(Polski ) Punk/Rock/Metal

Permalink Autor: executioner666, data postu: niedziela, wrzesień 7, 2008 20:38
Heavy metal jak najbardziej - uderzyło mnie wrzucenie TSA do jednego wora z zespołami typu Rootwater... A gdzie mini-recenzja "52 Dla Przyjaciół? Jeśli tagi z lastfm i wkipedia.pl są dla Ciebie wyrocznią to gratuluję...
executioner666 Postów: 415
Konto od: 2.06.2008
Miasto: Dębica
Permalink Autor: anelika, data postu: niedziela, wrzesień 7, 2008 21:33
Cytat executioner666
Heavy metal jak najbardziej - uderzyło mnie wrzucenie TSA do jednego wora z zespołami typu Rootwater... A gdzie mini-recenzja "52 Dla Przyjaciół? Jeśli tagi z lastfm i wkipedia.pl są dla Ciebie wyrocznią to gratuluję...

Raczej w tym wątku nie segregujemy polskich zespołów metalowych, prawda?

Zdaję sobie sprawę, że rozbieżność między zespołem Rootwater, a TSA jest spora, ale to nadal nie zmienia faktu, że oba zespoły są polskimi ekipami, które tworzą muzykę metalową.

Nie, tagi z last.fm nie są dla mnie wyrocznią, wkleiłam je po to, aby odpowiedzieć na Twego posta.
anelika Postów: 187
Konto od: 19.06.2008
Miasto: Kościan
Permalink Autor: executioner666, data postu: niedziela, wrzesień 7, 2008 22:43
W przypadku TSA chyba wypada powiedzieć w czasie przeszłym... Nie chcę się kłócić, po prostu nazwanie TSA "metalem" jest lekko-pół śmieszne, tym bardziej w sytuacji gdy aż roi się od różnych "core'ów" z (niesławnym metalcore'em na czele) razi mnie używanie nieprawidłowych nazw gatunków, a tag "metal" nim z pewnością jest. Jest to przekręcenie i wypaczenie głupiej mody z Zachodu, ale do tego trzeba byłoby stworzyć osobny temat.
Ale żeby się nie kłócić i nie offtopować to proponuję zapoznać się z polską softmetalową grupą Shout, ja nie przepadam, ale nuż komuś się spodoba taki zachodni kicz w polskim wydaniu? W zalewie emo i "core'ów" każda najmniejsza namiastka dobrego oldschoolu cieszy...
Permalink Autor: matrio, data postu: piątek, wrzesień 12, 2008 01:33
praktycznie wszystkie zespoly zmierzaja w kierunku popu i komercji... jakby nie patrzec coraz mniej jest nowych dobrych grup. albo teksty grane pod publike. koszmar. razi to strasznie, nie wspomne juz monotematyki ktora wkrada sie czasem na niektorych CD'kach. pocieszajace jest tylko to ze z dnia na dzien dowiaduje sie o nowych(czyt. nieznanych mi) zespolach, grajacych w starym dobrym klimacie. ogolnie slucham punku, oi!, ska.
z nowszych kawalkow jakby ktos jeszcze nie slyszal to polecam The Analogs - Latarnia (plyta Miejskie Opowiesci) o Skunx - Ludovico (plyta o takiej samej nazwie).
"Badz jak morska latarnia na wysokim klifie, wskazuj innym droge ktora isc przez zycie"
matrio Postów: 10
Konto od: 14.09.2007
Miasto: Lubin
Permalink Autor: fusetron, data postu: sobota, wrzesień 13, 2008 20:05
Goddomot, debiutancki album Mgły mnie srogo zawiódł. Nie ma tego klimatu co "Presence" czy "Mdłości". :{

A szkoda, bo był niepomierny hype od początku roku.

Z drugiej strony zaraz trza ogarnąć nowy album Evilfeast, podobno dobry szit.
fusetron Postów: 261
Konto od: 7.03.2007
Miasto: Krobia
Permalink Autor: dzunior, data postu: niedziela, wrzesień 14, 2008 12:17
Anale śmierdzą już od dawna, ale Skunx faktycznie fajny, szkoda tylko, że kibice Górnika Zabrze :> Ale i tak fajne koncerty mają.

dzunior Postów: 239
Konto od: 22.06.2008
Miasto: Katowice
Permalink Autor: executioner666, data postu: poniedziałek, wrzesień 15, 2008 11:20
Górnik Zabrze jest OK.
Permalink Autor: dzunior, data postu: poniedziałek, wrzesień 15, 2008 11:39
A ty kto, kibic Wisłoki? :D

Żeby offtopu nie było - proponuję zapoznać się z dwiema kapelkami, bo fajne koncerty mają:

http://www.myspace.com/thecastet - w szczególności To my, rycerze pogo i Chcemy Euro 2012 na Stadionie Śląskim :D

oraz

http://www.myspace.com/ebprosiaka

Nie ma to jak grindcore :DJazda!

