- Załóż swojego fotobloga!zarejestruj|
- dyskutuj na forum|
- zaloguj
|
Może , ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na obiektyw ? Myślę, że będzie łatwiej z wyborem.
|
irracjonalny
|---|
|
To samo zdanie co koleżanka wyżej, nic innego w tych cenach nie znajdziesz, niestety. Z drugiej strony , nie wiem jak kity w Canon'ach ale w Sony nie sa aż tak złe, na poczatek powinnien Ci wystarczyc, a drugi obiektyw kupic mozna zawsze ;)
|
irracjonalny
|---|
|
canonowski kit, tak jak kazdy inny, ciemny obiektyw, jest niesamowicie przydatny.
... ale jezeli czaisz mniej wiecej teorie to pewnie tez wiesz co to oznacza to "f" i "mm". 35mm na pelnej klatce to podobno bez znieksztalcen a pozniej to juz przyblizenia, a "f" to głębia :P -> im mniejsze tym mniejsza. kpw? |
tolgerias
|---|
|
w tej cenie cieżko dostać coś lepszego... Na początek kit wystarczy :) fakt, ciemny... ale ten sprzedawany z 450D podobno jest ciut poprawiony od poprzednika. Choć do samych portretów lepsza byłaby stałka 50mm f/1.8
ALe jeśli nie boisz się nowych umiejetności to tańszym kosztem możesz kupić obiektyw manualny ;) Za taką samą cenę masz lepsze szkło, tyle że więcej ręcznego kręcenia przy nim... We take photography really seriously! A ja tu tylko sprzątam :)
|
godbrother
|---|
|
Żeby nie zakładać nowego tematu.
Mam właśnie wymieniony tu body 450d + kit 18-55. Teraz chcę kupić drugi obiektyw. potrzebuję jakiegoś z dłuższa ogniskową. Do fotografowania psów i takich tam pierdół ^^ Chciałabym jaśniejszy niż kit, ale na taki mnie nie stać, więc zostaje w f 4-5.6. I teraz moje pytanie: lepiej kupić 70-300 bez IS, czy 55-250 IS ? Na początku byłam zdecydowana na tego pierwszego, ale po przeczytaniu recenzji i opini bardziej przekonuje mnie ten drugi. Bo mimo, że IS nie jest mi bardzo potrzebne, bo focę raczej tylko w dobrych warunkach oświetleniowych, a w razie czego statyw mam to jednak oglądając zdjęcia z tych dwóch obiektywów 55-250 prezentuje się lepiej. Nie wiem, czy to kwestia wykonawcy, czy ten 250 jednak jest lepszy ? Jeśli o ceny chodzi ten krótszy z IS kosztuje coś ponad 800, ten drugi ponad 600. I to jest raczej górna cena którą mogę na obiektyw przeznaczyć.
Psy są z nami po to, żeby nauczyć człowieka prawdziwej miłości.
RODOWODOWY=RASOWY 'Ratując jednego psa nie zmienimy świata, ale świat zmieni się dla tego jednego psa' 'Nie kocha się za coś, tylko mimo wszytko.' |
fairytalle
|---|
|
A może być manualny? :D
To nie moja wina, że ja tak myślę... |
rzeczywistoscimasakrator
|---|
|
Fairytalle:
Ja bardziej polecam 55-250IS. Sama mam 450d i właśnie kupuję ten obiektyw. Pamiętaj, że im większa ogniskowa, tym jakość jest słabsza, a 55- 250 wystarczy w zupełności, chyba że robisz zdjęcia w wieeeeeelkim oddaleniu. A jak chcesz robić zdjęcia w pomieszczeniu to ogniskowa od 70 się za bardzo nie nadaje.. Ja ci radzę 55-250 IS :) |
indeedd
|---|
|
Cytat delicjowa Pamiętaj, że im większa ogniskowa, tym jakość jest słabszaAle, że co? Jak? Duża ogniskowa w tanim obiektywie może być słaba jakościowo, ale nie w każdym szkle. Na przykład obrazy z takiego Sony 70-400 G są bardzo ładne jak się umie wykorzystać tandem aparat + szkło;] Czytasz czasem Nathional Geographic? |
jemogorki
|---|
|
Delicjowa dzięki.
Acz do tracenia jakości względem ogniskowej też się zgodzić nie mogę ^^ Na 90% decyduję się na 55-250IS ;) Jest akurat w 'mojej' cenie, w moich parametrach i porównując do innych stosunek ceny do jakości wykonania oraz zdjęć z niego uzyskiwanych wychodzi bardzo dobrze. Bo już np. o 70-300IS canonowskim słyszałam ze przy ogniskowej powyżej 200 bardzo często gubi ostrość. Jedyne co ma lepsze, to korpus metalowy zamiast plastikowego, te 50 więcej i jaśniejsze światło przy małych zoomach. Ale jednak cena prawie dwukrotnie wyższa. A 70-300 bez IS w ogóle mi odpadł z konkurencji xd
RODOWODOWY=RASOWY 'Ratując jednego psa nie zmienimy świata, ale świat zmieni się dla tego jednego psa' 'Nie kocha się za coś, tylko mimo wszytko.' |
fairytalle
|---|
|
Cytat delicjowa Fairytalle:Ja bardziej polecam 55-250IS. Sama mam 450d i właśnie kupuję ten obiektyw. Pamiętaj, że im większa ogniskowa, tym jakość jest słabsza, a 55- 250 wystarczy w zupełności, chyba że robisz zdjęcia w wieeeeeelkim oddaleniu. A jak chcesz robić zdjęcia w pomieszczeniu to ogniskowa od 70 się za bardzo nie nadaje.. Ja ci radzę 55-250 IS :) Herezje. Ponadto do takiego szkła należy mieć duży pokój. Lepiej pomyśl o 24-105. To nie moja wina, że ja tak myślę... |
rzeczywistoscimasakrator
|---|
|
Pokój mam duży xd a tak serio, jak będę chciałą robić zdjęcia w pokoju to mam kit.
Focę głównie psy i praktycznie zawsze na zewnątrz, w domu tylko jakieś utrwalenia śmiesznej sytuacji czy czegoś takiego. + makro, do którego i tak kita będę używać. Teraz chcę obiektyw przybliżający, bo taki przy fotografi zwierząt jest mi chyba najbardziej potrzebny. Dlatego szukam większych zoomów nić ok. 100. Treść dodana do postu 19-05-2010 o godzinie 10:20 a, ale żeby nie było.nie zgadzam sie ztym co pisze delicja na temat jakości-ogniskowej
fairytalle
|---|
|
A powiedzcie mi jeszcze, mam sobie wymyślić prezent do 400zł.
Jedyne co z rzeczy fotogarficznych przychodzi mi do głowy, co by mi się przydało, to obiektyw do makro/stałka (50mm) albo lampa. Ale z tego co wiem lampy ani makro w tej cenie nie znajdę. http://www.ceneo.pl/4756 czy ten obiektyw jest warty kupna ? Bo w recenzjach opinie są podzielone- jedni mówią o dobrej głębi, drudzy to krytykują. A to jedyny obiektyw który w tej cenie do canoniaka znalazłam.
fairytalle
|---|