Książki Paulo Coelho

Permalink Autor: , data postu: niedziela, czerwiec 1, 2008 13:46
Ja uwielbiam. =d
Ostatnio została przetłumaczona na język polski jedna z jego książek.
Konto od:
Miasto:
Permalink Autor: lombard, data postu: niedziela, czerwiec 1, 2008 17:58
Cytat schmachten
Ja uwielbiam. =d
Ostatnio została przetłumaczona na język polski jedna z jego książek.

o ile dobrze kojarze to brida? jeszcze nie czytalam, ale w przyszlym czasie mam zamiar zmienic to.
lombard Postów: 106
Konto od: 30.11.2007
Miasto: jarosław
Permalink Autor: 100procentprawdy, data postu: niedziela, czerwiec 1, 2008 20:20
Oj też jestem ciekawa tej nowej... Tak w locie widziałam ja w Empiku i na razie niestety tyle...
Mam nadzieję, że nie będzie to rozczarowanie;)
100procentprawdy Postów: 37
Konto od: 31.07.2007
Miasto: Lublin
Permalink Autor: irminka, data postu: poniedziałek, czerwiec 2, 2008 13:05
Cytat felixdraco
ale we wszystkich jest to samo

Właśnie ;) Dlatego, moim zdaniem, nie powinno się czytać jego książek w jednym ciągu - bo można się do pisarza zrazić.
Dawka Coehlo raz na jakiś czas nie nudzi, pozwala na zachowanie pozytywnych uczuć do powieści ;)

Kupię
Lalkę Bolesława Prusa w wydaniu Biblioteki Narodowej.
irminka Postów: 898
Konto od: 3.02.2005
Miasto: Gdańsk / Braniewo
Permalink Autor: moniooo, data postu: wtorek, czerwiec 3, 2008 21:09
Ja lubię ksiązki Coelho... pozwalają wierzyć jeszcze w istnienie uchuć wyższych... zapomnieć...oderwać się od rzeczywistości...Jaka jego książka podobała sięWam najbardziej??
moniooo Postów: 2
Konto od: 9.07.2007
Miasto: Olsztyn
Permalink Autor: enja, data postu: środa, czerwiec 4, 2008 07:43
Nie podoba mi sie ten cały szum w okół Coelho. Nie podoba mi sie jego mistycyzm, jego duchowość tak sprzedawana jak bułeczki. Dla mnie to zwykły snobizm.
Pod względem samej powieści, nie spod znaku nazwiska, kupiłam sobie "weronika postanawia umrzeć" - i to jedyna książka tego autora, która mnie zachwyciła.
Książka, do której jeszcze może kiedyś wrócę to "wojownik światła".
A szczerze mówiąc przeczytałam większość jego książek... (no właśnie, czy to nie dziwne, że Coelho jest tak płodnym autorem? Pieniążki? Jak ktoś umie pisać, to korzysta...)

a jest na prawde wiele innych mniej poczytnych autorów, które przekazują dużo więcej (realizmu) w swoich książkach.
enja Postów: 24
Konto od: 4.06.2008
Miasto: Krasnobród
Permalink Autor: , data postu: środa, czerwiec 4, 2008 12:51
Każdy ceni co innego u autorów...
Ja wręcz pokochałam Coelha za tą jego duchowość, która bynajmniej nie jest na sprzedaż. W swoich książkach opisuje doświadczenia , których czytając jego życiorys można sie dowiedzieć ze jest wiele. Czytałam większość jego książek
Najlepsza to zdecydowanie 'Weronika postanawia umrzeć' i 'czarownica z Portobello'
A innych autorów też potrafie dostrzec ;]
Konto od:
Miasto:
Permalink Autor: belata, data postu: czwartek, czerwiec 5, 2008 13:27
Cytat 100procentprawdy

Oj też jestem ciekawa tej nowej... Tak w locie widziałam ja w Empiku i na razie niestety tyle...

Mam nadzieję, że nie będzie to rozczarowanie;)

właśnie jestem na etapie czytania jej :) i myśle, że rozczarowaniem nie jest ;]
nie każdy rytm muzyką jest,
nie każdy cukierek słodki jest...!

