Sprzęt nie ma znaczenia.

Permalink Autor: brodie, data postu: czwartek, listopad 17, 2011 00:40
sprzęt ma znaczenie. gównem dobrych zdjęć nie zrobisz, no ale nie przesadzałbym też z kupowaniem sprzętu za xx tys jeśli się jego możliwości nie wykorzysta i się tak naprawde nie potrzebuje.
brodie Postów: 2
Konto od: 12.10.2006
Miasto: Police
Permalink Autor: introll, data postu: czwartek, listopad 17, 2011 01:08
@up Zaraz tu wyskoczy stillchildlike z standardowym tekstem że ajfołnem widział profesjonalną sesję i wglenacokomudorgiesoprzetyaarrrghhhhhh...  @stillchildlike Bo  lansujesz to się tutaj Ty sprzętem, i robisz z siebie wielkiego guru, ale jakoś tego po Twoich pracach nie widać. No chyba że pokażesz coś lepszego niż masz na pbl.

Prawda jest taka że im lepszy sprzęt tym lepsze efekty pracy. Bo co innego jak chce się pokazać miniaturkę 1000px na photoblogu a co innego jak potrzeba wydrukować coś wielkośći 70cm na 100cm. I co wtedy z tego ajfołna? Albo gdzie się podzieje jakość taniej puszki?

Do zabaw może i starczy, ale do poważnych zajęć już nie.

Pomijam kwestie  dynamiki, szumów etc etc bo to przecież "buahostka"

Sam stanąłem przed wyborem aparatu do kręcenia filmów, efekt? Dopiero d7000 daje zadowalającą jakość obrazu.

P.S żeby nie było że całkiem się nie zgadzam to moja Xperia X10 dla przykładu kręci lepsze filmy niż d90 (bitrate i jakość kodeka)

introll Postów: 358
Konto od: 18.11.2010
Miasto: Dębica
Permalink Autor: stagnation, data postu: środa, listopad 23, 2011 16:55
Jeżeli galerie fotograficzne otwierają się na fotografię wykonaną I phonami to wiedzcie, że coś się dzieje.

Poza tym co to znaczy dobry sprzęt?
Dobry sprzęt, to lustrzanka? Pełna klatka, a może średni format z przystawką Phase One??

Nie za bardzo rozumiem sens tego pytania.

Moim zdaniem genialne zdjęcie możesz zrobić aparatem za 100zł, jak i gówniane zdjęcie lustrzanką za 100tys. zł. Wszystko zależy od punktu widzenia i - co się komu podoba.

Poza tym obstaję przy twierdzeniu - "Sztuka musi się sama obronić".
stagnation Postów: 108
Konto od: 25.04.2011
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: stillchildlike, data postu: środa, listopad 23, 2011 18:50
Cytat introll
@up Zaraz tu wyskoczy stillchildlike z standardowym tekstem że ajfołnem widział profesjonalną sesję i wglenacokomudorgiesoprzetyaarrrghhhhhh...  @stillchildlike Bo  lansujesz to się tutaj Ty sprzętem, i robisz z siebie wielkiego guru, ale jakoś tego po Twoich pracach nie widać. No chyba że pokażesz coś lepszego niż masz na pbl.

Pozjadałeś wszystkie rozumy...tylko szkoda, że nie masz własnego :]
Już omijając część o guru i "obiektywizm" oraz wartość merytoryczną czegokolwiek co napisałeś...to może wziąłbyś się w końcu do jakiejś pracy. Jedyne co widzę to 24-godzinne ślęczenie po forach i pisanie dyrdymałów.
Cytat introll
Sam stanąłem przed wyborem aparatu do kręcenia filmów, efekt? Dopiero d7000 daje zadowalającą jakość obrazu.
Podobno masz 5D mk II. Co cię nie zadowala w jakości filmów z niego? AF? :D

Cytat stagnation
Poza tym obstaję przy twierdzeniu - "Sztuka musi się sama obronić".

