|
28 ! - zdecydowanie
|
Konto od: Miasto: Sosnowiec |
|---|
- Załóż swojego fotobloga!zarejestruj|
- dyskutuj na forum|
- zaloguj
|
Wszystkie zdjęcia są wspaniałe, ale jednak oddaję głos na 17
|
botysieboiszmyszy
|---|
|
BARDZO ROZLEGŁE ODPOWIEDZI NA WSZYSTKIE NURTUJĄCE WAS RZECZY W ZWIĄZKU Z TYM KONKURSEM:
Cytat juana eee, psychodelistycznaa - Zdjecie nie istnieje na Photoblog.Pl się wg mnie chyba nie powinno liczyć?nie rozumiem? jeśli chodzi o to, czy kiedykolwiek było umieszczone na pb, to takiego przepisu nie ma przecież. Cytat natchnienie nie mam pojecia czemu 12 zdobywa tyle glosow przeciez jest kompletnie nie na temat...chodzilo raczej o to zeby NIE BYLO TWARZY! tylko KOLOR albo/i BARWY... wg mnie nie powinno być dopuszczone do konkursu...no cóż każdy ma własną interpretację. my nie zajmujemy się rozkładaniem zdjęcia na czynniki pierwsze czy zgadza się w 100% z tematem konkursu czy nie, tylko czy jest regulaminowe, bo wtedy wybralibyśmy tylko kilka zdjęć, które nam się podobają, a nie o to chodzi - to Wy wybieracie najlepsze [w podtekście - najbardziej pasujące do tematu] zdjęcie. Cytat natchnienie Uważam za nie fair, że ktoś dał byle jakie zdjęcie ze swojego archiwum i daje je na konkurs bo zdjęcie jest ładne. Zgoda, jest ładne ale nie na temat! czy fajne zdjęcie kaczki też by przeszło??o tym już mówiłam kiedyś. nie dopuszczamy bylejakich zdjęć, bez jakiejkolwiek interpretacji na pierwszy rzut oka, bo w kaczce też można odnaleźć interpretację. ale nie w bylejakiej ;-) nie będziemy nikogo ograniczaĆ, niech stworzy własne zdjęcie, które czymś było zainspirowane. aczkolwiek myślę, że gdyby ktoś wysłał dwie wykałaczki to nie zostałoby dopuszczone ;-) Cytat secretdreams Był regulamin konkursu, prawda.? Trzeba było się do niego dostosować więc ja nie rozumiem, co robią tutaj zdjęcia, na których aż w oczy się rzuca przeróbka np. 8, 11 itp.wydaje mi się, że to organizatorzy decydują, które zdjęcia mogą zostać dopuszczone do konkursu, a które nie. Cytat katharziz bo jest kolorowe, zastanawia mnie co robią tu zdjęcia czarnobiałe lub kompletnie nie trzymajace się tamtu... ;/wg mnie czarno-biała forografia potrafi ukazać więcej niż kolorowa. kolory nas ograniczają, narzucają już interpretację, daną symbolikę, a czarno-biała jest inna. dużo by o tym pisać, ale tyle wystarczy w odpowiedzi na zarzuty, że jeśli barwy to kolorowe. otóż właśnie nie. Cytat natchnienie niestety Pan Katharziz chyba nie doczytal regulaminu konkursu gdyz na jego photoblogu znajdujemy taki oto tekst (pod zdjeciem zgloszonym do konkusu) "Tak jakoś z nudów wystartowałem w konkursie na foblogu ;] więc trzeba się zareklamować... Właśnie to zdjęcie wysłełem...