Permalink
Autor:
elao, data postu: sobota, maj 16, 2009 11:00
|
Jedyna książka, którą rzeczywiście napisał od A do Z to "Alchemik". Cała reszta .. to powielanie tych samych treści przy zmianie formy. Strata czasu.
Nie śmierć rozdziela ludzi, lecz brak miłości. Jim Morrison
|
elao
Konto od: 1.05.2009
Miasto: Lublin
|
Permalink
Autor:
gandziijaa, data postu: sobota, maj 16, 2009 18:14
Może i powiela historie. Ale pisze o rzeczach ,które powinny być dla nad ważne, opisuje ludzkie historie... Osobiście uwielbiam tego autora, każda jego książka dała mi do myślenia. A najbardziej zdziwiła mnie książka "Jedenaście minut". Miłego czytania wszystkim! Obecnie przetrawiam "Na brzegi rzeki Piedry usiadłam i płakałam...". Treść dodana do postu 16-05-2009 o godzinie 18:15 Oczywiście miało być na brzegu ,a nie brzegi:)
"Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności."
|
gandziijaa
Konto od: 9.01.2008
Miasto: Bogatynia
|
Permalink
Autor:
bluealmond77, data postu: niedziela, czerwiec 28, 2009 15:15
Cytat elao Jedyna książka, którą rzeczywiście napisał od A do Z to "Alchemik". Cała reszta .. to powielanie tych samych treści przy zmianie formy. Strata czasu. Zgadzam się w całej rozciągłości. Wystarczy przeczytać 'Alchemika', reszta to falowanie na zdobytej popularności, brak odkrywczosci i zbędne moralizatorstwo. A wydawanie 'zbiorów myśli', w których wciąż znajdujemy to samo jest już szczytem komercji. Tak, jedynie dla 'Alchemika'.
|
bluealmond77
Konto od: 28.09.2008
Miasto: Łódź
|
Permalink
Autor:
jumcia, data postu: czwartek, lipiec 9, 2009 18:45
|
`Największy dar` to też przeciętność. analiza i interpretacja `hymnu do miłości` na 20 minut czytania. nic szczególnego.
|
jumcia
Konto od: 14.07.2007
Miasto: Ruda Śląska
|
Permalink
Autor:
gandziijaa, data postu: piątek, lipiec 10, 2009 13:45
|
Czytał ktoś już nową książkę? "Zwycięzca jest sam", co o niej sądzicie?
"Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności."
|
gandziijaa
Konto od: 9.01.2008
Miasto: Bogatynia
|
Permalink
Autor:
panmajster, data postu: niedziela, lipiec 12, 2009 11:18
Cytat bluealmond77 Cytat elao Jedyna książka, którą rzeczywiście napisał od A do Z to "Alchemik". Cała reszta .. to powielanie tych samych treści przy zmianie formy. Strata czasu. Zgadzam się w całej rozciągłości. Wystarczy przeczytać 'Alchemika', reszta to falowanie na zdobytej popularności, brak odkrywczosci i zbędne moralizatorstwo. A wydawanie 'zbiorów myśli', w których wciąż znajdujemy to samo jest już szczytem komercji. Tak, jedynie dla 'Alchemika'. Tzn. może jeszcze ze dwie ciekawe pozycje by się znalazły. Jednak generalnie zgadzam się z powyższymi wypowiedziami. Szczególnie - niech ktoś sobie przeczyta Alchemika a potem Pielgrzyma, to tak jakby czytać dwie książki zupełnie o tym samym ;)
|
panmajster
Konto od: 22.10.2008
Miasto: Warszawa
|
Permalink
Autor:
noriis, data postu: niedziela, lipiec 12, 2009 22:29
|
"Weronika postanawia umrzeć", "Jedenaście minut" jak dla mnie najlepsze. ;]
|
noriis
Konto od: 24.06.2007
Miasto: Włocławek
|
Permalink
Autor:
permanentvacation, data postu: czwartek, lipiec 16, 2009 20:12
|
Wybaczcie, ale nie zdzierżyłam żadnej jego książki. Jak dla mnie to potrawa ciężkostrawna, irytująca, mnogość mott, poczucie,że autor pisze dokładnie dla Ciebie, duchowe aforyzmy niespójne wewnętrznie... Dla mnie jest w nich pustka. I nie będę piała kolejnych poematów na jego cześć. Moim zdaniem... podkreślę jeszcze raz: moim skromnym zdaniem... w jego książkach jest wszystko podane na tacy... zbyt dużo prostoty. Dla osoby głęboko siedzącej w literaturze zawsze będzie to literatura zbyt łatwa...
Przeczytałam jego 3 książki (co by się przekonać, jak to na prawdę z nim jest) i zdecydowałam, że tyle mi wystarczy, jak na tego pisarza, który mniej więcej tematycznie obraca się wokół tego samego schematu fabuły... Wybaczcie, ale ile razy w kółko można mówić te same "mądre rzeczy".
