Muzyka Azjatycka

Permalink Autor: ewela, data postu: Monday, September 13, 2010 10:56
Z dnia na dzień na całym świecie coraz więcej osób słucha muzyki azjatyckiej (przede wszystkim koreańskiej). Osobiście ja ją uwielbiam od jakiś 6 lub 7 lat. Wiem, wiem - bardzo długi czas. Lista takich zespołów jest bardzo długo xD
Zachęcam do wypisanie swoich ulubionych zespołów, wokalistów, wokalistek...

Obecnie, bez przerwy słucham najnowszych płyt m.in. SHINee, 2NE1, Super Junior... (koreańskie) Znam ich więcej jednak nie będę jak na razie się zbytnio na ten temat rozpisywać :D
Z japońskich bardzo lubię: Arashi, kat-tun oraz Ayumi Hamasaki...

Zapraszam do dyskusji...
ewela Postów: 22
Konto od: 24.12.2009
Miasto: Zbąszynek
Permalink Autor: edziafredzia, data postu: Thursday, September 16, 2010 17:00
Ja to bardziej lubię zespoły Japońskie. Gazette, Diru, D=out, screw, SuG, Maximum the hormone, Nightmare, D'espairsRay, Deluhi, X JAPAN i inne. Z muzyką koreańską jeszcze się nie zapoznałam, mam gdzieś jakąś płytę SHINee na dysku, ale jeszcze nie przesłuchałam.
edziafredzia Postów: 856
Konto od: 8.04.2009
Miasto: Lubin
Permalink Autor: ewela, data postu: Thursday, September 16, 2010 21:55
SHINee szczególnie polecam, cały czas ich słucham. Niby boysband, a jednak ma coś w sobie xD ja ich zaczęłam słuchać od piosenki "Ring Ding Dong", natomiast ich kolejna płyta "Lucyfer" jest mistrzostwem.

Kiedyś też słucham j-rocka i dlatego teraz jestem na japonistyce xD

Jednak język koreański też mnie kręci. On ma coś w sobie. I piosenki po tym języku na prawdę brzmią niesamowicie.

Daj znać jak przesłuchasz SHINee ^^
Permalink Autor: kakashixandxelmetta, data postu: Sunday, September 26, 2010 01:21
ja dopiero w tej muzyce zaczynam się obracać .
Pokochałam od razu jak tylko usłyszałam:
Hata Motohiro [jpop]
Nightmare[jrock, jmetal]

są to piosenkarze japońscy .. a poznałam ich dzieki :
Naruto Shippuuden opening 7 i Death Note opening 1
http://www.youtube.com/watch?v=t2alAF3HMvs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ML9tg5nYZzQ
kakashixandxelmetta Postów: 3
Konto od: 10.07.2010
Miasto: Siedlce
Permalink Autor: ewela, data postu: Sunday, September 26, 2010 09:33
http://www.youtube.com/watch?v=vDvqiPtaMHo
Posłuchaj tego opening z Bleacha. Jedna (jak dla mnie!) piosenka z opening'u, którą bardzo lubię ^.^

Dawno nie słucham j-rocka. Będę musiała wznowić słuchanie xD

A jakie zespoły lubisz z j-rocka? Nie licząc Nightmare...
Miyavi, Charlotte, Dir en grey... jest ich tak wiele, że mogłabym wymieniać bez końca...
Permalink Autor: seraficard, data postu: Sunday, September 26, 2010 15:57
Gazette,Yui,Maximum the hormone,HIGH and MIGHTY COLOR,Abingdon Boys School- chyba tyle z Azjatyckich :]
seraficard Postów: 19
Konto od: 27.07.2010
Miasto: Kielce
Permalink Autor: yamizuka, data postu: Sunday, September 26, 2010 22:29
Dir En Grey, Exist+Trace, Moi Dix Mois, NND Artists - szczególnie ci, używający Vocaloidów (Wowaka, SCL Project [NatsuP], MOL-P), Yousei Teikoku ... i inne...
Treść dodana do postu 26-09-2010 o godzinie 22:34
To Japonia. A poza J-music to jeszcze SHINee i SNSD Girl's Generation. Muzyki tej słucham od niecałych 4 lat.
Chcę być nielubiana. Chcę być okropna.
P.S. - Szukam znajomych.
yamizuka Postów: 16
Konto od: 18.06.2010
Miasto: Bydgoszcz
Permalink Autor: hohorooo, data postu: Sunday, October 3, 2010 14:10
z takich azjatyckich to sciezka dziwkowa z Marsa a z J-music
to uczepilam sie Kanon Wakeshimy i Utady Hikaru ale lubie jeszcze Super Juniorow ^^
hohorooo Postów: 5
Konto od: 12.09.2010
Miasto: Gorzów Wielkopolski
Permalink Autor: edziafredzia, data postu: Sunday, October 3, 2010 16:28
ewela, przesłuchałam SHINee :)! od razu zaznaczę, że to totalnie nie moje klimaty, spodziewałam się czegoś innego ale szczerze mówiąc to polubiłam ich. może nie zostanę jakąś wielką fanką, ale od czasu do czasu można posłuchać, zwłaszcza gdy jest się zestresowanym po ciężkim dniu szkoły. no i to przystojne chłopaki są, to też trzeba wziąć pod uwagę :D. Co do muzyki Japońskiej - przez ostatni miesiąc zapoznałam się z ALI PROJECT, LM.C, Due le Quartz i melody (dwa ostatnie przez twórczość Meeva). No i znowu wróciłam do Anny Tsuchayi oraz Olivi, muszę jeszcze raz obejrzeć anime Nana bo ma świetny soundtrack.
Permalink Autor: keviniasta, data postu: Saturday, October 9, 2010 12:07
u-kiss, b2st, mblaQ, SHINee, DgNA- moja miłość.
Ale gdybym miała wymieniać wszystko po kolei, to bym pisała cały tydzień i jeszcze trochę. :D .

A jakie piosenki trafiły do Was najbardziej?
Albooo.. Od jakiej zaczęłyście/iście? ^^
Bo jednak istnieje coś, lub ktoś, kto brzmieniem swojego głosu poprawi Ci humor

Alvin.
keviniasta Postów: 3
Konto od: 9.10.2010
Miasto: Seoul
Permalink Autor: edziafredzia, data postu: Saturday, October 9, 2010 13:45
Ja zaczęłam od Gazette, to była piosenka Akai One Piecie, którą wysłała mi moja koleżanka (nie znam osobiście, znamy się przez blogi). Średnio mi się spodobało ale miałam wtedy jakąś manie na punkcie Japonii (M&A i te sprawy) i postanowiłam przesłuchać jeszcze kilka ich piosenek (No 666 czy Zetsu) a potem ściągnęłam kilka płyt.. no i zakochałam się i w zespole, który teraz jest u mnie na pierwszym miejscu i w muzyce Japońskiej, którą słucham dopiero osiem miesięcy ale nie zamieniłabym jej na żadną inną. Potem się rozkręciło: Diru, Despy, Meev, Nightmare... teraz mam całkiem sporą kolekcje ulubionych wykonawców, ale nie będę ich tutaj wszystkich wymieniać, bo można kliknąć w napis w moim podpisie i zobaczyć ;).
Permalink Autor: xakashax, data postu: Sunday, October 10, 2010 16:59
Ja słucham muzyki japońskiej od ponad 8 lat. Zaczęło się od X-japan. Koreańskiej od około 2 lat.
Co do artystów, moim faworytem jest Miyavi. Oprócz tego z muzyki azjatyckiej, to: The GazettE, LM.C, SID, Alice Nine, Dir en Grey, D'espairsray, Kagrra, Kra, Versailles, SuG, Smile, Vistlip, Vidoll, Girugamesh, Sadie, KAT-TUN.
Kalafina, Shinee,  Kagerou, L'Arc~en~Ciel, Maximum the Hormone, Nightmare, MUCC, One Ok Rock, Plastic Tree, UVERworld, Versailles, Big Bang, B2ST, DBSK, U-Kiss, Super Junior,  2PM, G-DRAGON, Gakido, 12012, Kotani Kinya, Hyde, Hide, RENTRER EN SOI, Vamps, Yui Makino, Scandal, Mizuki Nana, Flow, Gackt, Buck-Tick, Moi dix Mois, Rayflower, Yuya Matsushita, Miwa i wiele, wiele więcej. Oj przez te 8 lat uzbierała mi się spora lista :)    

W snach listonosze smakują jak kurczaki.
xakashax Postów: 9
Konto od: 13.01.2009
Miasto: Kraków/Zgorzelec
Permalink Autor: fotoedo, data postu: Monday, October 11, 2010 09:46
Łykam niemal wszystko, co pochodzi od Yoko Kanno, bo tworzy prawie każdy rodzaj muzyki, zwykle filmowej. Gdzieś tam kiedyś mignęli mi The Pillows z jedną płytą po obejrzeniu FLCL. Poza tym ogólnie dużo muzyki z anime ma u mnie wielkie uznanie.
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."
fotoedo Postów: 572
Konto od: 28.07.2006
Miasto: Elbląg
Permalink Autor: magiaoka, data postu: Monday, October 11, 2010 16:18
Toru Takemitsu
Masayuki Koga

:) Naprawdę uwielbiam...
magiaoka Postów: 60
Konto od: 5.11.2009
Miasto: Legnica
Permalink Autor: yamizuka, data postu: Tuesday, October 12, 2010 18:45
Jak się rozpisywać...to rozpisywać! ^^

Muzyki azjatyckiej słucham od 4 lat.
Zaczęłam od Orange Range [Asterisk]

Aktualnie słucham; Aoi, Ayane, Asriel, Ali Project, Dir En Grey, Eiko Shimamiya, Exist+Trace, GACKT, Girugamesh, IOSYS, KOTOKO, LM.C, Maximum the hormone, Moi Dix Mois, Morning Musume, Nana Kitade, Perfume, Pigstar, SuG, Tommy February/Heavenly 6, Vidoll, Yousei Teikoku, Yuu Kobayashi.
Często też Nightmare, Orange Range, High and Mighty Color, Malice Mizer, Versailles, Yui, Meiko Kaji i KAT-TUN.

Oprócz tego SHINee, SNSD, artystów z Nico Nico Douga [ASK, Faneru, Komeru, Wowaka, MOL-P, NatsuP, Gero, Kuroneko, Piko, Deco27 (...)]  no i Vocaloidy!

Nie wiem dlaczego, ale nie lubię Alice Nine. O_o''
Chcę być nielubiana. Chcę być okropna.
P.S. - Szukam znajomych.
yamizuka Postów: 16
Konto od: 18.06.2010
Miasto: Bydgoszcz
Permalink Autor: edziafredzia, data postu: Tuesday, October 12, 2010 19:14
Cytat yamizuka
Nie wiem dlaczego, ale nie lubię Alice Nine. O_o''

Ja nie lubię głosu Shou co zraża mnie trochę do całego zespołu. Generalnie z tej rodziny zespołów z PS company alice nine najmniej mi podchodzi, no ale od czasu do czasu można posłuchać.
aa, dodam jeszcze, że mam wieeelką, niezrozumiałą słabość do ich basisty, Sagi i to sama nie wiem czemu bo jakoś super świetnie na tym basie nie gra, więc pozostawię to bez komentarza.. :D.

Post edytowany Tuesday, October 12, 2010 19:14 przez moderatora edziafredzia