Stare zdjęcie

Permalink Autor: martadelkaa, data postu: czwartek, listopad 13, 2008 20:48
Przejrzałam już klika stron na tym forum i nie znalazłam tego co chciałam (może jestem ślepa, albo tego nie ma xDD)
Dobra chodzi mi o to..
Jak można uzyskać efekt starego zdjęcia w photoshopie?? Wiecie o co chodzi nie??
Ja ułomna jestem i w photoshopie to za dużo jeszczer nie umiem, ale mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić?? Bardzo ładznie proszę xDD
"I dziwne jest to, że od tylu lat człowiekiem gardzi człowiek"
martadelkaa Postów: 181
Konto od: 30.05.2007
Miasto: Pobiedziska
Permalink Autor: czwarta, data postu: czwartek, listopad 13, 2008 21:00
Po pierwsze - zamiana na B&W albo sepię. B&W to pewnie żaden problem nie będzie; sepię natomiast możesz osiągnąć np. w sposób opisany tutaj: WWW.
Po drugie - nałożenie jakiejś faktury. Wszelkie rysy, plamy, oderwane narożniki, itd.
I po trzecie - na co niektórzy uwagi na zwracają, a wg mnie to też jest istotne - zdjęcie, które będzie wyglądać po obróbce wiarygodnie :) W moim przekonaniu "stare" zdjęcie człowieka z mp3 lub siedzącego przed laptopem jest dziwne ;)

czwarta Postów: 293
Konto od: 22.01.2008
Miasto: Poznań
Permalink Autor: martadelkaa, data postu: czwartek, listopad 13, 2008 21:24
Cytat czwarta
Po drugie - nałożenie jakiejś faktury. Wszelkie rysy, plamy, oderwane narożniki, itd.

A jak to zrobić?? Mówiłam już, że ułomna jestem, nie?? xD)
"I dziwne jest to, że od tylu lat człowiekiem gardzi człowiek"
martadelkaa Postów: 181
Konto od: 30.05.2007
Miasto: Pobiedziska
Permalink Autor: abotak, data postu: poniedziałek, grudzień 22, 2008 13:53
Cytat martadelkaa
A jak to zrobić?? Mówiłam już, że ułomna jestem, nie?? xD)

najprościej, to znaleźć jakąś teksturę (na deviancie jest ich sporo) i wkleić na nowej warstwie. później zmniejszyć opacity (nie wiem, jak to przetłumaczyć na polski... nieprzepuszczalnośc?) i gotowe.
abotak Postów: 117
Konto od: 14.06.2006
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: roseanna, data postu: wtorek, grudzień 23, 2008 11:46
Wchodzisz na www.deviantart.com wpisujesz w 'Search..." 'Old textures'

Pojawiają się różne obrazki i wybierasz ten który najbardziej kojarzy ci się 'ze starością ' :D np.:

Pojawia ci się strona i z po lewej masz napis Download, w ten sposób pobierasz texturę/zdjęcie.

Włączasz Photoshopa i otwierasz dowolne zdjęcie i texturę/zdjęcie które ściągnęłaś/ściągnąłeś.

Klikasz na warstwę z texturą klikasz Ctr + a i bierzesz Obraz -> rozmiar obrazu i powiększasz do mniej więcej 3000, 4000 (kwestia zdjęcia)
następnie kopiujesz texturę i wklejasz na zdjęcie.

Textura zakryła nasze zdjęcie, dlatego trzeba zmniejszyć jej krycie.

Zapisujesz i Wuala :D
roseanna Postów: 491
Konto od: 16.10.2008
Miasto: londyn
Permalink Autor: emaesien, data postu: wtorek, grudzień 23, 2008 12:19
nie koniecznie musisz obnizac krycie obok jak na skrinie powyzej jest rozwijana lista i pisze zwykly tam poprobuj uzyskasz ciekawszy efekt
emaesien Postów: 92
Konto od: 15.05.2007
Miasto: Lubaczów
Permalink Autor: lipkada, data postu: piątek, styczeń 2, 2009 23:41
Ja nie mam photoshopa, ale myśle, że wspaniałym rozwiązaniem będzie photoscape
Całuski
lipkada Postów: 7
Konto od: 8.06.2008
Miasto: Kościelna Wieś
Permalink Autor: cucurbitaceae, data postu: sobota, styczeń 3, 2009 17:05
Myślę, że ten tutorial Ci się przyda:
http://www.webphotoshop.pl/index.php?go=tut&id=19
cucurbitaceae Postów: 20
Konto od: 9.05.2007
Miasto: Dębica
Permalink Autor: konread, data postu: czwartek, styczeń 8, 2009 09:33
Zamiast bawić się w photoshopa, spróbuj ciekawego narzędzia on-line: http://labs.wanokoto.jp/olds
Domyślnie jest ono w języku japońskim, ale po przełączeniu na angielski chyba każdy się szybko zorientuje jak z niego korzystać i zaznaczam nie jest to sepia, tylko wychodzą z tego zdjęcia wyglądające na dużo starsze :)
konread Postów: 10
Konto od: 29.08.2008
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: intropa, data postu: piątek, czerwiec 19, 2009 02:17
polecam program Lightroom, jest tam kapitalny styl "starej fotografii". Jedno klikniecie, potem ew kontrast i takie tam, według potrzeb:)
intropa Postów: 37
Konto od: 28.05.2009
Miasto: Będzin
Permalink Autor: beatingrabbitheart, data postu: poniedziałek, czerwiec 22, 2009 21:33
Dzięki też za informacje ;p  chyba mi się przydadzą :)
beatingrabbitheart Postów: 4
Konto od: 24.02.2009
Miasto: Wrocław