Załóż swojego fotobloga! zarejestruj się|dyskutuj na forum|

Cień wiatru, Carlos Ruiz Zafón.

Permalink Autor: ontheoutside, data postu: sobota, sierpień 2, 2008 08:29
rzeczywiście jest warta przeczytania .. jedna z niewielu książek do których wracam ..
Braciszku, przyszło nam szumieć na skurwiałym bruku miasta królów ..  
Braciszku, przyszło nam przejrzeć na oczy ..
ontheoutside Postów: 20
Konto od: 19.07.2007
Miasto: Suwałki ..
Permalink Autor: beata0807, data postu: wtorek, sierpień 5, 2008 23:21
Najlepsza książka jaką przeczytałam.
Na początku myślałam, że to będzie fantastyka, no wiece cmentarz zapomnianych książek itp, ale się zdziwiłam. I to jest w tym najlepsze. Nie wiesz, czego się spodziewać po następnej przeczytanej stronie. Co będzie dalej itp.
Dałam ją do przeczytania mojej siostrze, która powiem szczerze nie cierpi książek. I cud. Przeczytała i popłakała się. :)
Teraz czekam aż mi ją odda. Muszę ją przeczytać jeszcze raz. Polecam :)
beata0807 Postów: 2
Konto od: 5.08.2008
Miasto: Świdwin
Permalink Autor: zmija6, data postu: niedziela, wrzesień 7, 2008 15:41
nie licząć 'My dzieci z dworca ZOO' to jest moja ulubiona książka :)
na początku wydawała mi sie taka owaka ale potem mnie wciągnęła (a u mnie to sie żadko zdarza!)
Fermin najlepszy, gość co teksty wstawiał to nie moge xD
Jestem nienormalna. Radzę uciekać.
zmija6 Postów: 6
Konto od: 7.05.2008
Miasto: Rzeszów
Permalink Autor: nyappylove, data postu: sobota, grudzień 27, 2008 15:59
Właśnie skończyłam czytać, jednakże nie jestem zachwycona. Owszem, fabuła wciąga, jest ciekawie i tak dalej, dużo się dzieje. Nie podoba mi się język pisarza. Niby potoczny, ale coś ma z poetyckiej kwiecistości. I dla mnie minusem jest wymieszanie wątków - miłosny, kryminalny, obyczajowy, społeczny... Za dużo tego. Jednak doceniam to, że książka ma głębsze przesłanie - mówi o miłości i przyjaźni, wartościach w życiu, determinacji i poświęceniu w dążeniu do celu.

To tylko moja opinia.
Nie, nie boję się śmierci.
nyappylove Postów: 18
Konto od: 8.05.2008
Miasto:
Permalink Autor: enemydream, data postu: sobota, grudzień 27, 2008 22:20
ja dosłownie 'pochłonęłam' tą książkę. i również często do niej wracam.
a czytał ktoś najnowszą książkę tego autora - "Gra Anioła"??
ja mam zamiar ją wreszczie kupić, ale czasu ciągle brak..
enemydream Postów: 32
Konto od: 25.12.2008
Miasto:
Permalink Autor: endiowyej, data postu: niedziela, grudzień 28, 2008 16:23
cudowna. tyle mogę powiedzieć.
"gra anioła" za to wydaje się nędznym... plagiatem?
znowu to samo miejsce. znowu książki.
czyżby autor chciał łatwo zarobić?
endiowyej Postów: 36
Konto od: 5.10.2008
Miasto:
Permalink Autor: jumcia, data postu: wtorek, styczeń 20, 2009 16:38
`cień wiatru` bardzo szybko wdarł się do mojego serca, jako jedna z ulubionych książek.
Gdy tylko dowiedziałam się o `grze anioła` natychmiast po nią sięgnęłam. zaciekawiona opisem z tyłu, jakoby autor nawiązywał w niej do poprzedniej, czytałam i czytałam, by po zakończeniu stwierdzić, że spodziewałam się większego `bum`, większego `wow`. Mimo, że nic takiego się nie zdarzyło ksiązki nie można uznać za złą, bo czyta się ją rownie sprawnie, przyjemnie, ale do `Cienia wiatru` brakuje jej bardzo wiele.
Jest dla mnie jakimś osobistym rozczarowaniem, gdyż po Zafonie, który `cieniem wiatru` zaskarbił sobie sympatię wielu krytyków spodziewałam się czegoś naprawdę wyjątkowego.
A tu, ot, dobra książka, ale ulubioną z pewnością nie będzie;)
Jednak przeczytać warto;)
jumcia Postów: 77
Konto od: 14.07.2007
Miasto: Ruda
Permalink Autor: leaderofmen, data postu: sobota, luty 7, 2009 23:51
`Cień wiatru` - uwielbiam!
leaderofmen Postów: 23
Konto od: 28.11.2008
Miasto:
Permalink Autor: pudelkowksztalcieserca, data postu: czwartek, luty 12, 2009 23:23
to bez wątpienia najlepsza ksiązka jaką w życiu przeczytałam... niesamowite było to jak autor sprawił ze raz płakałam a raz się po prostu smiałam... "Gra Anioła" hm... szczerze to dopiero zaczełam 240 stron za mną... czyta się szybko i wciąga ale... to już co innego... może się jeszcze rozkręci. Teraz z niecierpliwością czekam na następne książki Zafóna.

czytał może juz ktoś z Was "Księge bez tytułu"??
pudelkowksztalcieserca Postów: 5
Miasto:
Permalink Autor: pudelkowksztalcieserca, data postu: czwartek, luty 12, 2009 23:23
to bez wątpienia najlepsza ksiązka jaką w życiu przeczytałam... niesamowite było to jak autor sprawił ze raz płakałam a raz się po prostu smiałam... "Gra Anioła" hm... szczerze to dopiero zaczełam 240 stron za mną... czyta się szybko i wciąga ale... to już co innego... może się jeszcze rozkręci. Teraz z niecierpliwością czekam na następne książki Zafóna.

czytał może juz ktoś z Was "Księge bez tytułu"??
pudelkowksztalcieserca Postów: 5
Miasto:
Permalink Autor: jumcia, data postu: niedziela, luty 15, 2009 16:37
ja niestety nie...
Permalink Autor: cieniu1, data postu: czwartek, kwiecień 9, 2009 22:18
Nie jest prawdą że  z książek Zafona w Polsce ukazał się tylko "Cień wiatru",ja osobiście polecam jeszcze jego książkę "Gra Anioła"
cieniu1 Postów: 10
Konto od: 26.11.2007
Miasto:
Permalink Autor: jumcia, data postu: czwartek, kwiecień 16, 2009 17:33
kilka osób już o tym pisało.
gra anioła nie jest jednak tak fajna jak poprzedniczka.
Permalink Autor: dzieciecapasja, data postu: poniedziałek, kwiecień 20, 2009 20:51
Uwielbiam Cień Wiatru. Mogę do tego wracać i wracać, a nigdy nie nudzi... ta książka pochłonęła mnie jak żadna inna do tej pory. Dla mnie po prostu cudowna.

Właśnie jak to jest z tą Grą Anioła? Jedyni wychwalają pod niebiosa inni mówią, że kicz... ja będę mogła przeczytać dopiero w wakacje.
dzieciecapasja Postów: 4
Konto od: 25.11.2008
Miasto:
Permalink Autor: jumcia, data postu: czwartek, kwiecień 23, 2009 12:20
jak juz mówiłam dla mnie `Gra anioła` to kontynuacja pisana na potrzeby zbicia kasy.
autor dokonał nieudanej kontynuacji, wykorzystania wątku z `cienia wiatru`.
nie przesadzałabym mowiąc, ze to kicz, jednak nie umywa się do poprzedniczki.
czyta sie bardzo szybko, jednak czuje sie niedosyt i rzeczywiście ma się wrażenie, ze pisana dla zbicia kasy na znanym już wątku.
nie spełnia oczekiwać i rozczarowuje.
według mnie.
Permalink Autor: niezdecydovana, data postu: niedziela, maj 10, 2009 12:45
'Cień wiatru' mam na własność i czytam obecnie już drugi raz, odnajduję smaczki, które umknęły mi przy pierwszym czytaniu... ;) mam wiele pozaznaczanych fragmentów, które szczególnie przypadły mi do serca. książka obfituje w takie właśnie perełki, na przykład:

,,Jej drobniutkie, równe pismo przypominało mi porządek na jej biurku,tak jakby w słowach chciała znaleźć spokój i poczucie bezpieczeństwa, którymi życie nie chciało jej obdarzyć."

,,- A kim będziesz, jak dorośniesz, Miquelu?
- Ja nigdy nie dorosnę - odpowiadał enigmatycznie."

tego jest mnóstwo. książka mnie totalnie oczarowała... i postać Fermina, no miodzio po prostu! :D polecam, naprawdę warto przeczytać.
niezdecydovana Postów: 5
Konto od: 23.04.2009
Miasto: