Jak sworzyć artystyczne zdjęcie?

Permalink Autor: dollie, data postu: poniedziałek, październik 13, 2008 21:34

Witam wszystkich :)

Jak stworzyć artystyczne zdjęcie?
Jakie czerpiecie do tego inspiracje?
I jakie zdjęcia wg was noszą miano artystycznych? :)

piszcie. :)
lorem ipsum dolor
dollie Postów: 497
Konto od: 23.03.2008
Miasto: Twardogóra
Permalink Autor: pannazuzolinska, data postu: wtorek, październik 14, 2008 08:56
z ostrością, z dobrymi kolorami, lub bez.
Z pewnością nie te w lusterku -,-

pannazuzolinska Postów: 111
Konto od: 1.08.2007
Miasto: Sieradz
Permalink Autor: nemesia, data postu: wtorek, październik 14, 2008 13:02
Artyzmu się nie nauczysz, artyzm trzeba mieć w sobie. Przynajmniej takie jest moje zdanie. Widziałam wiele zdjęć które były niesamowite a nie nazwałabym ich mianem artystycznych. To okreslenie straciło swoje dawne znaczenie, jest wyciśniete, zeszmacone. Osoby niedoświadczone myślą, że wystarczy zrobić bw zdjęcie i już to jest sztuka. Eh.. Niech dalej skomentuje to nonsensopedia: http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Fotografia_artystyczna
nemesia Postów: 17
Konto od: 25.05.2008
Miasto: Toruń
Permalink Autor: godbrother, data postu: wtorek, październik 14, 2008 16:01
dla mnie zdjęcie artystyczne to zdjęcie rózniące się od tych zwyczajnych, które chociaż nie wiem jak zgodnie z zasadami zostały wykonane, to nigdy artystycznymi nie będą...
nie mam tu na mysli zdjęcia zrobionego metodą na chybił-trafił bo "a nóż coś fajnego wyjdzie", ale łamanie pewnych zasad z głową i w taki sposób, by wszystko było spójne...
czasem wystarczy zrobić codzienne zdjęcie, jednak ująć to w taki sposób, by miało jakieś niedopowiedzenia, nutkę tajemniczości, dobrze żeby był jakiś element, który przyciąga wzrok - żeby oglądający najpierw zwrócił uwagę na zdjęcie i przez chwilę zatrzymał się na nim, pomyślał "co autor miał na myśli"
zwykłe zdjęcia przerobione na czarno białe mają niewiele wspólnego z artystycznymi... choćby nie wiem jak piekne były...
We take photography really seriously!
A ja tu tylko sprzątam :)
godbrother Postów: 1525
Konto od: 30.05.2008
Miasto: Leszno
Permalink Autor: cukierwnormie, data postu: wtorek, październik 14, 2008 20:36
że zacytuję:
'czy sztuka może być zrozumiała?
tak, ale tylko dla adresatów'
tadam.
nie obchodzą mnie definicje w kwestii sztuki, nie obchodzą mnie interpretacje, nie obchodzą mnie techniki tworzenia.
ale gdy efekt niesie za sobą treść/przekaz to wiem, że to sztuka.
gdybyśmy mieli więcej takich jak ty, to mielibyśmy mniej takich jak ty
- B.F. "Hawkeye" Pierce
;)
cukierwnormie Postów: 279
Konto od: 15.04.2008
Miasto: Wrocław
Permalink Autor: igulec, data postu: wtorek, październik 14, 2008 21:27
Jeśli nie masz nic do powiedzenia przez fotografię, nie jesteś artystą.
igulec Postów: 9
Konto od: 4.05.2007
Permalink Autor: bluesman, data postu: wtorek, październik 21, 2008 18:12
Wystarczy odnaleźć jakiś ciekawy motyw pomyśleć nad nim trochę  czy skupi uwagę i czy będzie miał coś w sobie czasami ten motyw natrafai sie przypadkiem w tedy musimy działąć pod wpływem chwili.Często jest tak że kiedy fotografa porusza jakiś obraz stara się on wykonać zdjęcie jak najlepiej przekazać wszystko tak aby zdjęcie nie było tylko zdjęciem ale i sztuką.Ja osobiście kiedy mogę nad czymś pomysleć robie to kombinuje troche z kilkoma kompozycjami itp a nastepnie wybieram najlepsze ze zdjec
nikon D80,sigma 135-400 f4,5-5,6 dg,sigma 28-70 f2,8 ex,nikkor 18-55 f3,5-5,6,helios 58 f2.0+pierścienie pośrednie,lampy nissin di622,nikon sb400 i ciągłe powiększanie asortymentu.
bluesman Postów: 234
Konto od: 31.07.2007
Miasto: Sucha Psina
Permalink Autor: jednak, data postu: wtorek, październik 21, 2008 18:15
najgorsze to te, których autor uważa je za artystyczne i robił je z takim zamiarem :)
jednak Postów: 85
Konto od: 25.11.2007
Miasto: Oświęcim
Permalink Autor: nemesia, data postu: środa, październik 22, 2008 09:48
Dodam jeszcze, że artysta zanim stworzył dzieło, jakiekolwiek ono by nie było i obojetnie w jakiej formie, to najpierw te dzieło miał w głowie, najpier wyobraził je sobie, stworzył to w umyśle. Uważam, że artysta fotograf to osoba doświadczona, która wypracowała swój warsztat, osoba która robi zdjęcie gdy ma już jakiś obraz który chce przekazać, a za tym obrazem idą jakieś treści. Problem w fotografii jest taki, że zwykły pospolity widz przeważnie nie rozumie zdjęć które niosą coś więcej niż tylko obraz kolorowego pieknego świata, trudno jest coś pokazać tak, żeby dotarło do wiekszej liczby odbiorców. Zresztą prawdziwych artystów doceniano przeważnie dopiero po ich śmierci, doceniała ich historia. W takim wypadku to ja wolę być rzemieślnikiem, ale mieć już z tego jakąś przyjemność (poza oczywistą - z samego tworzenia) za życia;)
Permalink Autor: limel, data postu: piątek, październik 24, 2008 00:21
Nieprawda! Nie słuchaj ich, to wszystko brednie! Ja Ci napiszę jak się robi artystyczne zdjęcia:
Najpierw, tak ok 1h przed pójściem w plener, idź do warzywniaka i kup awokado w liczbie sztuk 2. Po przyjściu do domu, skonsumuj je z dodatkiem keczupu najszybciej jak potrafisz, używając jedynie chińskich pałeczek w liczbie sztuk jeden.
Wtedy nachodzi natchnienie. Ale to nie wszystko, trzeba mieć jeszcze modela.
Za zaoszczędzone na nowy filtr polaryzacyjny pieniądze idziesz do najbliższego monopolowego. Kupujesz tanie wino w liczbie sztuk 2.
Następnie zdecydowanym aczkolwiek nie buńczucznym krokiem, zaczynasz się przemieszczać w stronę grupki "Maciejów" pijących i prowadzących ożywiony dyskus pod sklepem.
Wybierając wcześniej upatrzonego "Macieja", już z daleka patrzysz mu głęboko w oczy jednocześnie wymachując przyjażnie jedną butelką wina.
Po przedstawieniu propozycji pójścia wraz z Twoim najlepszym przyjacielem - aparatem, w jedno z banalnych miejsc typu tory, opustoszały budynek, czy klatka schodowa starej kaminicy, wręczasz mu butelkę wina. Jeśli się ociąga, zamaszystym ruchem wyciągasz drugiego winacza i patrząc na niego jednym okiem, przechylając lekko głowę na bok, mówisz:
Reszta po robocie..

Widzisz, jesteś w sytuacji gdzie masz natchnienie (thanks to avocado) i masz modela (thanks to vino). Co z tym zrobisz to już Twoja sprawa.

PS. Podziwiam, że nie prowokują was takie posty i zazdroszczę że macie tyle cierpliwości by napisać parę rad.
Fotograf Leszno, zdjęcia studyjne, ślubne, broszury, ulotki - www.emilkarpinski.pl
limel Postów: 19
Konto od: 10.08.2005
Permalink Autor: fotoedo, data postu: piątek, październik 24, 2008 07:57
Limel, zdradziłeś największe tajniki streetowej fotografii :( Teraz już wszyscy będą robić wspaniałe zdjęcia uliczne :( Buuuu.
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."
fotoedo Postów: 560
Konto od: 28.07.2006
Miasto: Elbląg
Permalink Autor: cukierwnormie, data postu: piątek, październik 24, 2008 10:07
Cytat nemesia
artysta zanim stworzył dzieło, jakiekolwiek ono by nie było i obojetnie w jakiej formie, to najpierw te dzieło miał w głowie, najpier wyobraził je sobie, stworzył to w umyśle.

a fotografia reportażowa? zdjecia reportażowe też mogą nieść więcej niż tylko relację z wydarzenia i są formą sztuki. to reportażowe, nieprzemyślane zdjęcia są najsłynniejszymi przekazowymi "wstrząsaczami" ludzkości.
A nie jakieś wydumane inscenizacje.
- B.F. "Hawkeye" Pierce
;)
Permalink Autor: tolgerias, data postu: piątek, październik 24, 2008 10:42
Cytat cukierwnormie
zdjęcia są najsłynniejszymi przekazowymi "wstrząsaczami" ludzkości.

zgadzam się. wystarczy przejść się na World Press Photo.
tolgerias Postów: 368
Konto od: 26.04.2007
Miasto: Kozie Doły
Permalink Autor: nemesia, data postu: piątek, październik 24, 2008 12:29
Cytat cukierwnormie

Cytat nemesia
artysta zanim stworzył dzieło, jakiekolwiek ono by nie było i obojetnie w jakiej formie, to najpierw te dzieło miał w głowie, najpier wyobraził je sobie, stworzył to w umyśle.

a fotografia reportażowa? zdjecia reportażowe też mogą nieść więcej niż tylko relację z wydarzenia i są formą sztuki. to reportażowe, nieprzemyślane zdjęcia są najsłynniejszymi przekazowymi "wstrząsaczami" ludzkości.
A nie jakieś wydumane inscenizacje.

no zwracam honor - reportaż jest tutaj wyjątkiem;)
Permalink Autor: cukierwnormie, data postu: piątek, październik 24, 2008 16:44
Cytat nemesia
no zwracam honor - reportaż jest tutaj wyjątkiem;)

w fotografii portretowej również wydaje mi się o niebo lepsze uchwycenie "spontanicznych emocji" niż udawanych póz.
- B.F. "Hawkeye" Pierce
;)
Permalink Autor: godbrother, data postu: piątek, październik 24, 2008 16:49
Cytat cukierwnormie
o niebo lepsze uchwycenie "spontanicznych emocji" niż udawanych póz

ano ;) fajnie by było tak modelce pstryknąć fotke "między pozami", gdy na twarzy ma wypisane "niech się to już skończy" :P emocje w całej okazałości :D ale i tak wygląda to naturalniej niż np wciąganie brzuszka czy napisanie mięśni do zdjęcia u facetów :P
We take photography really seriously!
A ja tu tylko sprzątam :)
godbrother Postów: 1525
Konto od: 30.05.2008