sztuka, czy pójście na łatwiznę?

Permalink Autor: fotoedo, data postu: Saturday, March 29, 2008 20:35
Cytat zakazana
Zmniejszasz zdjęcia ? Kadrujesz ? To już jest zabawa w programie, a więc grafika ?

W środowisku fotografów zmniejszanie dla celów prezentacji (czyli przeskalowanie) oraz kadrowanie są naturalnymi procesami, wykonywanymi również w ciemni z kliszą w rzutniku. Nie nosi to znamion znaczącej modyfikacji zdjęcia. Będzie jednak modyfikacją usunięcie fragmentu zdjęcia, częściowa zmiana kolorystyki, dodawanie nowych elementów (tak, wiem, że w analogu też można zrobić kolaż).

Przypominam raz jeszcze, że w dyskusji nie chodzi o to, żeby zakazywać obróbki zdjęć, a jedynie by rozgraniczyć pojęcie fotografii i grafiki. Jeśli ktoś lubi przerabiać znacząco zdjęcia, to przecież niech to robi do woli.
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."
fotoedo Postów: 572
Konto od: 28.07.2006
Miasto: Elbląg
Permalink Autor: butterfly22244, data postu: Saturday, March 29, 2008 22:21
sztuką jest zrobienie zdjęcia, które nie wymaga absolutnie żadnej przeróbki..... ale

jesli mamy np. zdjęcie kolorowe...
a okazuje się że w b&w lepiej będzie wyglądało.... to jeśli mamy aparat na kliszę.... = nici
jesli mamy lustrzankę czy cyfrówkę.... też bezsensem jest robienie 3 zdjęć tego samego tylko po to
żeby jedno było w sepii drugie w kolorze a trzecie w b&w....(i tak się nigdy nie zrobi 2 identycznych zdjęć... wiadomo dlaczego)

wszelkie programy służące do obróbki mają za cel chyba ułatwienie tego typu problemów...
że można sobie zrobić z koloru b&w i odwrotnie....
redukcja czerwonych oczu i inne.....

bardzo pomocne..... tylko

łatwizna.....jak sądze jest wtedy kiedy ktoś zrobi zdjęcie .... przerobi w najlepsze w jakimś programie....w dodatku nieumiejętnie...
a potem mówi że sam takie zrobił i wogle że jest oryginalne nic nie przerabiane... i jeszcze sie pyta dlaczego się mu nie wierzy :)

jeśli ktoś nie ma chęci opanowania podstawowych zasad fotografii.... i bawi się dla picu....a wszystko przerabia i mówi że sam to zrobił...
to jest ŁATWIZNA.......jak sie patrzy.....

polecam bardziej naukę o fotografii w pierwszej kolejności aby dążyć do doskonałego zdjęcia ... a potem do obsługi programów dot. modyfikacji zdjęć :)

pozdrawiam all
"...Zobaczyłam Cię, stałam się częścią Ciebie i teraz jestem tylko Twoja...."
-do Canon Eos 1Ds mark III
butterfly22244 Postów: 35
Konto od: 21.05.2007
Miasto: Piaseczno
Permalink Autor: zakazana, data postu: Saturday, March 29, 2008 22:24
Rozgraniczone jest już to dawno, a tutaj tylko każdy wyraża swoją opinię na ten temat. Tak uważam. ;)
She saw him, she saw him
In a second she knew
She wanted him, oh she wanted him.
..
zakazana Postów: 350
Konto od: 30.07.2006
Miasto: Kraków
Permalink Autor: jednak, data postu: Sunday, March 30, 2008 11:30
Popieram brawa dla autorki tematu.;)

Przyznam - programy się przydają, jednak trzeba mieć to nich dystans. Sama się przyznam - czasami przesadzam z przerabianiem, ale ja nie uważam tego za sztukę. Staram się zachować granicę.

Jednak - irytuje mnie to, ze programy do przerabiania zdjęć stały się teraz tak popularne, określam to pojęciem "daj dziecku photoshopa", te "cudowne" kolaże a'la rzucone zdjęcia, czy nakładanie jednego na drugie jest już śmieszne, wręcz nazwałabym to żenadą. Ale niektórzy uważają to za sztukę. [?]

Oczywiste jest chyba, że lepiej zrobić zdjęcie, które nie potrzebuje przeróbek, ale nie każdy ma takie możliwości aparat. Irytujące jest to, że czasami nie można już stwierdzić, czy piękno zdjęcia jest zasługą aparatu, twórcy, czy programu.

Wnioskując - według mnie lekkie obrobienie, usunięcie efektu czerwonych oczu, czy ucięcie kawałka nie jest grzechem, ale zdjęcie powinno zachować swój charakter, jednak w mojej opinii dodawanie detali, ramek, po prostu przesadzanie jest śmieszne.
jednak Postów: 85
Konto od: 25.11.2007
Miasto: Oświęcim
Permalink Autor: killemall, data postu: Sunday, March 30, 2008 13:45
Cytat zakazana
Program zawsze widać. Zmniejszasz zdjęcia ? Kadrujesz ? To już jest zabawa w programie

o tu mnie pani nie zrozumiala..

chodziło mi o to, że jeżeli patrzysz na zdjęcie i widzisz że ingerowało się w nie w programie to już nie jest to fotografią a obrazkiem..
chyba.. tak mi się wydaje,
z resztą jak widać po odpowiedziach fotografię i grafikę dzieli cienka linia..
Treść dodana do postu 30-03-2008 o godzinie 13:52
uważam też że nie zostało rozgraniczone, bo mamy różne opinie..
killemall Postów: 22
Konto od: 21.11.2006
Miasto: Gorzów
Permalink Autor: zakazana, data postu: Sunday, March 30, 2008 17:08
Cytat killemall
z resztą jak widać po odpowiedziach fotografię i grafikę dzieli cienka linia..

Tak, cienka linia, ale niektórzy wiedzą dobrze co robić, aby nie przesadzać.

Na szczęście mało kto zatraca się w programach w tak okropny sposób, aby zginął i nie wrócił na dobrą drogę fotografii. :)
She saw him, she saw him
In a second she knew
..
Permalink Autor: melodyy, data postu: Sunday, March 30, 2008 19:41
Można i przerobione zdjęcie nazwać sztuką.
Powstała nowa organizacja Pictorialistów, którzy biorą podstawę z kilku fotografii do zrobienia jakiegoś dzieła. I moim zdaniem to również jest sztuka mimo dużego udziału Photoshopa.
No ale oczywiście zdjęcia jedynie dostosowane do oglądania [mówię tu o publikacjach internetowych] też bywają piękne.

Więc?
Przerabiać czy nie?
To chyba zależy od zamysłu fotografa i artysty. ;)
melodyy Postów: 1
Konto od: 22.12.2006
Miasto: Włocławek
Permalink Autor: fotoedo, data postu: Sunday, March 30, 2008 20:19
Cytat melodyy
Powstała nowa organizacja Pictorialistów, którzy biorą podstawę z kilku fotografii do zrobienia jakiegoś dzieła. I moim zdaniem to również jest sztuka mimo dużego udziału Photoshopa.

Zgadza się  - sam pamiętam piękne prace pewnego autora (Karez) z OPH. Genialnie wykorzystywał zdjęcia dla stworzenia własnych wizji, które często kojarzyły mi się z ilustracjami książkowymi. Również Gizmo tam ciekawie tworzy swego rodzaju kolaże.
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."
Permalink Autor: krop, data postu: Tuesday, April 1, 2008 23:11
sztuka moze tak - ale to juz jest grafika a nie fotografia. i o to tutaj chodzi.

tak w kwestii emocji to szczegolnie b&w i robione tak, zeby docinanie kadru nie bylo potrzebne. to jest umiejetnosci i po tym poznaje sie geniusz

Cytat fotoedo
a okazuje się że w b&w lepiej będzie wyglądało.... to jeśli mamy aparat na kliszę.... = nici

dlaczego? albo czarno-bialy film albo popros fotografa to i odpowiednio wywola. co za problem?
pal gumę

nie duszę!
krop Postów: 62
Konto od: 20.09.2006
Miasto: Poznań
Permalink Autor: fotoedo, data postu: Tuesday, April 1, 2008 23:35
To nie jest cytat ze mnie :-)
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

Permalink Autor: zakazana, data postu: Wednesday, April 2, 2008 09:52
Wszystko zależy od zamysłu fotografa i tyle. ;)
Fotografię i grafikę da się rozróżnić, a więc nikt nie powinien mieć z tym problemu. ;)
She saw him, she saw him
In a second she knew
..
Permalink Autor: killemall, data postu: Wednesday, April 2, 2008 17:43
Cytat zakazana
Fotografię i grafikę da się rozróżnić, a więc nikt nie powinien mieć z tym problemu. ;)

no tak, a umiesz podać jasną i przejrzystą definicję ?

możliwym.. ?

zawrzeć wszystko w prostej regułce dla ogółu..
;)
killemall Postów: 22
Konto od: 21.11.2006
Miasto: Gorzów
Permalink Autor: pannawiosna, data postu: Sunday, April 6, 2008 16:42
moim zdaniem drobne przeróbki to jeszcze nic złego ;)
np. ja często ocieplam kolory zdjęcia.
pannawiosna Postów: 2
Konto od: 3.02.2008
Miasto: Piotrków Trybunalski
Permalink Autor: zakazana, data postu: Sunday, April 6, 2008 18:41
Cytat killemall
no tak, a umiesz podać jasną i przejrzystą definicję ?

A po co definicja ? :)
She saw him, she saw him
In a second she knew
..
Permalink Autor: lombard, data postu: Sunday, April 6, 2008 19:02
moim zdaniem nie ma nic zlego w przerabianiu zdjec pod katem kontrastu, nasycenia itd. w koncu nie zawsze wszystko wyjdzie tak jak chcemy, albo mamy taki aparat ze sie nie da poprostu. przeciwna jestem kiedy ktos praktycznie cala twarz przerabia w photoshopie, po to zeby poprawic sobie samoocene (; to troche glupie
lombard Postów: 106
Konto od: 30.11.2007
Miasto: jarosław
Permalink Autor: sat3ja, data postu: Sunday, April 6, 2008 19:47
Cały miód z fotografii to cyfrowa obróbka.
sat3ja Postów: 22
Konto od: 27.03.2007
Miasto: Włocławek