Metal - dyskusja na temat gatunku muzycznego

Permalink Autor: xxtymbarkowaxx, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 00:31
Fakt, rozbieżność duża.. Dużo gatunków..
Hmm.. bo mi chodziło o to, co wam się podoba, czego chętnie słuchacie ;) Może i mi się spodoba. ;d
Ja np słucham Systemu(wiem, powtarzam się;P), Nightwish, Evanescence, Faith no more..   Baaardzo lubię ;)
I może ktoś mi poleci coś ciekawego, czego nie słuchałam.. ;d
xxtymbarkowaxx Postów: 42
Konto od: 20.12.2007
Miasto: Lublin
Permalink Autor: chemosh666, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 10:27
Yyyy sory za ten nagły wybuch, ale co ma HIM i SOAD z metalem wspólnego? To bardziej jakieś rockowe pitu pitu, niźli metal. Ja słucham no ekstremalnych odmian tegoż gatunku, na co sie składa Black metal, death metal, pagan metal, gore grind, ale także coś spokojniejszego czyt. folk. Nie będę bardziej rozdrabniaj czego dokładnie słucham bo to ogólinkowo bardzo, gdyż dopiero co podniosłem dupę z łóżka i mi się nie chce.

Post edytowany niedziela, kwiecień 25, 2010 10:27 przez moderatora edziafredzia
chemosh666 Postów: 7
Konto od: 29.04.2008
Miasto: Wągrowiec
Permalink Autor: xxtymbarkowaxx, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 13:54
SOAD i HIM to też metal.. industralny.. Spokojniejszy.. (;
Permalink Autor: zefirynciakicikici666, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 14:25
Cytat asia001
SOAD i HIM to też metal.. industralny

Industralny? Nie ma takiego;)
SOAD to nie metal... i raczej nie polecam nikomu. Nie dzierżę tego.

A HIM... uznany jest jako 'love metal'. Choć nie słucham,darzę szacunkiem.
zefirynciakicikici666 Postów: 17
Konto od: 15.06.2009
Miasto: Piła
Permalink Autor: juelej, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 14:26
Słyszałaś kiedykolwiek industrial metal?
Dajesz przykład typowego nu i zwykłego rocka, może z jakimiś elementami gothicu. Nawet sami muzycy nie określają się industrialem, i słusznie, bo to wiele z industrialem wspólnego nie ma. Znasz takie zespoły jak NIN, Ministry, Godflesh czy Killing Joke? Chyba nie, skoro uznajesz HIM-a za industrial T_T

juelej Postów: 18
Konto od: 31.10.2007
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: zefirynciakicikici666, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 14:29
Asieńko, bez obrazy ,ale czuję,że to chyba nie za bardzo Twe powołanie a propos muzyki;]
Może się zdarzyć,że za 2 latka nabierze to innego kierunku.
Bo ja nie widzę w tym prawdziwości i naturalności.

Cytat juelej
Znasz takie zespoły jak NIN, Ministry, Godflesh czy Killing Joke?

Raczejżadne z owych wymienionych nie należą do industrial metalu, chodźogólnie uznane są za zespoły grające industrial, jednak do metalu bymtego nie zaliczyła.
I szczerze mówiąc nie brzmią ciekawie.
Dla mnie ważny jest talent członków zespołu, sens tekstów oraz harmonia. Kiedy tego nie ma - kapelka nie warta jest uwagi.

Cytat keksi666

Z HIMem skończyłam jakieś 2 lata temu ;d

Zauważyłam Twoje podniecenie spowodowane tym faktem ;D
Może to rozwiniesz?

łączenie postów.

