Załóż swojego fotobloga! zarejestruj się|dyskutuj na forum|

Drukarka termosublimacyjna

Permalink Autor: balsam1, data postu: sobota, maj 30, 2009 22:06
Witam wszystkich
Chciałbym dowiedzieć się, co sądzicie o drukarkach termosublimacyjnych.Szukałem informacji na różnych forach, lecz nie znalazłem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi.Chodzi  mianowicie o opinię  czy warto kupować do użytku amatorskiego tę drukarkę, czy lepiej tradycyjnie oddać się w ręce fotolabów. Wiem natomiast, że materiały do drukarek są dość drogie co za tym idzie i fotki są droższe niż u zawodowego fotografa. Pozatym, straszono mnie że fotografie z tych drukarek nie są trwałe i po niedługim czasie ulegają samozniszczeniu a jeśli będą wystawione na promieniowanie słoneczne to żywotność ich jest krótka.Poradzcie mi, bo mam ochotę na zakup takiej drukarki i być niezależnym w dużej mierze  od zawodowców.
Dziękuję i pozdrawiam
balsam1 Postów: 2
Konto od: 30.05.2009
Miasto:
Permalink Autor: godbrother, data postu: sobota, maj 30, 2009 23:17
Cytat balsam1
czy warto kupować do użytku amatorskiego tę drukarkę, czy lepiej tradycyjnie oddać się w ręce fotolabów. Wiem natomiast, że materiały do drukarek są dość drogie co za tym idzie i fotki są droższe niż u zawodowego fotografa.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :D Jeśli będziesz drukował parę fotek raz na jakiś czas by mieć je "na już", to możesz sobie pozwolić za zakup takiej drukarki o ile jej zakup nie jest dla Ciebie wielkim wydatkiem. Ale jeśli chcesz drukować masowo zdjęcia, to lepiej faktycznie zanieś do labu - taniej to wyjdzie i trwałość zdjęć naświetlonych w tradycyjny sposób na pewno jest większa niż wydruków. Tym bardziej, że cena odbitek z cyfrowych labów jest względnie niska.
Może i Wy macie rację... ale ja mam karabin!!! :>

I feel train to you. xD
godbrother Postów: 908
Konto od: 30.05.2008
Miasto: Leszno
Permalink Autor: rootkit, data postu: sobota, maj 30, 2009 23:22
Kiedyś sama się nad taką drukarką zastanawiałam, ale wyczytałam właśnie coś innego, mianowicie że zdjęcia są b. trwałe, a jakość niewiele się różni od tych z zakładów foto. Co do użytkowania, tusze i papier to faktycznie duży wydatek. Ale może się zwróci, jeżeli będziesz te zdjęcia sprzedawał :P możesz poczytać opinie np. na skapiec.pl bywają tam przydatne komentarze. Jak już wspomniałam, myślałam o zakupie takiego sprzętu i zrezygnowałam na rzecz fotolabów. A wybór nalezy do Ciebie : )

root
rootkit Postów: 15
Konto od: 3.06.2006
Miasto: Jawor