|
no jo....
|
studi008
|---|
- Załóż swojego fotobloga!zarejestruj|
- dyskutuj na forum|
- zaloguj
|
to chyba najbardziej popularne u nas jo
|
zaki01
|---|
|
te słynne Toruńskie JO panuje również w okolicach Torunia.
Niedawno byłam w Złejwsi Wielkiej i bardzo szybko przyzwyczaiłam się do tego słówka xD |
zzuziaaa94
|---|
|
jo, trudno się od tego od uczyć
nawet po co Staraj Się Żyć Nie Myśląc O Złych Chwilach, Szkoda Czasu.
|
aniuulka92
|---|
|
no jo. jak poszłam do gimnazjum i mówiłam 'jo' to wszyscy pytali czy ze wsi jestem, teraz już nawet moja koleżanka, która przeprowadziła się z Kielc tak gada.
|
vanaimago
|---|
|
No jo trudno się od odzwyczaić! Razem z moją koleżanką jesteśmy z Torunia i okolic i gdy byłyśmy na wakacjach na mazurach ktoś spytał czy żeby gdzieś tam dość trzeba iść tak i tak a my mu na to "Jo Jo" a on nas nie zrozumiał i spytał czy my na pewno stąd jesteśmy, a jak się dowiedział ze z torunia to od razu zrozumiał o co chodzi. Sławni chociaż w czymś!!!
Treść dodana do postu 02-10-2010 o godzinie 19:00 No tak... to "jo" - typowo toruńskie ; )
Post edytowany poniedziałek, styczeń 28, 2008 14:24 przez moderatora spawany |
psiaczek
|---|
|
Cytat psiaczek No jo trudno się od odzwyczaić! Razem z moją koleżanką jesteśmy z Torunia i okolic i gdy byłyśmy na wakacjach na mazurach ktoś spytał czy żeby gdzieś tam dość trzeba iść tak i tak a my mu na to "Jo Jo" a on nas nie zrozumiał i spytał czy my na pewno stąd jesteśmy, a jak się dowiedział ze z torunia to od razu zrozumiał o co chodzi. Sławni chociaż w czymś!!! Co do tego wpisu, błagam nie popisuj się tymi wszystkimi barwami, stylami i obrazkami, wygląda to maszkarnie, a Twoja opinia znaczy tyle samo co każdego innego. Niby to "jo" takie wsiuńskie, a bardziej popularne od nie jednego piosenkarza ;DD Jo.? Przeżyłabym wszystko, ale nie to, że zjesz więcej owoców ode mnie. =.= |
secretdreams
|---|
|
Sorry, ale 'Jo' , 'ni', idziem ,jedziem,prosim,pinandze,chodzim,siedzim itd. To gwara Chełmzynska, a Torun jest blisko wiec uzywa naszego Jo i Ni.
|
romanticzko
|---|
|
@fantassy
"jo" zaczerpnięte od Niemców, już wiele razy mówione to na forum :) Co do innych słówek nie kwestionuję, bo nie mam pojęcia skąd ów "ni" itd. się wzięło ;) Pozdrawiam. "... bo wszystko to iluzją jest i magią, i zdarza się raz na milion..."
|
jasia92
|---|
|
Cytat jasia92 "jo" zaczerpnięte od Niemcówjo zaczerpniete od niemcow ?? i oznaczać ma przytakniecie / zgode ?? a wiec co znaczy od niemcow zaczerpniete i w bydgoszczy rozpowszechnione "ja" takie nasze "jo" :) ![]() |
osiemsiedem
|---|
|
jakie toruńskie "jo" ?!
odkąd żyję "jo" jest grudziądzkie!!! |
seestar
Postów: 1Konto od: 26.11.2006 Miasto: Grudziądz / Evesham UK |
|---|
|
w Brodnicy też jest "jo"
ale to takie praktyczne ;d wole powiedzieć jo niż tak xdd |
mandarynka