Post edytowany niedziela, kwiecień 25, 2010 14:29 przez moderatora edziafredzia
Permalink Autor: juelej, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 14:41
Cytat zefirynciakicikici666

Cytat asia001

Czepianie się literówek owned.
Wiesz, mnie zastanawia, czy masz pojęcie o jakichś innych gatunkach, skoro SOAD to typowy przedstawiciel nu metalu. To, że Ci nie odpowiada - co rozumiem, bo sama nigdy go nie lubiłam i raczej nigdy nie polubię - to nie znaczy, że od razu musisz wyrzucać go z kręgu określenia 'metal'. Gatunek ten ma tyle podgatunków, tak zróżnicowanych, że nie widzę problemu w mówieniu 'słucham grindu, crossoveru, thrashu, blacku, deathu etc' zamiast 'słucham METALU' - to słowo mnie taaak śmieszy, jak dla mnie jest obrzydliwie ogólnikowe i bez wartości.

A co do HIM-u - może zinterpretuj pojęcie 'love metal', bo imo przeczytanie artykułu na wikipedii nie wystarczy, żeby na czymś się znać.

Cytat juelej
Raczejżadne z owych wymienionych nie należą do industrial metalu, chodźogólnie uznane są za zespoły grające industrial, jednak do metalu bymtego nie zaliczyła.
Dla mnie ważny jest talent członków zespołu, sens tekstów oraz harmonia. Kiedy tego nie ma - kapelka nie warta jest uwagi.

CoTy w ogóle gadasz za głupoty? Godflesh rozpoczął nurt industrial METALUwłaśnie, może NIN to bardziej industrial rock, ale reszta jaknajbardziej industrial metal.
To, że dla CIEBIE nie brzmią ciekawie,TY byś tego nie zaliczyła, dla CIEBIE nie są warte uwagi, to już tylkozwykła subiektywność, wywołana słuchaniem innych gatunków, dla kogośpostronnego - absolutnie bezużyteczna, bo nie potrafisz obiektywniespojrzeć na twórczość zespołu, a zasłaniasz się faktem 'nie podoba misię, bo w thrashu nie ma harmonii, więc reszta jest do dupy :(((('.

łączenie postów.

Post edytowany niedziela, kwiecień 25, 2010 14:41 przez moderatora edziafredzia
juelej Postów: 18
Konto od: 31.10.2007
Permalink Autor: zefirynciakicikici666, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 15:08
Cytat juelej

Cytat asia001

Wiesz, mnie zastanawia, czy masz pojęcie o jakichś innych gatunkach, skoro SOAD to typowy przedstawiciel nu metalu. To, że Ci nie odpowiada - co rozumiem, bo sama nigdy go nie lubiłam i raczej nigdy nie polubię - to nie znaczy, że od razu musisz wyrzucać go z kręgu określenia 'metal'. Gatunek ten ma tyle podgatunków, tak zróżnicowanych, że nie widzę problemu w mówieniu 'słucham grindu, crossoveru, thrashu, blacku, deathu etc' zamiast 'słucham METALU' - to słowo mnie taaak śmieszy, jak dla mnie jest obrzydliwie ogólnikowe i bez wartości.

A co do HIM-u - może zinterpretuj pojęcie 'love metal', bo imo przeczytanie artykułu na wikipedii nie wystarczy, żeby na czymś się znać.

Cytat juelej

CoTy w ogóle gadasz za głupoty? Godflesh rozpoczął nurt industrial METALUwłaśnie, może NIN to bardziej industrial rock, ale reszta jaknajbardziej industrial metal.

To, że dla CIEBIE nie brzmią ciekawie,TY byś tego nie zaliczyła, dla CIEBIE nie są warte uwagi, to już tylkozwykła subiektywność, wywołana słuchaniem innych gatunków, dla kogośpostronnego - absolutnie bezużyteczna, bo nie potrafisz obiektywniespojrzeć na twórczość zespołu, a zasłaniasz się faktem 'nie podoba misię, bo w thrashu nie ma harmonii, więc reszta jest do dupy :(((('.

łączenie postów.