.miłość! sens! i muzyka!.

belata Postów: 31
Konto od: 3.02.2007
Miasto: Chełm
Permalink Autor: markisadelioncourt, data postu: piątek, czerwiec 6, 2008 15:54
Bardzo lubię Coelho...Chociaż niektóre jego książki nie zachwycają wartką akcją i zwrotami akcji co może nużyc zaczytuję się w jego głębokich przemyśleniach.Momentami może oklepanych ale przedstawiony w sposób docierający do podświadomości.Nie śledziłam dokładnie przebiegu rozmów na tym forum ale zauważyłam podejrzenie go o komercje...Nie sądzę aby to co on pisze było podyktowane jedynie chęcią zysku zważywszy chociaż na biografię autora.Każda z jego książek zawiera część jego życia, przeżyć...Lubię jego książki bo pokazują sens życia,podkreślają że istnieje on zawsze nawet jeśli wydaje się że zniknął w trakcie monotonnej egzystencji.Tak wyraźnie obnaża błędy, które wszyscy popełniamy nawet nie zauważając jak życie przepływa nam przez palce.Najbardziej podobały mi się "11 minut" i "Zahir"...także "Demon i Panna Prym" są porywające.Jednak najlepsze są chyba jego myśli zebrane choćby ze względu na zwięzłą formę pt."Być jak płynąca rzeka-myśli i impresje" :P
"...Ona mówi że kocha Jego. Tylko Jego, żadnego innego..."
markisadelioncourt Postów: 6
Konto od: 17.05.2008
Miasto:
Permalink Autor: nessti, data postu: poniedziałek, czerwiec 9, 2008 00:32
kocham. Najbardziej 'Weronika postanawia umrzeć'. Lubie też 'nad brzegiem rzeki pierdy usiadłam i płakałam'. Może i banalna historyjka, ale wciagająca jako ksiażka. Teraz czytam jedenaście minut i jestem pod wrażeniem.
XD
nessti Postów: 22
Konto od: 9.01.2008
Miasto: Moherovo
Permalink Autor: belata, data postu: poniedziałek, czerwiec 9, 2008 11:10
jeśli chodzi o komercję, to przecież sam Coelho zamieszcza swoje e-booki na internecie, w różnych językach.
nie każdy rytm muzyką jest,
nie każdy cukierek słodki jest...!

.miłość! sens! i muzyka!.

belata Postów: 31
Konto od: 3.02.2007
Miasto: Chełm
Permalink Autor: , data postu: poniedziałek, czerwiec 9, 2008 16:10
Ja uwielbiam Paula Coelho :) są intrygujące i wiele ciekawych i ważnych wątków jest tam poruszanych^^ Pozdrawiam :*
Konto od:
Miasto: Racibórz
Permalink Autor: mydream91, data postu: środa, czerwiec 11, 2008 19:00
ja przeczytałam tylko jedną jego książkę ale zrobiła na mnie duże wrażenie i zamierzam wziąźć się za kolejne tytuły

"Zahir" był świetny. A czytał ktoś"Weronika postanawia umrzeć"?
mydream91 Postów: 1
Konto od: 24.05.2008
Miasto: Radomin
Permalink Autor: lombard, data postu: środa, czerwiec 11, 2008 22:46
Cytat greeneyes91
Zahir" był świetny. A czytał ktoś"Weronika postanawia umrzeć"?

zahir nie czytalam, nawet nie mialam okazji zagladnac do tej lektury. co do 'weronika postanawia umrzec' to naprawde swietna ksiazka, o niebo lepsza niz 11 minut. jednak trzeba przyznac racje ze co za duzo coelho to niezdrowo :F
lombard Postów: 106
Konto od: 30.11.2007
Miasto: jarosław
Permalink Autor: pocalunekksiezyca, data postu: sobota, czerwiec 14, 2008 20:46
uwielbiam jego książki :)
przeczytałam narazie "Alchemika", kończe właśnie "Jedenaście minut" (genialna!) i teraz dostałam na urodziny Bridę (najnowsza) i za nią też się zabiorę :)
Serce człowieka jest jak otwarta księga...
pocalunekksiezyca Postów: 16
Konto od: 5.10.2007
Miasto: Piła
Permalink Autor: malinowytroll, data postu: niedziela, czerwiec 15, 2008 16:54
witam. ; )
i ja jestem fanką Pana Coelho.
czytałam:
' Weronika postanawia umrzeć '
' Alchemik '
' Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam '
' 11 minut '
' Czarownica z Potrobello '
' Piąta góra '
i początek ' Zahira '  przez którego nie mogłam przebrnąć i nie przeczytałam do końca.
ale mam zamiar do tej książki wrócić. ; )
aktualnie zaczęłam czytać ' Demon i panna Prym '

te książki mają coś w sobie.
coś za co je uwielbiam. : )
najbardziej lubię Weronikę, Alchemika i 11 minut. :)
Live. Laugh. Love.

' daj mi broń, ja zmienię świat.
malinowytroll Postów: 4
Konto od: 12.02.2008
Miasto: