Lustrzanka czy 'pakowanie' w Canona S2IS?

Permalink Autor: dieu, data postu: poniedziałek, lipiec 28, 2008 23:05
Witam, mam w posiadaniu Canona S2IS, chciałbym się Was poradzić, czy bardziej się opłaca kupić lustrzankę (zestaw z obiektywami np. to ) czy dokupić jakiś obiektyw, soczewki etc do mojego aparatu? Potrzebowałbym w takim razie m.in. tulejkę 58mm... Czy mogę w granicy do np. 600 zł kupić coś co efektywnie polepszy jakość zdjęć? Zależy mi na makro i kolorach.. czasem jakaś panorama i zdjęcie w ruchu..
Jak ktoś mógłby polecić mi jakiś konkretny sprzęt, czy sklep byłbym wdzięczny. Wiem, że z firm hama i hoya przodują w takich rzeczach jak soczewki, a konwertery, tele, makro...? Nie mam jakiegoś wielkiego rozeznania w tym wszystkim. Byłbym wdzięczny za jakiś link na np. licytacje na allegro.. ;)

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Treść dodana do postu 29-07-2008 o godzinie 12:07
PS. a TAKI aparacik...? Zauważyłem, że spora część użytkowników PB posiada właśnie tego Nikona.. Słyszałem wcześniej już o nim wiele dobrego. Ten ma w zestawie obiektywy, co by mi pasowało, w tej cenie coś lepszego znajdę?

Może ktoś się jednak skusi na odp.. -.-'
dieu Postów: 3
Konto od: 18.04.2008
Miasto: Gdańsk
Permalink Autor: insipid, data postu: wtorek, lipiec 29, 2008 20:42
hm. inwestując w lustrzankę też będziesz musiał zainwestować w dobry obiektyw do makro i tych innych rzeczy, o których wspomniałeś, bo chyba nie wyobrażasz sobie robienia takich zdjęć z kitowymi obiektywami (jeśli naprawdę zależy ci na dobrym wyglądzie tych zdjęć)...

dobre rzeczy o d40, ciekawe... x))
insipid Postów: 13
Konto od: 1.02.2007
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: idaliam, data postu: środa, lipiec 30, 2008 14:15
no ja o d40 raczej zbyt wielu pochwał nie słyszałam
zależy czy masz kasę na obiektywy do lustrzanki bo jak pisze inspid kitem niewiele zdziałasz
ja mam s3 powoli zaczyna mi nie wystarczać ale jak dotąd spisuje się świetnie
troszkę osprzętu typu tulejka i filtry i można się naprawdę fajnie tym bawić
idaliam Postów: 5
Konto od: 27.07.2008
Miasto: HELMOND
Permalink Autor: czystezlowcielone, data postu: środa, lipiec 30, 2008 15:09
nikn d40 jest fajny na początek. Daje fajne zdjęcia, dobre kolorki itp.
Problem polega na tym, ze trzeba używać obiektywów z wbudowanym silnikiem, bo korpus własnego nie posiada. Powoduje to brak AF w przypadku stosowania obiektywów bez silnika
Powiedz nie debilom i ludziom niekompetentnym!
czystezlowcielone Postów: 51
Konto od: 21.06.2008
Miasto:
Permalink Autor: dieu, data postu: czwartek, lipiec 31, 2008 09:09
Hmm... widzę, że jednak z tym d40 nie jest tak kolorowo. ^^
Te kitowe obiektywy naprawdę takie cieniusie są? Te w Sony Alpha A350 także?

Idaliam, z tego co wiem, to S3 aż tak się znów nie różni od S2... mogłabyś napisać co dokładnie masz do swojego S3? I pytanie, czy nadaje się to do mojego S2?

Permalink Autor: czystezlowcielone, data postu: czwartek, lipiec 31, 2008 09:32
Każdy kitowy obiektyw jest do bani.
One powstają po to, żeby użytkownik miał z czym zacząć "przygodę" z lustrzankami i określić, czego mu brakuje.
Powiedz nie debilom i ludziom niekompetentnym!
czystezlowcielone Postów: 51
Konto od: 21.06.2008
Miasto:
Permalink Autor: dieu, data postu: czwartek, lipiec 31, 2008 09:53
Aha... czyli pozostanę przy swoim s2. Znalazłem parę rzeczy do niego. Niestety, na razie mnie na to nie stać. musiałbym mieć z 1500zł żeby kupić to co chcę. Chyba, żeby się postarać znaleźć jeszcze taniej, może na allegro, ale to i tak suma dość spora.

Oto co znalazłem

Tulejka + 2 filtry + dekielek klik - domyślał się, iż jakość tego jest niska. (?)
Konwerter szerokokątny
Telekonwerter
Adapter

Znalazłem jeszcze pare filtrów (52 i 58mm ) sklylight, UV, makro itd.. ale tego jest spory wybór więc nie byłoby problemu. Na teraz interesuje mnie to co podałem wyżej.
Co o tym sądzicie? Jakisz - za przeproszeniem - szajs ostatni to nie jest chyba.

I pytanie ode mnie, może trochę głupie i nie na miejscu, ale cóż. ^^ Więc... Konwerter szerokokątny pozwoli mi na... ???  Telekonwerter rozumiem powiekszy mi zoom. Ale telekonwerter? W czym mi pomoże?

Chciałbym robić zdjęcia makro oraz widoki. Czy sama tulejka + .. to co podałem i lepsze (od tych w zestawie) filtry które mogę znaleźć w internecie (Hama, Hoya itd.) w czymś pomogą? Mam na myśli żywsze kolory, czystrzy obraz...

Pewno bardziej niż sprzęt przydałaby mi się książka ^^ ..ja wiem..

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i mam nadzieje na kolejne. ;)
Pozdrawiam.
Treść dodana do postu 31-07-2008 o godzinie 09:57
jakiś*
czystszy*

uh.. błędy, błędy, błędy... -.-'
Permalink Autor: godbrother, data postu: środa, sierpień 6, 2008 00:31
Przedmówcy mają rację z przesiadką na lustrzankę... Canonem S2 + filtry uzyskasz ciekawsze efekty nić lustrzanką z kitowym obiektywem bez żadnych dodatków :)

Telekonwerter jest jak już wspomniałeś to zwiększenia zakresu zoom, szerokokątny jak sama nazwa wskazuje jest mu przeciwny i sprawi, że aparat zobaczy "więcej" :P czyli będziesz mógł zrobić zdjęcie dużego budynku z bliska - przydaje sie w małych pomieszczeniach gdy np chcesz zrobić fotke czegoś dużego i tak cofasz się coraz bardziej i nagle spostrzegasz, że już nie ma dokąd sie cofnąć a obiekt nie mieści się w kadrze :D wtedy wkręcasz konwerter szerokokątny i aparat widzi większy obszar ;) na pewno przyda Ci się przy zdjęciach widoków...

Do tego zestawu dodałbym jeszcze dodał filtr polaryzacyjny. Sprawdza się gdy robisz fotke przy rażącym słońcu i drażnią Cię odbłyski od np wody... Przy zdjęciach widoków jak znalazł ;) bardzo poprawiają kontrast a to ważne :)

I bardzo ważna rzecz - statyw... chociażby taki mały do postawienia na stole :D  mimo iż to nie jest żaden filtr, bardzo przydaje sie przy fotografii przy gorszym oświetleniu - koniec z poruszonymi zdjęciami! Daje lepsze rezultaty niż nawet najlepiej działająca stabilizacja ;)
We take photography really seriously!
A ja tu tylko sprzątam :)
godbrother Postów: 1525
Konto od: 30.05.2008
Miasto: Leszno
Permalink Autor: pannog, data postu: środa, sierpień 6, 2008 08:27
ja tam wole sie bawić na lustrzance... fotki wychodzą bardzo realistycznie....
pannog Postów: 5
Konto od: 5.05.2008
Miasto: Zabrze
Permalink Autor: godbrother, data postu: środa, sierpień 6, 2008 14:25
Cytat pannog

ja tam wole sie bawić na lustrzance... fotki wychodzą bardzo realistycznie....

ależ oczywiście że lustrzanka oferuje lepszą jakość, bezkompromisowo większą szybkość robienia fotek, mniejsze szumy przy wysokich ISO  i więcej mozliwości zabawy z nastawami ale... no właśnie... bez dobrego obiektywu i to nie tylko jednego do lustrzanki lepiej sie nie zbliżać :D
We take photography really seriously!
A ja tu tylko sprzątam :)
godbrother Postów: 1525
Konto od: 30.05.2008
Miasto: Leszno
Permalink Autor: olo1, data postu: czwartek, sierpień 7, 2008 06:47
warto zobaczyć porównanie:

http://www.thecleverest.com/photography/281

jak na kilkadziesiąt razy niższą cenę nie jest tak źle ;)
WWW.FOTO-OLSZEWSKI.PL
olo1 Postów: 75
Konto od: 1.03.2007
Miasto: Kraków
Permalink Autor: ania90, data postu: czwartek, sierpień 7, 2008 11:30
Ostatnio jest tak duża moda na lustrzanki, szczegolnie na D40, bo jest to aparat jak na lustrzankę bardzo tani... i przez to, że kupują je osoby, które z fotografią nie mają nic wspólnego - psują opinię tego nikona...

takie jest moje zdanie...

ania90 Postów: 108
Konto od: 24.08.2005
Miasto: Bydgoszcz