Instrukcja jak zrobić bokeh (efekt kółek)

Permalink Autor: madelinesmile, data postu: Tuesday, July 5, 2011 12:09
dziękuje za bardzo dokładne wyjaśnienie :) napewno się przyda :P teraz tylko trzeba popracować :P
madelinesmile Postów: 7
Konto od: 14.04.2011
Miasto: Września
Permalink Autor: ml3ko, data postu: Friday, August 12, 2011 13:19
Cytat dollie
Sposób II - bokeh sztuczny (wytworzony podczas obródki w programie graficznym)

Otwierasz zdjęcie, które chcesz przerobić
Wpisujesz w google grafika BOKEH i ściągasz sobie jakąś teksturę z tymi oto kropeczkami (mogą to być też gwiazdki czy serduszka)
Otwierasz teksturę z bokehem na nowej warstwie tego zdjęcia
Otwierasz okienko warstw (ctrl + l)
klikasz raz lewym przyciskiem myszy na warstwę z bokehem (tak żeby była podświetlona)
zmieniasz jej tryb (tam gdzie pisze ZWYKŁY) po prostu rozwiń listę klikając na strzałkę i wybierz któryś. Najlepiej wygląda przesiewanie i miękkie światło
spłaszcz obraz
zapiszPowyższy przykład dotyczy Gimpa, aczkolwiek można to zrobić na identycznej zasadzie w photoshopie.

To co jest napisane powyżej (sposób II) jest bardzo skomplikowane. Ja poprostu w moim programie (PhotoScape- mam ich wiele, ale tylko ten ze wszystkich nadaje się do najłatwiejszego obrobienia zdjęcia). A więc tak:
1. Na początku wchodzimy np. w Google w galerię i wpisujemy np. Bokeh serca. Zapisujemy sobie jakiś obrazek.
2. W programie PhotoScape wybieramy zdjęcie do przerobienia.
3. Klikamy opcję, żeby wstawić zdjęcie, wtedy wybieramy dowolny Bokeh.
4. Gdy obrazek pojawi się na zdjęciu, zmieniamy jego zaczernienie.
5. A na koniec zmieniamy rozmiar Bokeh'a.
Koniec : ) Dla mnie to zrozumiałe, nie wiem, czy ktoś coś z tego co tu napisałam zrozumie : )
ml3ko Postów: 1
Konto od: 19.01.2011
Miasto: Rawa Mazowiecka
Permalink Autor: houseofswag, data postu: Monday, August 15, 2011 14:40
ok.
houseofswag Postów: 4
Konto od: 26.09.2010
Miasto: Kobyłka
Permalink Autor: dollie, data postu: Wednesday, August 24, 2011 11:50
@oddajmizelki - nie jest to skomplikowany sposób, wymaga on po prostu podstawowej wiedzy o bardziej zaawansowanych programach graficznych niż PhotoScape :)
lorem ipsum dolor
dollie Postów: 497
Konto od: 23.03.2008
Miasto: Twardogóra
Permalink Autor: beks, data postu: Thursday, October 20, 2011 17:38
przeczytałam. przydało się. jedną z prób można obejrzeć na moim profilu. Na pewno będe próbować dalej : )
beks Postów: 1
Konto od: 15.10.2011
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: malenabeach, data postu: Friday, October 21, 2011 18:31
zaciekawil mnie ten temat strasznie i chcialam sama sprobowac, ale niestety nie wychodzi...:| nie wiem co robie zle :|
malenabeach Postów: 1
Konto od: 21.10.2011
Miasto: k-ce
Permalink Autor: houseofswag, data postu: Sunday, October 23, 2011 20:14
oooks.
houseofswag Postów: 4
Konto od: 26.09.2010
Miasto: Kobyłka
Permalink Autor: markoweciuszkiprom, data postu: Saturday, November 19, 2011 18:23
http://www.photoblog.pl/markoweciuszkiprom/
Serdecznie Zapraszam do Kupna Eleganckich ciuszków .
markoweciuszkiprom Postów: 8
Konto od: 19.11.2011
Miasto: Zawiercie
Permalink Autor: 15metrowkwadratowych, data postu: Friday, November 25, 2011 17:49
Hej jak mam zrobić bokeh w programie Corel Paint Shop Pro x2 ?próbowałam podobnie jak pisano w Photoshopie ale nie działa ;/
15metrowkwadratowych Postów: 1
Konto od: 17.04.2009
Miasto: Łódź
Permalink Autor: laplava, data postu: Sunday, January 8, 2012 00:09
Dobry wieczór. Nie wiem czy już było, bo wszystkich ośmiu stron nie chciało mi się czytać, ale mój sposób na bokeh, to przełączenie w obiektywie na tryb manualny,a następnie bawienie się pierścieniem ostrości. ;) bez męczenia w żadnym programie czy coś. Wychodzi dobry z lampą, jak i bez niej. :) Na ogół na aparatach i fotografii wgl. nie znam się najlepiej, bo dopiero się uczę, zaczynam swoją przygodę z fotografią, ale to mój sposób i wychodzi mi chyba w miarę dobrze więc chciałam się podzielić. :)
laplava Postów: 7
Konto od: 25.12.2011
Miasto: Inowrocław
Permalink Autor: fotoedo, data postu: Monday, February 13, 2012 11:37
laplava, tutaj niestety u wielu przyjęło się, że mianem "bokeh" nie określa się rozmycia obrazu, a jedynie kółka, będące rozmytymi odbiciami/źródłami światła.
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."
fotoedo Postów: 572
Konto od: 28.07.2006
Miasto: Elbląg
Permalink Autor: xscentoflove, data postu: Friday, June 8, 2012 21:53
okrągły bokeh można uzyskać pryskając obiektyw wodą i ustawiamy go pod światło,fajnie wychodzi w słońcu.
ale obiektyw na tym w jakiś sposób cierpi.
xscentoflove Postów: 1
Konto od: 14.01.2012
Miasto: Olkusz
Permalink Autor: michaellofoto, data postu: Wednesday, June 13, 2012 21:59
Boziu... Makro ^^ wszystko zależy od przysłony i ogniskowej choć bardziej przysłony. Od niej zależy głębia ostrości. Ale już pewnie ktoś to wytłumaczył ;p
michaellofoto Postów: 2
Konto od: 12.06.2012
Miasto: Poznań
Permalink Autor: introll, data postu: Wednesday, June 13, 2012 22:45
Cytat fotoedo
laplava, tutaj niestety u wielu przyjęło się, że mianem "bokeh" nie określa się rozmycia obrazu, a jedynie kółka, będące rozmytymi odbiciami/źródłami światła.

Bo nazwa bokeh dotyczy właśnie tych specyficznych "kółek", a nie samego rozmycia.

Cytat michaellofoto
wszystko zależy od przysłony i ogniskowej choć bardziej przysłony

Bzdura. Sugerujesz że np distagon t* 35 mm f1.4 ma niewiele różniące się rozmycie od distagona 85mm 1.4? Nie chce mi się grzebać w fotkach, zobacz sobie na google i przemyśl to.

introll Postów: 442
Konto od: 18.11.2010
Miasto: Dębica
Permalink Autor: photomy, data postu: Friday, June 15, 2012 01:27
Ogniskowa ma OGROMNY wpływ zarówno na stopień, jak i kształt bokehu. Najlepiej otworzyć przysłonę i wydłużyć ogniskową, bokeh jest wtedy bardzo, bardzo miękki, pozwala wyłowić tylko główny obiekt w kadrze. Efekt jest jeszcze lepszy w połączeniu z phishingiem, ale to niestety działa tylko z obiektami w ruchu :)
Nie rozumiem prób sztucznego rozmywania tła podczas obróbki. To tylko robienie sobie dodatkowej roboty. Nie prościej ustawić odpowiednio aparat? ;)
D80
photomy Postów: 564
Konto od: 25.12.2008
Miasto: Ruda Śląska
Permalink Autor: introll, data postu: Friday, June 15, 2012 08:47
Tylko że duże rozmycie =/= dobry kadr. Zwłaszcza amatorzy nie są wstanie dobrać odpowiednio obiektywu i głębi do scenerii. To o czym piszesz (czyli duża ogniskow, miękki bokeh), w źle użyty sposób wygląda po prostu brzydko. Duża ogniskowa spłaszcza perspektywę, a miękki bokeh daje efekt "papierowej" głębi. Bleh.

Dużo też zależy od procesu produkcji. Czy szkła były ręcznie szlifowane, czy też nie ( patrz np pentacon 50mm 1.8 a Nikkor 50mm, nawet 1.4 ma brzydszy bokeh), jaki jest rodzaj przesłony, ile ma listków etc...

introll Postów: 442
Konto od: 18.11.2010
Miasto: Dębica