Instrukcja jak zrobić bokeh (efekt kółek)

Permalink Autor: dollie, data postu: Saturday, August 29, 2009 19:59
Od pewnego czasu wiele osób zadaje pytania w stylu "co to jest bokeh i jak to zrobić". Istnieje parę sposobów by to zrobić. Niestety instrukcje są porozsiewane po różnych wątkach więc chciałam zebrać te wszystkie informacje w jednym temacie by oszczędzić wam szukania.

Należałoby zacząć od tego czym on właściwie jest.
Bokeh (wym. boke) to transliteracja japońskiego słowa bo-ke lub boke oznaczającego rozmycie, opisującego w fotografii sposób oddawania nieostrości obiektów znajdujących się poza głębią ostrości. Mówiąc potocznie to są te kropeczki|plamki|beczki (niepotrzebne skreślić) które widać na zdjęciach.

Przykład:

Bokeh to nie tylko kółka.Istnieją też jego inne kształty:
oraz wiele innych.

Sposób I - bokeh naturalny (wytworzony przez aparat)

cytat godbother
Może coś łatwego na początek tak w dużym uproszczeniu:
1. Znajdź jakiś niezbyt duży obiekt do fotografowania, na początek może to być np kubek, ozdoba świąteczna, jakiś pluszak :P
2. Włącz w aparacie tryb macro, lampę błyskową wyłącz bo zazwyczaj ta wbudowana lubi przepalać jak się robi z bliska, jeśli masz możliwość to wybierz w aparacie priorytet przysłony (oznaczany przez A lub Av) i wybierz jak najniższą liczbę
3. Podejdź blisko fotografowanego obiektu
4. Spust migawki do połowy i upewnij się, że ostrość ustawiło tylko na ten obiekt po czym naciśnij spust do końca
5. Ciesz się swoim bokehem :]

Możesz też zwiększyć zoom i nieco odsunąć się od obiektu i poeksperymentować jak rozmyte będzie tło w różnych odległościach z różnym zbliżeniem ;) Jeśli Twój aparat ma możliwość ustawienia pomiaru autofocus punktowego tak, by mierzył tylko w wybranym (może być środkowym) punkcie kadru to oczywiście wybierz tę opcję - to da Ci gwarancję, że aparat ustawi ostrość właśnie na tylko ten obiekt ;)

Wszystko zależy jeszcze jaki masz aparat, bo jak kompakt to przy fotkach z bliska ujdzie ale przy większej odległości to możesz jedynie dać zoom na maxa i ewentualnie wartość przysłony na najmniejszą... choć i to pewnie niewiele pomoże

Sposób II - bokeh sztuczny (wytworzony podczas obródki w programie graficznym)
  • Otwierasz zdjęcie, które chcesz przerobić
  • Wpisujesz w google grafika BOKEH i ściągasz sobie jakąś teksturę z tymi oto kropeczkami (mogą to być też gwiazdki czy serduszka)
  • Otwierasz teksturę z bokehem na nowej warstwie tego zdjęcia
  • Otwierasz okienko warstw (ctrl + l)
  • klikasz raz lewym przyciskiem myszy na warstwę z bokehem (tak żeby była podświetlona)
  • zmieniasz jej tryb (tam gdzie pisze ZWYKŁY) po prostu rozwiń listę klikając na strzałkę i wybierz któryś. Najlepiej wygląda przesiewanie i miękkie światło
  • spłaszcz obraz
  • zapisz
Powyższy przykład dotyczy Gimpa, aczkolwiek można to zrobić na identycznej zasadzie w photoshopie.

Sposób III - wytworzenie tekstury z bokehem wg własnego uznania w programie graficznym

http://www.gimpuj.info/index.php/topic,27112.0.html

Sposób IV -  zastosowanie specjalnych pędzli z bokehem

przykładowe brushe:

http://wow-sky.deviantart.com/art/Bokeh-Brushes-118738611

http://nuarted.deviantart.com/art/bokeh-new-brushes-90944545

http://tec-wiz-ane.deviantart.com/art/Bokeh-Brushes-133562196
Treść dodana do postu 21-11-2009 o godzinie 12:44
Żeby nie było niedomówień... Bokeh oznacza ROZMYCIE (nieostrość) na zdjęciu. Te wszystkie kropki itd to tylko efekt uboczny. Powstają one gdy światło odbija się od jakiejś powierzchni, np. łańcuszka czy liści. Jeśli wprowadziłam czytelników w błąd - przepraszam :)

*można to jakoś ładnie skleić z definicją na górze? :)
lorem ipsum dolor
dollie Postów: 497
Konto od: 23.03.2008
Miasto: Twardogóra
Permalink Autor: roseanna, data postu: Sunday, August 30, 2009 17:32
i tak mało kto to przeczyta :D
aczkolwiek może znajda się osoby które tu wejdą
roseanna Postów: 491
Konto od: 16.10.2008
Miasto: Edinburgh
Permalink Autor: dollie, data postu: Sunday, August 30, 2009 17:36
kochana, nie po to się tyle z tym produkowałam, żeby nikt tego nie przeczytał ;p
lorem ipsum dolor
Permalink Autor: roseanna, data postu: Sunday, August 30, 2009 17:39
ale wiesz są takie photoblogowicze którzy tu nie wejdą a założą temat chociażby w "pytania i problemy " ; "porady"
ale cóż racja nie po to to wszystko pisałaś : P
Permalink Autor: dollie, data postu: Sunday, August 30, 2009 18:01
dlatego poprosiłam moda o przypięcie tego wątku ;p
cóż, ich sprawa jak nie skorzystają ^^ Ja jestem dumna z mojego "dzieła"
lorem ipsum dolor
Permalink Autor: imagination, data postu: Sunday, August 30, 2009 18:04
jak dla mnie super temat, przyda się ;D
imagination Postów: 36
Konto od: 23.05.2009
Miasto: Wolbrom / Kraków
Permalink Autor: roseanna, data postu: Sunday, August 30, 2009 18:09
To ja zrobie 10 na jeden dział NIE DA SIE USUNĄĆ PHOTOBLOGA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! xD
Permalink Autor: imagination, data postu: Sunday, August 30, 2009 18:13
z tym usunięciem fbla to super pomysł, szkoda tylko, że nadal będzie to pytanie zadawane haha :D
imagination Postów: 36
Konto od: 23.05.2009
Miasto: Wolbrom / Kraków
Permalink Autor: dollie, data postu: Sunday, August 30, 2009 18:49
opis tej oto czynności znajduje się w dziale FAQ, lecz nie każdy  umie z tego korzystać.

+ to jest off topic.
lorem ipsum dolor
Permalink Autor: fotoedo, data postu: Tuesday, September 1, 2009 08:55
Bokeh oznacza rzeczywiście rozmycie, jednak nazwanie tego nawet w uproszczeniu "kółeczkami" jakoś jest dla mnie niezbyt precyzyjne. Ludzie potem pytają tutaj, jak "dorobić bokeh" mając na myśli sam efekt owych kółek, podczas gdy przecież bokeh to kompleksowy efekt stopniowego rozmywania obrazu w głębi ostrości, a nie sam efekt uboczny w postaci kółek.

Ale żeby nie było, że tylko marudzę, to podam bardzo przydatny link do obejrzenia testu różnych obiektywów przeprowadzonego pod kątem rozmywania obrazu:

http://www.rickdenney.com/bokeh_test.htm
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."

Post edytowany Tuesday, September 1, 2009 08:55 przez moderatora godbrother
fotoedo Postów: 572
Konto od: 28.07.2006
Miasto: Elbląg
Permalink Autor: miodusss, data postu: Tuesday, September 1, 2009 12:44
dzięki dzięki dzięki!:D
ja przeczytałam. i zapamiętam :)
plastic is fantastic:D
miodusss Postów: 20
Konto od: 5.02.2008
Miasto: Bydgoszcz
Permalink Autor: godbrother, data postu: Friday, September 4, 2009 18:46
Good job dollie :] Miejmy nadzieję, że przypięcie tematu zmniejszy ilość głupich pytań o "kółka" przynajmniej w pewnym zakresie :D

Ja pragnę dodać od siebie jeszcze coś. Na początku tematu jest podany sposób uzyskania bokeh'u w kształcie serduszek, gwiazdek, serduszek, słoników itp czego nasza dusza zapragnie :) Jest to najprostsza z metod - metoda graficzna. Jest jeszcze metoda konwencjonalna, w której nie trzeba używać programu graficznego. Wystarczy sam aparat, kawałek sztywnego papieru (lub jakiegoś tworzywa sztucznego czy nawet blachy jak chcemy mieć filtr wielorazowego użytku) i coś do wycinania. Sztuczka polega na tym, że wycinamy na środku żądany kształt, montujemy na obiektyw i gotowe ;) Dobrze jest mieć kilka takich "filtrów" i w zależności od sytuacji nakładać odpowiednie. Ważne jest tylko, żeby nasze filtry były wycinane w miarę precyzyjnie, chyba że ktoś lubi koślawy bokeh :D

Nie jest to jakaś nowość, bo istnieją już o tym tematy na innych forach, dlatego zamieszczę link z przykładowymi efektami:
http://www.diyphotography.net/diy_create_your_own_bokeh
We take photography really seriously!
A ja tu tylko sprzątam :)
godbrother Postów: 1538
Konto od: 30.05.2008
Miasto: Leszno
Permalink Autor: dollie, data postu: Friday, September 4, 2009 22:28
@ up oj dziękuję ^^ gdybym mogła posklejałabym Twoją wypowiedz i fotoedo z moją w pierwszym poście ale nie mam takiej władzy xD a ja zawsze zastanawiałam się jak oni robią te nutki i serduszka xD Czy ta metoda zadziała nawet na kompakcie?

@ fotoedo: tak wiem, że to nie oznacza tylko kropek ale większość użytkowników kojarzy sobie bokeh właśnie z nimi :)
lorem ipsum dolor
Permalink Autor: tolgerias, data postu: Friday, September 11, 2009 09:59
Cytat dollie
Czy ta metoda zadziała nawet na kompakcie

obiektyw to obiektyw tyle, ze średnica mniejsza i wszystko proporcjonalnie mniejsze raczej być powinno
tolgerias Postów: 368
Konto od: 26.04.2007
Miasto: Kozie Doły
Permalink Autor: godbrother, data postu: Sunday, September 13, 2009 18:48
Cytat dollie
Czy ta metoda zadziała nawet na kompakcie?

"zwyczajny" bokeh da sie uzyskać kompaktem, więc i taki pewnie się da, ale tego nie próbowałem jeszcze :D
We take photography really seriously!
A ja tu tylko sprzątam :)
godbrother Postów: 1538
Konto od: 30.05.2008
Miasto: Leszno
Permalink Autor: dottzy, data postu: Sunday, September 20, 2009 17:18
A wie ktoś może czy da się zrobić bokeh na swoim zdjęciu? Dokładniej chodzi mi o jakiś filtr w photoshopie w stylu blur, tylko żeby robiło mi głębię a nie sztuczne rozmazane tło?
dottzy Postów: 3
Konto od: 20.08.2009
Miasto: Wrocław