sztuka, czy pójście na łatwiznę?

Permalink Autor: bluesman, data postu: Monday, December 1, 2008 21:31
A bawi się ktoś w obrabianie raw'ów?
Właśnie założyłem temat żeby ktoś podsunął mi jakiś darmowy program do ich obrabiania:D mam już jeden ale słaby troche jest a chcę zobaczyć co można zrobić z takim surowym plikiem a z tego co wiem to bardzo dużo i na jakości nic nie tracimy:) Ogólnie ten programik któym sieę teraz bawie jest bardzo fajny bo właśnie można nadać zdjęciu normalne kolory,zmienić balans bieli itp a czasami lepiej myśleć w domu nad tym niż tak jak ja ostatnio w lesie gdy foce zwierzęta
nikon D80,sigma 135-400 f4,5-5,6 dg,sigma 28-70 f2,8 ex,nikkor 18-55 f3,5-5,6,helios 58 f2.0+pierścienie pośrednie,lampy nissin di622,nikon sb400 i ciągłe powiększanie asortymentu.
bluesman Postów: 234
Konto od: 31.07.2007
Miasto: Sucha Psina
Permalink Autor: platynos, data postu: Saturday, December 6, 2008 21:22
Cytat killemall

Cytat magicplace
Ale niektórzy
nie są fotogeniczni

wiesz co ja zawsze mówię jak ktoś taką głupotę palnie?
nie ma ludzi Afotogenicznych, są Afotograficy ;]

A nie przypadkiem Afotografowie? < :
Ta atmosfera była już nie do zniesienia.

Musiałem to zrobić, mam nadzieję, że zrozumiesz.

Chciałbym, żebyśmy pozostali przyjaciółmi... Z tego

związku i tak by nic nie było...

Twój Rozsądek
platynos Postów: 4
Konto od: 30.10.2008
Miasto: Kraina Latających Siekier
Permalink Autor: serpentinedance, data postu: Monday, December 8, 2008 01:00
Zalezy czy rozmawiamy o fotografii czy grafice. ;) Granica miedzy nimi sie powoli zaciera. Jak robisz zdjecia, zrob je dobrze. Jak robisz zdjecia pod grafike, zrob ja dobrze. ;p
serpentinedance Postów: 6
Konto od: 5.10.2008
Miasto: Gdańsk
Permalink Autor: umbersun, data postu: Sunday, December 14, 2008 15:36
"Przerabianie" fotografii jak się obecnie popularnie mówi, jest tak stare jak sama fotografia czyli sięga XIX wieku. I nie jest to moda ostatnich lat. Generalnie można podzielić fotografię i fotografów na tych, którzy chcieli jak najbardziej wiernie oddać na fotografii otaczająca nas rzeczywistość. Oraz na takich, którzy fotografie traktowali jako element wyjściowy do uzyskania końcowej pracy. Kiedy fotografia opierała się na światłoczułości soli srebra a nie na pixelach, rozwinął sie nurt zwany piktorializmem, który zbliżał fotografiębardziej do malarstwa niż tylko do wiernego rejestrowaniarzeczywistości. Powstały najwspanialsze techniki fotograficzne jak np. technika gumy, bromolej itp. Techniki te zazwyczaj były praco i czasochłonne. Fotografie "przerabiali" tacy artyści jak Man Ray, Andy Warhol, Zdzisław Beksiński i wielu innych. I często kojarzy się ich właśnie z 'przerobionymi' fotografiami. I nikt ich za to posyłał na stos.  Polecam wszystkim Historię Fotografii, naprawdę warto coś wiedzieć na ten temat zanim się podniesie larum. Również w sztuce często spotyka się określenie - technika mieszana. Malarz nie jest przez nikogo skazany tylko na pędzel i farby olejne.

Co do fotografii jako takiej, to żeglując przez niezmierzone akweny internetu i oglądając miliardy cyfrowych obrazów, nasuwa mi się refleksja:

"coraz więcej zdjęć, coraz mniej fotografii"

Bo fotografia to nie tylko uruchomienie migawki. Fotografia powstaje już długo, długo przedtem...

pozdrawiam i przepraszam za morały

pjotrek
Jesteśmy tylko chwilą w czasie
Mrugnięciem oka
Snem dla niewidomego
Widzeniami umierającego mózgu
Mam nadzieję, że nie rozumiesz...

/Anathema/
umbersun Postów: 7
Konto od: 10.09.2007
Miasto: Wrocław
Permalink Autor: cymru, data postu: Tuesday, December 16, 2008 15:46
Ja nie przerabiam zdjęć. Po prostu mi to nie pasuje.

Przerabiać zdjęcia możemy jak naprawdę coś nie wyjdzie. Jakiś drobny szczegół, np. krzywy horyzont, za ciemne zdjęcie itp. Może 1-2 zdjecia przerobię na 50. Nie więcej...

Na forum istnieje zakaz reklamowania swoich fotoblogów - usunięto zbędne treści.
Sam dla siebie

Post edytowany Tuesday, December 16, 2008 15:46 przez moderatora irminka
cymru Postów: 9
Konto od: 25.05.2008
Miasto: Inowrocław
Permalink Autor: qnqn, data postu: Friday, December 19, 2008 14:01
Czy tutaj mowa o upiększaniu zdjęć czy o grafice komputerowej? bo to w wielu postach sie rozlewa. Inna sprawa że temat jest taki"sztuka, czy pójście na łatwiznę?"
"Społeczeństwo niebananowane robi sie toksyczne"xD
qnqn Postów: 14
Konto od: 30.07.2005
Miasto: Bojanowo
Permalink Autor: adamus723, data postu: Friday, December 19, 2008 18:49
a czy dobre przerobienie zdjęcia jest łatwe? bynajmniej nie dla mnie.
adamus723 Postów: 20
Konto od: 6.05.2005
Miasto: Legionowo
Permalink Autor: , data postu: Sunday, December 21, 2008 01:39
RawShooter essentials 2006 to dla kolegi co chciał rawy obrabiać ;] polecam robienie rawów bo mozna zrobic z kolorami wszystko ;]

wracajac do przeróbki to sprawa sprowadza sie do gustu a ilu uzytkowników tyle poglądów gustów itd itp bo kazdemu podoba sie co innego. ja moge kogoś zjechac itp. ale jak mnie ktos jedzie to mam go w dupie bo słucham sie 3 ludzi na tej ziemi ;] w sprawie zdjec bo są to profesionaliści, a jak jakis idiota pisze ze kadr krzywy zły pierwszy plan to na niego zlewam bo mi sie to zdjecie podoba i tyle.

jak zdjecie jest ostre i przedstawia coś ciekawego co przyciągnie wzrok i sie spodoba od razu to po co obrabiac ? lepiej kadrowac ustawiac sprzeta tak aby w domu trzeba było robić jak najmniej
Nikon to Canon fotografii !

www.schadock.wordpress.com

Konto od:
Miasto: Szczecin
Permalink Autor: tylkowwyobrazni, data postu: Thursday, January 1, 2009 21:02
Według mnie to nie jest nic złego. Ja lubię czasem przerobić moje fotografie by je upiększyć i nie widzę w tym nic strasznego.
w materialnym świecie ty pogubiłeś się ^^.
tylkowwyobrazni Postów: 9
Konto od: 26.10.2008
Miasto: Nidzica
Permalink Autor: , data postu: Friday, January 2, 2009 16:09
Cytat samaelszafran
Osobiscie uwazam, ze obrobka powinna byc taka, zeby zdjecie bylo dobre.
Niektore zdjecia nie powinny byc przerabiane, gdyz same w sobie sa piekne. Ja z kolei robie niektore zdjecia z mysla o przerabianiu.
Fakt, przerobione czy nie, wazne zeby zdjecie "przemawialo" do ogladajacego.

zgadzam się całkowicie.
Konto od:
Miasto:
Permalink Autor: aborygen92, data postu: Tuesday, January 6, 2009 23:53
Edycja jest nieodzowny elementem fotografii cyfrowej...
Jeśli możemy 'podkręcić' zdjęcie to czemu z tego nie skorzystać ;DD
Ale muszą istnieć jakieś granice... to jednak raczej kwestia dobrego smaku i poczucia własnego stylu.
Osobiście uważam, że nie sztuką jest 'zrobić' zdjęcie w Photoshopie czy Gimpie ale trzymając aparat we własnych dłoniach ;D
aborygen92 Postów: 16
Konto od: 24.03.2008
Miasto: Toruń
Permalink Autor: tolgerias, data postu: Wednesday, January 7, 2009 06:49
Cytat aborygen92
Edycja jest nieodzowny elementem fotografii cyfrowej...

edycja zdjęć wcale nie tyczy się tylko fotografii cyfrowej. Edytować również można obraz z kliszy fotograficznej.
Amatorska fotografia cyfrowa to pójscie na łatwizne a do sztuki temu baaaardzo daleko ;)
tolgerias Postów: 368
Konto od: 26.04.2007
Miasto: Kozie Doły
Permalink Autor: gregxter, data postu: Wednesday, January 7, 2009 19:57
Cytat tolgerias
Amatorska fotografia cyfrowa to pójscie na łatwizne a do sztuki temu baaaardzo daleko ;)

Dla mnie każda rzecz ktorą sie z stworzy jest sztuką :)
gest Duchamp'a to potwierdza  
Sztuka ma budzić emocje prowokować do myślenia i zajmowania jakiegoś stanowiska obok sztuki przejść obojętnie nie sposób
a czy tworzy ją sie przypomocy amatorskich środków czy za pomocą dużego budżetu jest mało ważne
gregxter Postów: 4
Konto od: 5.07.2008
Miasto: Gdynia
Permalink Autor: pomalujmojswiat, data postu: Thursday, January 15, 2009 09:53
jak dla mnie przeróbka zdjęć to tylko autrakcyjnienie, nie powinno być to główną zaletą zdjęcia, wtedy to już jest grafika..
pomalujmojswiat Postów: 17
Konto od: 21.04.2007
Miasto: Ciechocinek
Permalink Autor: tolgerias, data postu: Thursday, January 15, 2009 11:16
@gregxter
pisząc "amatorska" miałem na myśli własnie te zdjęcia, na które nie da sie zwrócić uwagi.
Cytat gregxter
Sztuka ma budzić emocje

Moim zdaniem zdecydowana większość zdjęć publikowanych w internecie nawet nie smyra zmysłów, o emocjach nie wspominając.
tolgerias Postów: 368
Konto od: 26.04.2007
Miasto: Kozie Doły
Permalink Autor: , data postu: Friday, January 16, 2009 09:19
Według mnie, to zależy od upodobań;) Wiadomo, jeśli zdjęcie jest dobre, nie warto go PSuć, ale zabawa cieniami, kolorami również daje dużo satysfakcji w efekcie końcowym.
To co faktycznie mnie śmieszy - kiedy ktoś mocno obrobi zdjęcie, i się do tego nie przyznaje:)
Konto od:
Miasto: