Nikon D60 a D80

Permalink Autor: karolciaaaxdaaaxd, data postu: wtorek, czerwiec 10, 2008 20:53
to zależy czy używałaś\używałeś kiedyś lustrzankę...
z tych aparatów co wymieniłaś\wymieniłeś o wiele lepszy jest nikon d80, ale jeśli ma to być twoja pierwsza lustrzanka to radze wybrać Nikona d40 - bezproblemowy i łatwy w obsłudze.
Jak ma to być pierwsza lustrzanka to w sam raz.. ;]  
karolciaaaxdaaaxd Postów: 15
Konto od: 2.02.2008
Miasto: Legnica
Permalink Autor: fotoedo, data postu: poniedziałek, czerwiec 16, 2008 09:30
A po co kupować dwie? Jeśli i tak jest założenie, że będzie chciała lepszą, to taniej wyjdzie od razu kupić jeden, lepszy aparat ;-)
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."
fotoedo Postów: 560
Konto od: 28.07.2006
Miasto: Elbląg
Permalink Autor: hilaryy, data postu: wtorek, czerwiec 17, 2008 20:35
posiadam Nikona D60 i jestem zadowolona.
hilaryy Postów: 29
Konto od: 4.11.2007
Miasto: Rumia
Permalink Autor: liqupeara, data postu: czwartek, sierpień 14, 2008 14:03
Jeżeli chcę robić zdjęcia portretowe & zdarzeń, lepiej bym wzięła D80 czy D60?
Aha i jak to jest z tymi ustawieniami w lustrzankach?
Chodzi mi o ogniskową i przesłonę.
W moim kompakcie nie mozliwe jest wyregulowanie tych dwóch spraw razem.
Jak to się ma w lustrzankach?

/Amateur.
liqupeara Postów: 3
Konto od: 13.07.2007
Miasto: Bydgoszcz
Permalink Autor: fotoedo, data postu: czwartek, sierpień 14, 2008 19:58
Możesz regulować niezależnie ogniskową i przysłonę, ale ta niezależność bywa ograniczana możliwościami obiektywu, który potrafi np. przy małej ogniskowej mieć przysłonę f/3,5 a przy największej już f/5,6. Jaki będzie obiektyw, taka będzie jego niezależność. Są i takie, które w pełnym zakresie ogniskowych mają stałą przysłonę np. f/4 czy f/2, ale to już droższe sprzęty.

Tak czy siak, to o co pytasz nie zależy od samego aparatu, a jedynie od obiektywu.
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."
Permalink Autor: liqupeara, data postu: czwartek, sierpień 14, 2008 21:17
Mhmm...czyli jest to, czego chcę.
W moim obecnym aparacie, przy nastawach ręcznych albo jest całkowicie ciemno albo jasno
albo mam do wyboru tryb przesłony lub czasu stąd moje pytanie,
ponieważ zdjęcia wychodzą lepiej przy osobistych ustawieniach, niż z samych trybów
[doświadczyłam tego ostatnio, oraz dzisiaj, przy chęci zrobienia nieba po zach. słońca, przy tematach nie było widać tego charakterystycznego 'różowego nieba']
Jaki obiektyw na pierwszą lustrzankę?
Czytałam, że najlepiej szerokokątny, ale jeśli chciałabym portrety to teleobiektyw i teraz nie wiem.

/Amateur
liqupeara Postów: 3
Konto od: 13.07.2007
Miasto: Bydgoszcz
Permalink Autor: atucz80, data postu: czwartek, sierpień 14, 2008 21:48
Cytat blackmia
Czytałam, że najlepiej szerokokątny, ale jeśli chciałabym portrety to teleobiektyw i teraz nie wiem.
weź zoom 18-70 to masz i na portrety oraz na krajobraz i pomieszczenia(bo do tego szeroki kąt jest,a nie dla początkujących)
nie ma obiektywy który dobre jest uniwersalnie na początek, bo każdy co innego fotografuje
atucz80 Postów: 12
Konto od: 10.08.2008
Miasto:
Permalink Autor: wroniasty, data postu: piątek, sierpień 15, 2008 14:08
Pomimo iż D60-tka jest aparatem nowocześniejszym od D80-tki (wyszła ponad rok po prezentacji D80) to jest to aparat dedykowany do   innej grupy fotografujących. Matryca w obu przypadkach jest ta sama, natomiast nie to jest najważniejsze, D80 mamy pryzmat pentagonalny co działa na wygodę pracy, jest jaśniejszy, bardziej przejrzysty i bardziej profesjonalny. Ponadto sama sprawa wykonania i aranżacji sprzętu jest dużo większa, lepsze wykonanie, sama skrzynka jest większa co ułatwia wygodę, możliwość dokupienia Battery Packa z dodatkowym, pionowym spustem. Co ważne, możliwość dopasowania starszego tupu szkła Nikkora do D80, w D60 może okazać się to kłopotliwe, a wręcz w pewnym wypadku niemożliwe.
Wniosnek prosty. Nadal D80 górą. Pozdrawiam serdecznie.
wroniasty Postów: 5
Konto od: 6.05.2008
Miasto: Piaseczno
Permalink Autor: ivre, data postu: piątek, sierpień 15, 2008 14:12
trochę przerażona jestem jak czytam wypowiedzi niektórych na tym forum. jeśli się nie znacie, proszę nie usiłujcie pomagać innym, bo nic z tego nie wyjdzie.

d80 jest lepszy, nawet z prostego powodu, że ma silnik af w korpusie, czego d60 nie ma co wiąże się z dużo droższymi obiektywami.
ustąp spadająca gwiazdo, a najlepiej po prostu rzuć to.
ivre Postów: 107
Konto od: 11.08.2008
Miasto: toruń
Permalink Autor: parsonka, data postu: wtorek, sierpień 19, 2008 10:49
Witam wszystkich bardzo serdecznie i juz na wstepie przedstawiam sie jako kompletna amatorka,ktora postanowila kupic porzadny aparat..hahaha.Przelecialam wiele stron w internecie i nie wiem po co mi to bylo...jak bylam glupia w tej dziedzinie, tak teraz jestem jeszcze glupsza.Ale mimo wszystko bardzo podoba mi sie i czytalam wiele pozytywnych opinii o nikonie d80...Potrzebuje aparat do robienia zdjec w ruchu...chodzi o bardzo ,ale to bardzo ruchliwe szczeniaczki,bo posiadam hodowle.Wiadomo ,ze reklama dzwignia handlu a moja zwykla cyfrowke psiaki maja gleboko w powazaniu jak zaczynaja ganiac po mieszkaniu ...ech.Chcialabym poradzic sie Was tylko jesli chodzi o nikona d80,czy to dobry wybor?Wiem,ze znajdziecie dla mnie jeszcze sto innych aparatow,ale mnie interesuje najbardziej D80 lub D60.Roznica w cenie jest tez znaczaca miedzy nimi,ale spoko..jak bedzie potrzeba ,to istnieja systemy ratalne.Pozdrawiam
parsonka Postów: 1
Konto od: 19.08.2008
Miasto:
Permalink Autor: fotoedo, data postu: środa, sierpień 20, 2008 08:00
Jeśli chcesz się ograniczyć do tylko wymienionego przeznaczenia aparatu, to D60 z kitem 18-55 powinien wystarczyć. Możesz ew. wybrać wersję z VR (bo zwierzętom nie powinno się błyskać lampą po oczach), ale niekoniecznie.
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

Permalink Autor: zaista, data postu: poniedziałek, wrzesień 1, 2008 20:11
eh, sama wybieralam meidzy d60 a d80,
mimo wielu odp ze d80 jest lepszy, tak mozliwe, mimo wszystko wybralam d60, wystarczy kilka akcesoriaow i sprzet jest :D
zaista Postów: 6
Konto od: 6.04.2008
Miasto: Tarnogród