Zauważyłam raczej iż Ty korzystasz z wikipedii w celu ustalenia podgatunku/gatunku owego zespołu.
Niestety SOAD to nie nu metal, a raczej coś pod rocka.
To nie subiektywność,a obiektywność maleńka.
Nie ta emocjonalnie, trochę równowagi ,bo dostaniesz jakiejś nerwicy albo depresji')
Bo w thrashu nie ma harmonii?
Zastanawiam się czy Ty wiesz co to harmonia w muzyce. Raczej przekonujesz mnie to stwierdzenia : 'nie' .
Widzę,że używasz czasem ładnych słóweczek ,żeby ładnie wyglądało,ale jednak nie ma to większego sensu robi się bezcelowe.

Skąd wiem,że HIM to love metal? Słuchałam swego czasu HIMa choć przestałam,bo spodobały mi się inne zespoły,ale gdyby ktoś mi go puścił również byłoby miło. Nie jestem ograniczonym człowiekiem. I mogę powiedzieć,że w muzyce ,w której siedzę jestem OBEZNANA.

Tak na marginesie słucham czasem nu metal. I SOAD stanowczo nie pasuje mi do tego 'schematu' ;]

To prostackie zarzucać takimi nietrafnymi agrumentami,maleńka, nie mając podstaw.;]

Widzę,że wiek na flb okreslony jako 17. No cóż... mentalność wskazuje na co innego.
Permalink Autor: leijona, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 15:14
Cytat juelej

Imo przeczytanie artykułu? Ludzie. Błagam! Pomijając już brak ładu w wypowiedzi, którego mogłabyś przestrzegać pisząc publiczne wiadomości ludziom, egzekwuję, że właśnie w ten sposób postępujesz? Znasz historię tych wszystkich podgatunków metalu, o których chcesz śmiało dyskutować? Wiesz, że nu metal to sranie wymyślone ażeby takie zespoły jak slipknot czy korn mogły nazywać się jeszcze metalem? Dla mojej skromnej osoby taki gatunek wogóle nie istnieje. Sprawiasz wrażenie jakbyś to ty nasłuchała się dziewczyno, zacytuję: "imo artykułów" (:
Treść dodana do postu 25-04-2010 o godzinie 15:15
Cytat juelej

Wiesz, mniezastanawia, czy masz pojęcie o jakichś innych gatunkach, skoro SOAD totypowy przedstawiciel nu metalu. To, że Ci nie odpowiada - co rozumiem,bo sama nigdy go nie lubiłam i raczej nigdy nie polubię - to nieznaczy, że od razu musisz wyrzucać go z kręgu określenia 'metal'.Gatunek ten ma tyle podgatunków, tak zróżnicowanych, że nie widzęproblemu w mówieniu 'słucham grindu, crossoveru, thrashu, blacku,deathu etc' zamiast 'słucham METALU' - to słowo mnie taaak śmieszy, jakdla mnie jest obrzydliwie ogólnikowe i bez wartości.

A co doHIM-u - może zinterpretuj pojęcie 'love metal', bo imo przeczytanieartykułu na wikipedii nie wystarczy, żeby na czymś się znać.

Imo przeczytanie artykułu? Ludzie. Błagam! Pomijając już brak ładu wwypowiedzi, którego mogłabyś przestrzegać pisząc publiczne wiadomościludziom, egzekwuję, że właśnie w ten sposób postępujesz? Znasz historiętych wszystkich podgatunków metalu, o których chcesz śmiało dyskutować?Wiesz, że nu metal to sranie wymyślone ażeby takie zespoły jak slipknotczy korn mogły nazywać się jeszcze metalem? Dla mojej skromnej osobytaki gatunek wogóle nie istnieje. Sprawiasz wrażenie jakbyś to ty naczytała się, zacytuję: "imo artykułów" (:
leijona Postów: 4
Konto od: 11.02.2009
Permalink Autor: xxtymbarkowaxx, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 15:33
Ludzie, spokojnie! ;D

Ale się dyskusja rozwiązała.. hah!  Oj tam, dobra.. Słucham czego słucham, dobrze mi z tym ;)
Ja tylko prosiłam o jakieś nowe ciekawe grupy a tu się od razu problem zrobił.. przez jedno moje zdanie ;P

Nie kłóćcie się już.. ;P
Permalink Autor: leijona, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 15:51
Cytat asia001

