Obiektyw do Canona EOS 450d

Permalink Autor: , data postu: poniedziałek, marzec 30, 2009 20:33
Dzień dobry ;f
Planuję kupić 450d, i zastanawiam się, jaki obiektyw wybrać. Wolałabym raczej nie kitowy.
Fotografuję się prawie od roku, wcześniej używałam Sony dsc-w50 i w-110, jak i analogów. Głównie będę zajmować się portretami. Teorię mniej więcej czaję. Lubuję się w makro
Konto od:
Miasto:
Permalink Autor: irracjonalny, data postu: poniedziałek, marzec 30, 2009 21:12
Może , ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na obiektyw ? Myślę, że będzie łatwiej z wyborem.
irracjonalny Postów: 266
Konto od: 2.03.2009
Miasto: Chojnice
Permalink Autor: , data postu: poniedziałek, marzec 30, 2009 21:28
Ok. 400 - 600 zł.
Konto od:
Miasto:
Permalink Autor: karolinamaria, data postu: poniedziałek, marzec 30, 2009 22:10
w tym przedziale to tylko kit albo 50.
karolinamaria Postów: 9
Konto od: 2.11.2008
Miasto: Łódź
Permalink Autor: irracjonalny, data postu: poniedziałek, marzec 30, 2009 22:18
To samo zdanie co koleżanka wyżej, nic innego w tych cenach nie znajdziesz, niestety. Z drugiej strony , nie wiem jak kity w Canon'ach ale w Sony nie sa aż tak złe, na poczatek powinnien Ci wystarczyc, a drugi obiektyw kupic mozna zawsze ;)
irracjonalny Postów: 266
Konto od: 2.03.2009
Permalink Autor: tolgerias, data postu: wtorek, marzec 31, 2009 01:39
canonowski kit, tak jak kazdy inny, ciemny obiektyw, jest niesamowicie przydatny.
... ale jezeli czaisz mniej wiecej teorie to pewnie tez wiesz co to oznacza to "f" i "mm". 35mm na pelnej klatce to podobno bez znieksztalcen a pozniej to juz przyblizenia, a "f" to głębia :P -> im mniejsze tym mniejsza.
kpw?
tolgerias Postów: 368
Konto od: 26.04.2007
Miasto: Kozie Doły
Permalink Autor: godbrother, data postu: wtorek, marzec 31, 2009 13:13
w tej cenie cieżko dostać coś lepszego... Na początek kit wystarczy :) fakt, ciemny... ale ten sprzedawany z 450D podobno jest ciut poprawiony od poprzednika. Choć do samych portretów lepsza byłaby stałka 50mm f/1.8

ALe jeśli nie boisz się nowych umiejetności to tańszym kosztem możesz kupić obiektyw manualny ;) Za taką samą cenę masz lepsze szkło, tyle że więcej ręcznego kręcenia przy nim...
We take photography really seriously!
A ja tu tylko sprzątam :)
godbrother Postów: 1525
Konto od: 30.05.2008
Miasto: Leszno
Permalink Autor: fairytalle, data postu: wtorek, maj 4, 2010 21:49
Żeby nie zakładać nowego tematu.
Mam właśnie wymieniony tu body 450d + kit 18-55.
Teraz chcę kupić drugi obiektyw. potrzebuję jakiegoś z dłuższa ogniskową. Do fotografowania psów i takich tam pierdół ^^ Chciałabym jaśniejszy niż kit, ale na taki mnie nie stać, więc zostaje w f 4-5.6.
I teraz moje pytanie: lepiej kupić 70-300 bez IS, czy 55-250 IS ? Na początku byłam zdecydowana na tego pierwszego, ale po przeczytaniu recenzji i opini bardziej przekonuje mnie ten drugi. Bo mimo, że IS nie jest mi bardzo potrzebne, bo focę raczej tylko w dobrych warunkach oświetleniowych, a w razie czego statyw mam to jednak oglądając zdjęcia z tych dwóch obiektywów 55-250 prezentuje się lepiej. Nie wiem, czy to kwestia wykonawcy, czy ten 250 jednak jest lepszy ?
Jeśli o ceny chodzi ten krótszy z IS kosztuje coś ponad 800, ten drugi ponad 600. I to jest raczej górna cena którą mogę na obiektyw przeznaczyć.
Psy są z nami po to, żeby nauczyć człowieka prawdziwej miłości.
RODOWODOWY=RASOWY

'Ratując jednego psa nie zmienimy świata, ale świat zmieni się dla tego jednego psa'

'Nie kocha się za coś, tylko mimo wszytko.'
fairytalle Postów: 206
Konto od: 4.05.2008
Miasto: Kraków
Permalink Autor: rzeczywistoscimasakrator, data postu: czwartek, maj 6, 2010 15:38
A może być manualny? :D
To nie moja wina, że ja tak myślę...
rzeczywistoscimasakrator Postów: 919
Konto od: 1.03.2009
Miasto: Płock
Permalink Autor: kamiiiila, data postu: piątek, maj 7, 2010 21:10
50/1.8    za 400 zl na alegro
kamiiiila Postów: 56
Konto od: 29.01.2009
Miasto: strzelin
Permalink Autor: indeedd, data postu: poniedziałek, maj 10, 2010 21:30
Fairytalle:
Ja bardziej polecam 55-250IS. Sama mam 450d i właśnie kupuję ten obiektyw. Pamiętaj, że im większa ogniskowa, tym jakość jest słabsza, a 55- 250 wystarczy w zupełności, chyba że robisz zdjęcia w wieeeeeelkim oddaleniu. A jak chcesz robić zdjęcia w pomieszczeniu to ogniskowa od 70 się za bardzo nie nadaje.. Ja ci radzę 55-250 IS :)
indeedd Postów: 20
Konto od: 14.02.2008
Permalink Autor: jemogorki, data postu: poniedziałek, maj 10, 2010 21:43
Cytat delicjowa
Pamiętaj, że im większa ogniskowa, tym jakość jest słabsza

Ale, że co? Jak?
Duża ogniskowa w tanim obiektywie może być słaba jakościowo, ale nie w każdym szkle.
Na przykład obrazy z takiego Sony 70-400 G są bardzo ładne jak się umie wykorzystać tandem aparat + szkło;]
Czytasz czasem Nathional Geographic?
jemogorki Postów: 811
Konto od: 11.05.2008
Miasto: Poznań
Permalink Autor: fairytalle, data postu: czwartek, maj 13, 2010 14:47
Delicjowa dzięki.
Acz do tracenia jakości względem ogniskowej też się zgodzić nie mogę ^^
Na 90% decyduję się na 55-250IS ;)
Jest akurat w 'mojej' cenie, w moich parametrach i porównując do innych stosunek ceny do jakości wykonania oraz zdjęć z niego uzyskiwanych wychodzi bardzo dobrze. Bo już np. o 70-300IS canonowskim słyszałam ze przy ogniskowej powyżej 200 bardzo często gubi ostrość. Jedyne co ma lepsze, to korpus metalowy zamiast plastikowego, te 50 więcej i jaśniejsze światło przy małych zoomach. Ale jednak cena prawie dwukrotnie wyższa. A 70-300 bez IS w ogóle mi odpadł z konkurencji xd
RODOWODOWY=RASOWY

'Ratując jednego psa nie zmienimy świata, ale świat zmieni się dla tego jednego psa'

Permalink Autor: rzeczywistoscimasakrator, data postu: sobota, maj 15, 2010 11:58
Cytat delicjowa
Fairytalle:
Ja bardziej polecam 55-250IS. Sama mam 450d i właśnie kupuję ten obiektyw. Pamiętaj, że im większa ogniskowa, tym jakość jest słabsza, a 55- 250 wystarczy w zupełności, chyba że robisz zdjęcia w wieeeeeelkim oddaleniu. A jak chcesz robić zdjęcia w pomieszczeniu to ogniskowa od 70 się za bardzo nie nadaje.. Ja ci radzę 55-250 IS :)

Herezje. Ponadto do takiego szkła należy mieć duży pokój. Lepiej pomyśl o 24-105.
To nie moja wina, że ja tak myślę...
rzeczywistoscimasakrator Postów: 919
Konto od: 1.03.2009
Miasto: Płock
Permalink Autor: fairytalle, data postu: środa, maj 19, 2010 10:14
Pokój mam duży xd a tak serio, jak będę chciałą robić zdjęcia w pokoju to mam kit.
Focę głównie psy i praktycznie zawsze na zewnątrz, w domu tylko jakieś utrwalenia śmiesznej sytuacji czy czegoś takiego. + makro, do którego i tak kita będę używać.
Teraz chcę obiektyw przybliżający, bo taki przy fotografi zwierząt jest mi chyba najbardziej potrzebny. Dlatego szukam większych zoomów nić ok. 100.
Treść dodana do postu 19-05-2010 o godzinie 10:20
a, ale żeby nie było.
nie zgadzam sie ztym co pisze delicja na temat jakości-ogniskowej
RODOWODOWY=RASOWY

Permalink Autor: fairytalle, data postu: sobota, maj 29, 2010 13:48
A powiedzcie mi jeszcze, mam sobie wymyślić prezent do 400zł.
Jedyne co z rzeczy fotogarficznych przychodzi mi do głowy, co by mi się przydało, to obiektyw do makro/stałka (50mm) albo lampa. Ale z tego co wiem lampy ani makro w tej cenie nie znajdę.
http://www.ceneo.pl/4756 czy ten obiektyw jest warty kupna ?
Bo w recenzjach opinie są podzielone- jedni mówią o dobrej głębi, drudzy to krytykują.
A to jedyny obiektyw który w tej cenie do canoniaka znalazłam.
RODOWODOWY=RASOWY