Picasa 2 - popularny program do przeróbek zdjęć

Permalink Autor: banny, data postu: poniedziałek, styczeń 28, 2008 00:16
Picasa to program do organizacji i szybkiej edycji zdjęć. Porównywanie go do Photoshopa, jak już to niektórzy tutaj zrobili, jest moim zdaniem nie na miejscu. PS to kombajn, dla profesjonalistów tak naprawdę, bo mało którego przeciętnego użytkownika tego programu na niego stać - taka prawda (zamianą jest Gimp - różny, ale jednak podobny).

A dalej co do Picasy - moim zdaniem spełnia swoje założenia w 100% - obracanie, czy prostowanie samego horyzontu, kadrowanie, zmiana w światłach/cieniach i proste manewry edycji typu: "ocieplanie", "ostrzenie" itp. to tak naprawdę dla większości fotoamatorów wystarczające opcje, pomagające "ocalić" niektóre LEKKO zepsute zdjęcia.

Program godny polecenia - łatwy w obsłudze, więc nawet osoby, które z techniką nie mają za wiele wspólnego, dadzą sobie z nim radę.
banny Postów: 41
Konto od: 16.08.2005
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: chodzeponadchodnikami, data postu: poniedziałek, styczeń 28, 2008 16:58
hm , wiele osob go uzywa, ale czy umnie uzywac ? ja np najczesciej zmieniam w nim kolor .
nie zebym go uwielbiala, ale nie jest zly..
chodzeponadchodnikami Postów: 4
Konto od: 24.03.2007
Miasto: Wieruszów
Permalink Autor: kittusia95, data postu: wtorek, styczeń 29, 2008 11:02
Mi akurat się nie podoba, jak już włączam Picase to żeby pociemnić zdjęcie. Wolę Photshop
Brak podpisu
kittusia95 Postów: 38
Konto od: 19.09.2007
Miasto: ⓡⓨⓟⒾ^
Permalink Autor: kama98, data postu: środa, styczeń 30, 2008 09:50
Mi się średnio podoba, a teraz nawet nie obrabiam w picasie2 fotek. Kiedyś robiłam kolaże itp. np. pociemniałam różne rzeczy i był piękny efekt, ale to już nie jest to co kiedyś. Teraz mam photoshopa CS3 po polsku i PhotoFiltre po polsku i Paint Shop pro XI po ang. and PhotoScap po ang.
kama98 Postów: 53
Konto od: 2.10.2007
Miasto: Rypin
Permalink Autor: hamercia, data postu: środa, styczeń 30, 2008 10:31
Picasa może być , ale Photoscape jest lepszy ;>
... ja dzisiaj chce w mojej głowie taką chwilę zatrzymać
która się kończy i szybko się zaczyna,
bo bardzo tego chce....

~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~

>>kliknij
hamercia Postów: 1
Konto od: 27.08.2007
Miasto: Toruń
Permalink Autor: banny, data postu: czwartek, styczeń 31, 2008 00:23
Do ludzi to jak grochem o ścianę... A najlepsze, że większość chwali się Photoshop'em, ale jakoś na jakości zdjęć go wcale nie widać. :P Nie mówiąc już o tym jaka część osób, tu o nim wspominających, tak naprawdę umie się nim posługiwać... :>
banny Postów: 41
Konto od: 16.08.2005
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: natural, data postu: czwartek, styczeń 31, 2008 01:48
mam picassę i jestem jak najbardziej zadowolony ... nawet pokusiłem się o różne efekty co wyszło Mi wyśmienicie .. ogólnie picassę używam tylko do likwidacji czerwonych oczu jak zdjęcia są robione kijowym aparatem ...

do tych co się zachwycają PS ...
prawdziwie piękne zdjęcie to takie którego przez żaden z filtrów nie przeciągamy ... nie przyciemniamy ani nie kolorujemy nie poprawiamy kontrastu ani nie bawimy się w żadne tusze czy szumy ... jak widzę banalnie pokolorowane twarze bo było za dużo pryszczyków to krew Mnie zalewa...

pozdrawiam

natural Postów: 10
Konto od: 19.11.2006
Miasto: Toronto
Permalink Autor: anusiaaa94, data postu: niedziela, luty 3, 2008 14:27
ja mam Pisaca...

w sumie używałam go na początku...
teraz tylko czasem do kolaży,
wolę photo filtre studio ;))
ale Pisaca dla początkujących lub osób które nie chcą zbytnio pokombinować jest OK ...
...żałuj tylko tego, czego nie zrobiłeś...
anusiaaa94 Postów: 2
Konto od: 3.10.2007
Miasto: Opole
Permalink Autor: gunsofbrixton, data postu: niedziela, luty 3, 2008 15:07
z h0ja ten program
jak wchodze na co 4 fbl a tam ta sama przeróbka zrobiona w picasso to krew zalewa!!
to gotowe schematy skryptów:/

porwijcie sie na cos bardziej zaawansowanego

ja latam na gimpie i jest kozak totalna alternatywa do wszystkich programów
gunsofbrixton Postów: 2
Konto od: 3.02.2008
Miasto: Lublin
Permalink Autor: perfeectly, data postu: wtorek, luty 5, 2008 01:44
wszyscy, że wolą photoshopa^ no to wiadome, bo jest bardziej rozbudowany i ma więcej opcji ale za to jest płatny ^^ a jeśli chodzi o picasse to raczej nie umiałabym bez tego źyć xD skromny fajny program do szybkiej przeróbki.

ps. może dlatego, że na photoshopie to ja się za bardzo nie znam i nie odkryłam jeszcze jego extra umiejętności^
perfeectly Postów: 6
Konto od: 29.09.2007
Miasto: Włocławek
Permalink Autor: berryxcake, data postu: wtorek, luty 5, 2008 14:35
Ja tam lubie picasse xD
Mozna latwo i szybko przerobić fote ;)
berryxcake Postów: 2
Konto od: 7.10.2007
Miasto: Rabka Zdrój
Permalink Autor: anka0805094, data postu: czwartek, luty 7, 2008 14:45
Przerabiam ciagle w tym programie zdjecia i jestem z niego zadowolona

Proszę nie nadużywać edycji tekstu.

Post edytowany czwartek, luty 7, 2008 14:45 przez moderatora irminka
anka0805094 Postów: 1
Konto od: 26.03.2007
Miasto: WŁOCŁAWEK
Permalink Autor: , data postu: czwartek, luty 7, 2008 19:09
Do katalogowania ok. No i ewentualnie rozjaśnić, przyciemnić.. Jak narazie uczę się PSP :P Ale z kolei nic mnie bardziej nie denerwuje jak to, że wszystko automatycznie wyszukuje, nie da się schować tego głupiego paseczka, który się wtedy wyświetla... Nie no, ogólnie denerwuje mnie jak mało co, ale dzięki niemu łatwiej mi coś znaleźć na komputerze. Chyba jedyny jego plus, bo reszta to...
nikotyno - kofeino - pomarańczo - samczomanka.
Konto od:
Miasto: Wrocław, Legnica
Permalink Autor: mglista, data postu: czwartek, luty 7, 2008 21:26
Ja równierz korzystam z tego program wszystkie zamieszczone u mnie foki są w nim przerobione i jak można zobaczyć u mnie da się tym ptogramem coś naprawde dobrego uzyskać i nie trzeba się zbytnio bawić i szukać potrzebnej obcji, bo wszytsko jest świetnie widoczne :)
mglista Postów: 1
Konto od: 3.06.2007
Miasto:
Permalink Autor: tubka92, data postu: czwartek, luty 7, 2008 21:48
Ja też mam ten program i muszę powiedzieć, że zły nie jest.
Mam też PhotoFiltre i IrfanView po polsku i one też są fajne
tubka92 Postów: 2
Konto od: 4.02.2007
Miasto: Warlubie
Permalink Autor: uzaleznionaodmarzen, data postu: czwartek, luty 7, 2008 23:41
Picase mialam. Sredni program uzywalam go tylko do wycinania zdjecia. Chociaz na co komu programy? dobre zdjecie to nie przerobki tylko dobry obiekt i troche wyobrazni. Przerobki to juz nie fotografia lecz fotografika.

(moim skromnym zdaniem)
uzaleznionaodmarzen Postów: 29
Konto od: 25.10.2007
Miasto: Włocławek