Ludzie, spokojnie! ;D

Ale się dyskusja rozwiązała.. hah!  Oj tam, dobra.. Słucham czego słucham, dobrze mi z tym ;)
Ja tylko prosiłam o jakieś nowe ciekawe grupy a tu się od razu problem zrobił.. przez jedno moje zdanie ;P

Nie kłóćcie się już.. ;P

słuchaj metallica, ja po HIM'ie słuchałam tylko tego sto lat temu
im dłużej będziesz słuchała, gust ukształtuje Ci się sam
cierpliwości i szukaj
leijona Postów: 4
Konto od: 11.02.2009
Permalink Autor: xxtymbarkowaxx, data postu: niedziela, kwiecień 25, 2010 20:07
Cytat kre2tyn
słuchaj metallica, ja po HIM'ie słuchałam tylko tego sto lat temuim dłużej będziesz słuchała, gust ukształtuje Ci się samim dłużej będziesz słuchała, gust ukształtuje Ci się samcierpliwości i szukaj

Hmm.. słuchałam ostatnio coś metalica.. i tak średnio mi podchodził.. Ale nic, będę szukać dalej ;)
Dzięki wszystkim ;)
Permalink Autor: erdberen, data postu: wtorek, kwiecień 27, 2010 00:12
tak na początek do dobre jest Turbo na początku swojej kariery zaczynali od hard rocka, potem zaczęli tworzyć heavy metal (od "Kawalerii Szatana"), kolejne płyty masz nagrywane w konwencji thrashu, a ostatnia płyta "Tożsamość" to powrót do heavy metalu, warto sobie przesłuchać :-)

możesz też ewentualnie posłuchać sobie Running Wild'a (heavy metal), Accept'a (heavy metal) czy też Tyr'a (viking/heavy/folk - ciekawe połączenie i grają całkiem nieźle)

mógłbym Ci też polecić Samael'a, Slayer'a, Testament, Virgin Snatch czy Vreid'a, ale nie wiem czy nie zraziłabyś się do thrashu, a w przypadku ostatniego zespołu do blacku :-)

Pozdro
erdberen Postów: 17
Konto od: 4.06.2007
Miasto: Stetin
Permalink Autor: pandos, data postu: wtorek, kwiecień 27, 2010 02:55
Wystarczyło raz o parówkach wspomnieć i nagle temat się zmienił;p
pandos Postów: 301
Konto od: 3.01.2010
Permalink Autor: odarling, data postu: wtorek, kwiecień 27, 2010 13:49
Cytat

Metal. Jedyna muzyka, do której potrafię zatańczyć. xD

Uwielbiam, uwielbiam.

I broń borze najgęstszy, abym spotkała kogoś, kto twierdzi, że to muzyka sHaTaNiStOoF, co to składają diabłu ofiary z dziewic i kotów. Bo wtedy bym mogła stracić panowanie nad sobą. ;p

Całkowicie się zgadzam..:) Metal jest najlepszy ...
odarling Postów: 4
Konto od: 27.04.2010
Miasto: Rawa Mazowiecka
Permalink Autor: chemosh666, data postu: wtorek, kwiecień 27, 2010 14:29
Cytat kre2tyn
Wiesz, że nu metal to sranie wymyślone ażeby takie zespoły jak slipknot czy korn mogły nazywać się jeszcze metalem? Dla mojej skromnej osoby taki gatunek wogóle nie istnieje.

Dokładnie, trafiłaś w dychę. Wg. mnie Nu-metal wymyślony został także po to by dzieci miały czego słuchać jeśli nie podoba im się techno house trance hip hop i inne takie. Wystarczy posłuchać pierwszego lepszego Heavy z lat 80tych, chociażby nawet black sabbath i płytkę paranoid i już się czuje różnicę pomiędzy nu-metalem a metalem. Albo jakiśinny klasyk heavy.
chemosh666 Postów: 7
Konto od: 29.04.2008
Miasto: Wągrowiec