Permalink
Autor:
martadelkaa, data postu: czwartek, listopad 13, 2008 20:48
|
Przejrzałam już klika stron na tym forum i nie znalazłam tego co chciałam (może jestem ślepa, albo tego nie ma xDD) Dobra chodzi mi o to.. Jak można uzyskać efekt starego zdjęcia w photoshopie?? Wiecie o co chodzi nie?? Ja ułomna jestem i w photoshopie to za dużo jeszczer nie umiem, ale mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić?? Bardzo ładznie proszę xDD
"I dziwne jest to, że od tylu lat człowiekiem gardzi człowiek"
|
martadelkaa
Konto od: 30.05.2007
Miasto: Pobiedziska
|
Permalink
Autor:
czwarta, data postu: czwartek, listopad 13, 2008 21:00
Po pierwsze - zamiana na B&W albo sepię. B&W to pewnie żaden problem nie będzie; sepię natomiast możesz osiągnąć np. w sposób opisany tutaj: WWW. Po drugie - nałożenie jakiejś faktury. Wszelkie rysy, plamy, oderwane narożniki, itd. I po trzecie - na co niektórzy uwagi na zwracają, a wg mnie to też jest istotne - zdjęcie, które będzie wyglądać po obróbce wiarygodnie :) W moim przekonaniu "stare" zdjęcie człowieka z mp3 lub siedzącego przed laptopem jest dziwne ;)
|
czwarta
Konto od: 22.01.2008
Miasto: Poznań
|
Permalink
Autor:
martadelkaa, data postu: czwartek, listopad 13, 2008 21:24
Cytat czwarta Po drugie - nałożenie jakiejś faktury. Wszelkie rysy, plamy, oderwane narożniki, itd. A jak to zrobić?? Mówiłam już, że ułomna jestem, nie?? xD)
"I dziwne jest to, że od tylu lat człowiekiem gardzi człowiek"
|
martadelkaa
Konto od: 30.05.2007
Miasto: Pobiedziska
|
Permalink
Autor:
abotak, data postu: poniedziałek, grudzień 22, 2008 13:53
Cytat martadelkaa A jak to zrobić?? Mówiłam już, że ułomna jestem, nie?? xD) najprościej, to znaleźć jakąś teksturę (na deviancie jest ich sporo) i wkleić na nowej warstwie. później zmniejszyć opacity (nie wiem, jak to przetłumaczyć na polski... nieprzepuszczalnośc?) i gotowe.
|
abotak
Konto od: 14.06.2006
Miasto: Warszawa
|
Permalink
Autor:
roseanna, data postu: wtorek, grudzień 23, 2008 11:46
Wchodzisz na www.deviantart.com wpisujesz w 'Search..." 'Old textures'  Pojawiają się różne obrazki i wybierasz ten który najbardziej kojarzy ci się 'ze starością ' :D np.:  Pojawia ci się strona i z po lewej masz napis Download, w ten sposób pobierasz texturę/zdjęcie. Włączasz Photoshopa i otwierasz dowolne zdjęcie i texturę/zdjęcie które ściągnęłaś/ściągnąłeś. Klikasz na warstwę z texturą klikasz Ctr + a i bierzesz Obraz -> rozmiar obrazu i powiększasz do mniej więcej 3000, 4000 (kwestia zdjęcia) następnie kopiujesz texturę i wklejasz na zdjęcie. Textura zakryła nasze zdjęcie, dlatego trzeba zmniejszyć jej krycie.  Zapisujesz i Wuala :D
|
roseanna
Konto od: 16.10.2008
Miasto: londyn
|
Permalink
Autor:
emaesien, data postu: wtorek, grudzień 23, 2008 12:19
|
nie koniecznie musisz obnizac krycie obok jak na skrinie powyzej jest rozwijana lista i pisze zwykly tam poprobuj uzyskasz ciekawszy efekt
|
emaesien
Konto od: 15.05.2007
Miasto: Lubaczów
|
Permalink
Autor:
lipkada, data postu: piątek, styczeń 2, 2009 23:41
|
Ja nie mam photoshopa, ale myśle, że wspaniałym rozwiązaniem będzie photoscape
Całuski 
|
lipkada
Konto od: 8.06.2008
Miasto: Kościelna Wieś
|
Permalink
Autor:
cucurbitaceae, data postu: sobota, styczeń 3, 2009 17:05
|
Myślę, że ten tutorial Ci się przyda: http://www.webphotoshop.pl/index.php?go=tut&id=19
|
cucurbitaceae
Konto od: 9.05.2007
Miasto: Dębica
|
Permalink
Autor:
konread, data postu: czwartek, styczeń 8, 2009 09:33
Zamiast bawić się w photoshopa, spróbuj ciekawego narzędzia on-line: http://labs.wanokoto.jp/oldsDomyślnie jest ono w języku japońskim, ale po przełączeniu na angielski chyba każdy się szybko zorientuje jak z niego korzystać i zaznaczam nie jest to sepia, tylko wychodzą z tego zdjęcia wyglądające na dużo starsze :)
|
konread
Konto od: 29.08.2008
Miasto: Warszawa
|
Permalink
Autor:
intropa, data postu: piątek, czerwiec 19, 2009 02:17
|
polecam program Lightroom, jest tam kapitalny styl "starej fotografii". Jedno klikniecie, potem ew kontrast i takie tam, według potrzeb:)
|
intropa
Konto od: 28.05.2009
Miasto: Będzin
|
Permalink
Autor:
beatingrabbitheart, data postu: poniedziałek, czerwiec 22, 2009 21:33
|
Dzięki też za informacje ;p chyba mi się przydadzą :)
|
beatingrabbitheart
Konto od: 24.02.2009
Miasto: Wrocław
|