Jeżeli nie ma pod zdjęciem znanego nazwiska, bądź dobrych słów z ust jakiegoś krytyka sztuki, to nie liczyłbym na spasowane gusta odbiorców, szczególnie, na fakt subiektywnej oceny prac przez jednostki. Zawsze na 10 miłośników znajdzie się co najmniej jeden odbiorca, który powie "to zdjęcie/obraz/muzyka jest do dupy".  
Zdjęcia mają się podobać przede wszystkim klientom, nie koniecznie nam czy wszystkim dookoła. Takie czasy. Trzeba robić to co jest napisane w umowie.
stillchildlike Postów: 805
Konto od: 5.11.2008
Miasto: Lublin
Permalink Autor: catintheflat, data postu: środa, listopad 23, 2011 19:26
Pobijcie się jeszcze

Etatowy zadymiacz
catintheflat Postów: 1546
Konto od: 19.08.2008
Miasto: Koronowo
Permalink Autor: cysiu, data postu: środa, listopad 23, 2011 22:31
Cytat catintheflat

Pobijcie się jeszcze

Nie wywołuj wilka z lasu...
cysiu Postów: 461
Konto od: 14.05.2008
Miasto: Świnoujście
Permalink Autor: introll, data postu: czwartek, listopad 24, 2011 01:38
Cytat cysiu
Pozjadałeś wszystkie rozumy...tylko szkoda, że nie masz własnego :]
Już omijając część o guru i "obiektywizm" oraz wartość merytoryczną czegokolwiek co napisałeś...to może wziąłbyś się w końcu do jakiejś pracy. Jedyne co widzę to 24-godzinne ślęczenie po forach i pisanie dyrdymałów.

Omijanie to jedyne co potrafisz. Zręcznie manewrujesz pomiędzy zdaniami, broniąc swej ostatecznej głupoty.

Co do mojego czasu i pracy, mogę wypisywać dyrdymały na forach o 4 w nocy a Tobie nic do tego.

Cytat cysiu
Podobno masz 5D mk II. Co cię nie zadowala w jakości filmów z niego? AF? :D

Omamy jakieś czy co? Wskaż gdzie to napisałem, a prześlę Ci te moje 5dmkII hahaaa.

Cytat stillchildlike
Zdjęcia mają się podobać przede wszystkim klientom

Ach dusza artysty, wszystko dla klienta.

Pokaż Panie Artysto jakieś swoje prace, bo na razie lejesz wodę, bijesz pianę, tylko samemu jakoś nie masz co pokazać i czym powalczyć, poza ciętą ripostą. Kończę dyskusje, nie zniżam się więcej.

Wybaczcie wszyscy użytkownicy forum za mega OT, chętnie się wypowiem na temat, nie związany z naszym forumowym guru stillchildlike

Permalink Autor: cysiu, data postu: czwartek, listopad 24, 2011 06:24
introll, spieprzyles cytaty...
cysiu Postów: 461
Konto od: 14.05.2008
Miasto: Świnoujście
Permalink Autor: introll, data postu: czwartek, listopad 24, 2011 10:56
Ale sens chyba da się zrozumieć :D

Permalink Autor: stillchildlike, data postu: czwartek, listopad 24, 2011 14:36
Cytat introll
Omamy jakieś czy co? Wskaż gdzie to napisałem, a prześlę Ci te moje 5dmkII hahaaa.

Cytat introll
W pracy mam Canona 5dMKII wraz z kompletem szkiełek, zaczynałem od C 30D. Sam używam pełnej klatki Nikona więc mogę się wypowiedzieć. Do 2 tyś to bałbym się jakiegokolwiek Canona brać, skoro w modelu za 8 tyś AF jest skopany.

Z innego wątku. Oddawaj 5D mk II

Cytat introll
Wybaczcie wszyscy użytkownicy forum za mega OT, chętnie się wypowiem na temat, nie związany z naszym forumowym guru stillchildlike

Na kolana :]
Treść dodana do postu 24-11-2011 o godzinie 14:46
btw: jestem laborantem, nie fotografem, fotografikiem.
Permalink Autor: introll, data postu: czwartek, listopad 24, 2011 16:24
Cytat stillchildlike
Cytat introll
W pracy mam

W PRACY, znaczy się NIE MÓJ :P

Permalink Autor: stillchildlike, data postu: czwartek, listopad 24, 2011 19:55
dobra dobra...oddawaj 5D Mk II :P
Permalink Autor: jemogorki, data postu: czwartek, listopad 24, 2011 21:47
Mi, może się przekonam do innego systemu:)
jemogorki Postów: 811
Konto od: 11.05.2008
Miasto: Poznań
Permalink Autor: introll, data postu: czwartek, listopad 24, 2011 22:25
Przykro mi, nie lubię tego

Permalink Autor: stillchildlike, data postu: piątek, listopad 25, 2011 11:16
ja wręcz nienawidzę.
Treść dodana do postu 25-11-2011 o godzinie 11:17
Introll pakuj Canona, na pw wyślę ci info gdzie masz skierować kuriera ;]