Najbardziej zdziwiło mnie recenzja którą umieścił sam Paulo Coelho w 'Zahirze"... „Poddałem się po roku, napisawszy ponad 1000 stron, które wydały mi się absolutnie genialne, bo nawet ja sam nie byłem w stanie ich pojąć.” Tak było na początku męki twórczej. A na stronie 65: „Zaczynam rozumieć to, co napisałem, kiedy widzę, że rozumieją to inni, nigdy wcześniej.” Śmieszy mnie to. I powiem, że nawet nie dziwi mnie to, że Coelho to ulubiony pisarz Britney Spears...
Zdarzają się oczywiście perełki w jego słowach... „Ten, kto przestaje szukać, przegrywa życie”... Choć na prawdę trudno je wyłowić, skoro non stop jesteśmy bombardowani "mądrościami" typu "emocje są jak dzikie konie", które są bez sensu kilka(naście) razy w książce powtarzane.
Zaznaczam, że wyraziłam tylko swoją własną opinię. Wyrażam głęboką nadzieję, że istnieją na tym forum mądrzy ludzie, którzy nie wytoczą mi teraz walki o to 'kto ma rację'. Wszak każdy może (ba! nawet powinien) mieć własne zdanie. A także umiejętność szanowania prawa do wolności innych osób. Osobiście nie mam nic do fanów Coelho. Każdy lubi co innego.
Dziękuję za uwagę. ;)
|
permanentvacation
Konto od: 1.01.2009
Miasto: Poznań
|
Permalink
Autor:
mrcn, data postu: czwartek, lipiec 30, 2009 00:18
|
Bardzo sympatyczne, dają naprawdę czasem do myślenia. Jednak nie mogę czytać ich jedna po drugiej, gdyż jestem przesycony wizją poglądu takiego cudownego świata opisywanego w nich.
|
mrcn
Konto od: 27.06.2009
Miasto: wschowa
|
Permalink
Autor:
sadprincessxx, data postu: środa, sierpień 5, 2009 23:07
|
Ja lubię tego autora. Najlepszą jego książką moim zdaniem jest "Weronika postanawia umrzeć".
|
sadprincessxx
Konto od: 26.08.2007
Miasto: Kraków
|
Permalink
Autor:
nimlotth, data postu: piątek, sierpień 7, 2009 03:19
|
Kocham Coelho i mam oczywiście wszystkie jego książki... Moje ulubione: "Weronika..." i "Jedenaście minut". Wydaje mi się, że są o wiele ciekawsze od "Alchemika" czy "Pielgrzyma"...
Nimlotth
|
nimlotth
Konto od: 6.08.2009
Miasto: Międzyleś
|
Permalink
Autor:
, data postu: sobota, sierpień 8, 2009 20:58
|
Hmm.. czytałam jedną książkę, z powodu braku zajęć. Nawet nie zauważyłam, ze nie jest dla dzieci takich, jak ja ;-)
To co dzisiaj wydaje się wadą, jutro może okazać się zaletą
Gdyby kary winnych spotykały. Gdyby żadne serduszka nie pękały. Gdyby każdy był wyrozumiały.
|
Konto od:
Miasto: Kraków
|
Permalink
Autor:
lubierock, data postu: niedziela, sierpień 9, 2009 22:28
|
"11 minut" to najlepsza ksiazka jaka przeczytalam.
w otchlani dzwieku gitar....
|
lubierock
Konto od: 17.05.2009
Miasto: Chojnice
|
Permalink
Autor:
malinowapoezja, data postu: środa, sierpień 12, 2009 18:36
|
Coelho - niegdyś przeze mnie ceniony teraz uważam go za autora zdecydowanie przereklamowanego. Komercja odcisnęła silne piętno na jego książkach. Polecam jedynie "Alchemika" - zgadzam się ze zdaniem że reszta to tylko powielanie - te same prawdy tylko ubrane w różnobarwne historie, czasy i postaci; lekturka dla mas.
|
malinowapoezja
Konto od: 25.02.2008
Miasto: Bubel-Granna
|
Permalink
Autor:
pieczaarka, data postu: sobota, sierpień 22, 2009 13:47
|
jak na razie przeczytałam tylko `weronika postanawia umrzeć`. ciekawa. jednak bez rewelacji.
|
pieczaarka
Konto od: 20.08.2009
Miasto: Jarocin
|
Permalink
Autor:
dillerkaczekolady, data postu: sobota, sierpień 22, 2009 23:11
Ja przeczytałam już trzy jeg książki. "Być jak płynąca rzeka" "Pielgrzym" "Alchemik" Chętnie przeczytam kolejne.
|
dillerkaczekolady
Konto od: 9.11.2008
Miasto: Rzeszów
|