Permalink Autor: executioner666, data postu: poniedziałek, wrzesień 15, 2008 12:33
Łeb Prosiaka miażdży system i już teraz w pewnych kręgach jest otaczany uwielbieniem, wręcz kultem. Z podobnej konwencji polecam Ci ekipę Nuclear Vomit (zespół również poniekąd kultowy) i ich "przebój" pt. "Obora".
Jeśli chodzi o polski grindcore, goregrind czy brutal death metal to od dawna mam złotą polską trójcę w tej materii:
1. Necrophil ('89-'93)
2. Dead Infection (w latach '89-'90 jako Front Terror, od '90 r. jako Dead Infection)
3. Incarnated (od '92 r.)
Treść dodana do postu 15-09-2008 o godzinie 12:35
Tak, kibicuję Wisłoce, która od '88 r. ma zgodę z Górnikiem Zabrze.
Permalink Autor: szuwarek1990, data postu: poniedziałek, wrzesień 15, 2008 16:19
Jeżeli chodzi o polski rock, uważam że mamy czym się pochwalić.
Perfect, toż to historia, podobnie jak np IRA.
Teksty, które każdy z nas może dostosować do sytuacji życiowych,
podnoszące na duchu, zarazem energiczne i nie pozwalające siedzieć w zadumie..;)
Chrzanić zasady,
jeżeli ich łamanie,
wywołuje uśmiech na twarzy...

Rastafara...
szuwarek1990 Postów: 4
Konto od: 21.10.2007
Miasto: Gryfice
Permalink Autor: carolineofhell, data postu: wtorek, wrzesień 16, 2008 01:04
Cytat mala30003

no okey ale cały czas mowa tylko o rocku;p a co sądzicie o mocniejszych brzmieniach?? Słyszeliście o polskich zespołach unblack metalowych takich jak illuminandi czy pneuma??

co to jest unblack metal???

żeby nie spamować: Frontside nade wszystko!!
carolineofhell Postów: 1
Konto od: 15.09.2008
Miasto: Lublin
Permalink Autor: executioner666, data postu: wtorek, wrzesień 16, 2008 14:59
Unblack metal to musi być jakieś ideologiczne odwrócenie black metalu, inaczej nie umiem sobie tego wytłumaczyć. A co do Fronstide to nie będę się na ich temat wypowiadał (zakaz używania słów wulgarnych na forum niestety obowiązuje)...
Permalink Autor: dzunior, data postu: wtorek, wrzesień 16, 2008 18:28
Tak, wiem, że Wisłoka ma zgodę z KSG ;)

Co do Frontside - jak był stary wokalista (Aztek), to było mięcho, a teraz jest spedalone pitu-pitu :/ nie zrozumcie mnie źle, niektóre kawałki są fajne i lubię ich posłuchać (np. "Huragan"), ale nie rozumiem, po co teksty typu "kwiat miłości rozkwita w świetle uczuć", a do tego jeszcze piosenka "Nieodwracalny" - to jest przecież nieporozumienie...

A u Azteka byłem niedawno, prowadzi teraz salon tatuażu w Edynburgu :D Ale człowiek miał jaja - kiedyś na Mystic Night w Katowicach grały same black metalowe kapele i Frontside właśnie (nie byli wtedy jeszcze znani). Publiczność ich wygwizdała, to wskoczył w tłum, zciulał jednego kolesia, wrócił na scenę "jak komuś się jeszcze nie podoba nasza muzyka, to siedzimy dzisiaj po koncercie w knajpie takiej i takiej, może nam to powiedzieć wprost" :D

Szkoda tylko, że są z Sosnowca :/

A Unblack metal to po prostu chrześcijański black metal. Pneuma do nich zdecydowanie nie należy.

Permalink Autor: executioner666, data postu: wtorek, wrzesień 16, 2008 19:24
Kiedyś wydawało im się, że grają hardcore, z kolei teraz uważają, że grają deathcore także od początku z wielką nieufnością podszedłem do tego zespołu i nie ufam Frontside'owi do dziś za całokształt...
Co do zgody KS-W z KS-G, to na 20-lecie wyszły fajne vlepki, sam mam 2 na drzwiach do pokoju.
Permalink Autor: myrkull, data postu: piątek, wrzesień 19, 2008 00:11
Cytat dzunior

http://www.myspace.com/thecastet - w szczególności To my, rycerze pogo i Chcemy Euro 2012 na Stadionie Śląskim :D

Wolę Kwadracioka i HC tata. No i After Party bardzo trafne.
Przy kwadracie się świetnie luksusową pije.
myrkull Postów: 104
Konto od: 24.03.2008
Miasto: Ostrów Wielkopolski
Permalink Autor: ewe14, data postu: sobota, styczeń 10, 2009 19:44
Polski rock jest okej ;D
Ale oczywiście zagraniczny też jest za.jebisty xddd
ewe14 Postów: 5
Konto od: 31.07.2007
Miasto: Punkowo