshopowi.
fuster Postów: 24
Konto od: 9.02.2014
Miasto: Poznań
Permalink Autor: lama1980, data postu: Wednesday, May 7, 2014 10:03
Photoshop dla mnie jest programem o wielkich możliwościach. Obrabianie zdjęć,portretów,krajobrazów a nawet przedmiotów takich jak zegarki męskie jest intuicyjne. Nie znaczy to,że Gimp jako program do obróbki nie ma żadnych zalet. Nie używałem Gimpa bo nauczyłem się Photoshopa,ale i tak uważam że obrobienie przedmiotów jak zegarki damskie jest możliwe. Nie mogę negatywnie wypowiedzieć się o czymś czego nie znam.
lama1980 Postów: 3
Konto od: 6.05.2014
Miasto: Gniezno
Permalink Autor: mtart, data postu: Saturday, May 31, 2014 21:55
Cytat logoostar
Gimp nie jest złym programem, ale trzeba go dobrze opanować, by wyszło fajne zdjęcie..  

Nie prawda!

Poczytaj sobie ==> TUTAJ
mtart Postów: 7
Konto od: 7.04.2013
Miasto: Wrocław
Permalink Autor: monra, data postu: Tuesday, August 12, 2014 13:24
ja mam photmaker i jestem z tego zadowolona, a gimp-a nie lubię
monra Postów: 1
Konto od: 11.06.2013
Miasto: Dębica
Permalink Autor: karlbrand, data postu: Friday, August 29, 2014 08:06
Photoshop to jak dla mnie jedyne narzędzie dające mi swobodę działania.
Treść dodana do postu 18-03-2015 o godzinie 09:01
Photoshop to jak dla mnie jedyne narzędzie dające mi swobodę działania.

Zabrakło mi tonera model p1102 toner HP LaserJet PRO.
karlbrand Postów: 12
Konto od: 29.08.2014
Miasto: Słabocin
Permalink Autor: fotik, data postu: Friday, October 10, 2014 17:13
Photoshop jest bardzo rozbudowany. GIMP również ma wiele funkcjonalności, jednak brakuje mu wiele do PS, chociaż dla średnio wymagających się sprawdzi.
fotik Postów: 37
Konto od: 12.07.2013
Miasto: Katowice
Permalink Autor: szdzisaw, data postu: Tuesday, March 10, 2015 12:05
Ja już przyzwyczaiłem się do PSa.  Gimp jak dla mnie ma za mało funkcji.
Konto od: 26.06.2014
Miasto: Borek Strzeliński