|
nie ważne czy zdj robi się telem czy cyfrówką
najważniejszy jest efekt zrobionego zdj |
xddaria
|---|
Regulamin
|
nie ważne czy zdj robi się telem czy cyfrówką
najważniejszy jest efekt zrobionego zdj |
xddaria
|---|
|
Cytat kmkxp , a jakość telefonu (czyli najczęściej słaba) to zdjęcie nie będzie fajne..zdj zrobione telem te zdjęcia są złączone i napisane jest imię i nazwisko autora nie jest przerobione w żadnym programie zrobione jest telefonem a telefonem mój nie ma dużo mega pixseli ma 1,3 Mega pixseli 4*Zoom którego nigdy nie używam zdj jest zrobione Telefonem bardzo starym a dokładna marka tego telefonu to Sony Ericsson K510i nie trzeba mieć dobrego tela żeby zrobić dobre zdj ^^ |
xddaria
|---|
|
Prawda :) Czasem nie absurdalna ostrość, ani jakość świadczą o wartości zdjęcia, tylko jego przesłanie i tchnienie chwili zawarte w nim, utrwalone w danym momencie, które wraca i ożywa gdy na nie spojrzymy. Wiadomo, że dobry sprzęt i obróbka programami potęguje efekt, ale czasem właśnie jak ktoś to ujął wcześniej "surowość" tematu ,może być tym właściwym kluczem do otwarcia oczu wyobraźni, które odkrywają w nim głębię i drugie dno, powodują, że zaczynamy myśleć nad tym co widzimy.... Moim zdaniem w tych wszystkich maszynach powinniśmy umieścić kawałek swojej duszy, żeby one zobaczyły to co my, po prostu :)
|
duchpuszczy
|---|
|
Cytat xddaria a telefonem mój nie ma dużo mega pixselima 1,3 Mega pixseli Jak ja kocham twierdzenie, im więcej mgp tym lepsza jakość |
oolutek
|---|
|
Talent jest najważniejszy, ale dobry sprzęt daje więcej możliwości ;)
|
bozenka
|---|
|
dobry fotograf zrobi dobre foto nawet na gównianym sprzęcie ;) więc najpierw musi się nauczyć je robić ; d talent najważniejszy ! ;)
|
safeety
|---|
|
Bogaci rodzice wyobraźni ci nie kupią.
Aparat to trzeciorzędna sprawa, a przy tym niezmiernie wazna. |
forevernevermind
|---|
|
Odświeżymy temat.
Dobry aparat nie zastąpi wyobraźni, wiedzy, którą warto posiadać przy robieniu dobrych zdjęć... Talent? Może i istnieje też takie coś ale według mnie przy robieniu zdjęć nie są potrzebne bóg wie jakie umiejętności liczy się moment i zaangażowanie. Jasne aparat też jest ważny. Ja nie robię zdjęć zawodowo, ale jest to moją wielką pasją. Sony α350 do moich potrzeb wystarcza. Koleżanka, a raczej jej rodzice, ma Pentax'a zrobiłam nim kilka zdjęć i jestem pod wrażeniem możliwości tego aparatu, ale też ceną, która jest nie mała... Wszystko da się poprawić na komputerze, ale to już nie jest to samo, to już nie ma efektu zdjęcia prosto z aparatu. Nie jestem tego zwolenniczką ale kilka razy zdarzyło mi się poprawiać zdjęcia ale większość zostawiam w "surowym" stanie. Nasycone komputerowo zdjęcia nie mają tego czegoś, swojej naturalności... |
kwiatkomania
|---|
|
Zgadzam się, na dobre zdjęcie składa się wiele czynników. Przede wszystkim trzeba umieć uchwycić odpowiednią chwilę, zadbać o detale a nie tylko nacisnąć przycisk i masz zdjęcie. Jeżeli robimy zdjęcia ludziom, muszą oni umieć dobrze oddać swoje emocje, umieć za pozować w danej chwili. Oczywiście aparat jest plusem, dzięki temu zdjęcia są ładne, dobrze widoczne są detale. I trzeba tu powiedzieć o talencie, bo mieć aparat to nie wszystko.
|
madeinfranczesko
|---|
|
szczerze sądze ża dobry fotograf zrobiłby super zdjęcie nawet jakimś mały guwienkiem...ale jeżeli ktoś z talentem ma dobry aparta to naprawdę, aż mu zazdroszczę ;)
|
cakesmonsterx3
|---|
|
Moim zadaniem, nie ma dobrych zdjęć bez obu tych rzeczy. Jeżeli ktoś posiada talent, szybko stwierdza, że nie sprosta swoim oczekiwaniom bez dobrego sprzętu. Jednak nie działa to w obie strony. Można mieć najnowocześniejszy model aparatu ale bez talentu i bystrego oka daleko nie zajedziemy.
Jednak przypomina mi się taki cytat: "(...) Dla profesjonalisty nie ważny jest sprzęt. Profesjonalista matrwi się o światło." Co też jest ważne. |
ryuzas
|---|
|
Ja jestem mloda, nie mam dobrego sprzetu, stawiam na wyobraźnię i checi ;)
|
kiszonaapoziomka
|---|
|
a co to jest talent? talent to prędzej posiadanie, nabycie, czy też wyuczenie się pewnej schematyki: grania na trąbce, żonglerki, śpiewu. czy grajkowie na rynku mają talent? mają. czy graficy robiący bohomazy przypominające kosmiczne pejzaże na rynkach większych miast mają talent? pewnie, że mają. ale to nic. taki talent można sobie wsadzić gdzieś. myślę, że najważniejsza jest po pierwsze wrażliwość, po drugie świadomość tego, co się robi, po trzecie dojrzałość, po czwarte wiedza, warsztat i zaplecze sprzętowe. warto zastanowić się czasem nad swoimi fotografiami i zadać sobie pytanie: "po co ja to robię?" "po co zrobiłam tę fotografię?" Czy po to, by ją po prostu zrobić bo kwiatek ładnie wygląda, czy w tym kwiatku odnajduję coś, co przy "użyciu" wrażliwości, wykorzystaniu warsztatu, wiedzy na temat kanonów estetycznych oraz co jest sprawą drugorzędną - sprzętu, pozwoli mi świadomie zrobić zdjęcie, które będzie tylko moje, i nie będzie wyglądało jak setki innych gniotów.
piękne obrazy da się uzyskać też bez użycia aparatów. wystarczy wiedza, wrażliwość i świadomość. |
stringibiskupa
|---|
|
Cytat promarandza Talent jest bardzo wazny, ale sprzet dobry powinien byc ; > Pozdrawiam. |
coocorosie
Konto od: 6.08.2009 Miasto: Gdynia |
|---|