^(to u góry)^ Link do forumCytat katharziz natchnienie... przepraszam, zapomniałem o tym fragmencie... zdjęcie od razu usunąłem, wraz z cała notką.niestety, nie jesteśmy w stanie wyłapać wszystkich zdjęć zamieszczanych na fbl wraz z takim opisem, bądź bez. zdjęcia, które w trakcje konkursu były umieszczane na fbl były wykluczane z konkursu, aczkolwiek autor miał możliwość wysłanie innego zdjęcia. tutaj nie wiemy czy autor dodał w trakcie trwania konkursu zdjęcie czy dodał notkę. jeśli usunął to dobrze. to ostatni taki raz - jeśli widzicie, że podobne sytuacje mają miejsce - informujcie nas o tym, a Wy - uczestnicy konkursów, czytajcie uważnie regulamin! Cytat fotoedo Ale co do niezgodności z regulaminem - co tutaj robią zdjęcia przekraczające maksymalną rozdzielczość 640x480? Czy mam teraz żałować, że dałem taką regulamino małą fotografię, bo straciła na przekazie wobec tych wielkich obrazków wokół niej?nie jesteśmy w stanie sprawdzać czy dana fotografia ma 640x480 czy 500x700. ale to i tak wychodzi na to samo. każde zdjęcie jest innej rozdzielczości (np. jedno ma 2345x1978, a drugie 800x600), więc inaczej się też zmniejszą (dochodzi tu jeszcze kadrowanie etc, jedne zdjęcia są w formie kwadratu, inne bardziej podłużne...), ale rozdzielczość jest zachowana. nie ma drastycznych różnic w wielkości. wszystkie są mniej więcej, o ile nie w tej samej, w rozdzielczości 640x480 Cytat rootkit A moje gdzie? : /na ten konkurs zdjęcia nie otrzmaliśmy. być może nie doszło. dlatego mówiłam, że właśnie z tego powodu wysyłamy potwierdzenia odbioru. gdy takowe w ciągu 2dni nie dostaniecie - wyślijcie zdjęcie jeszcze raz. jeśli chcecie głosować, bo taki jest sens tego wątku, to głosujcie na jedno zdjęcia. jeśli chcecie napisać także, które zdjęcia Wam się podobają oprócz tego, na które zagłosowaliście - pogrubcie numer tego, które wybraliście. inaczej Wasze głosy nie będą brały udziały. ***to wszystko to mój komentarz, jako moderatora i współtwórcy konkursu, żeby nie było, że my tylko wklejamy wszystkie nadesłane zdjęcia i się dalej nie interesujemy. [dziękuję za komentarze innych osób, m.in msdynamite.] otóż tak nie jest. stworzenia takiego konkursu to ciężka praca. musimy wybrać zdjęcia, które są regulaminowe + wątpliwości w stylu: "czy to zdjęcie aby na pewno jest regulaminowe?? [czasem dochodzimy do absurdu]", czy nikt się nie przyczepi, że dlaczego odrzucilśmy to zdjęcie, a tamtego nie (co często się zdarza)... jeśli chcecie to możemy zakończyć demokratyczne konkursy ;-) - będziecie nadsyłać zdjęcia, a my - organizatorzy i może parę znających się na fotografii osób będzie oceniać zdjęcia i przedstawiać wyniki. poziom konkursów na pewno znacząco by wzrósł, ale czy na pewno tego chcecie? mam nadzieję, że wyjaśniłam wszelkie wątliwości. *** Post edytowany sobota, kwiecień 12, 2008 14:20 przez moderatora dredzinka |
dredzinka
|---|
|
Mi taki konkurs by bardziej odpowiadał, Jury miałoby jedyny i ostateczny głos. Można by bardziej precyzować tematy konkursy na przyszłość... byłoby mniej kontrowersji, a jeżeli szeroki temat, to taki w którym nie można się doszukać jakiejś "precyzji". Pozdrawiam
Treść dodana do postu 12-04-2008 o godzinie 14:32 a zdjęcei nr2 i nr19 są olbrzymie :P
|
vamh
|---|
|
każde ze zdjęć jest warte uwagi, lecz głosować można tylko na jedno, a więc... 3! (;
|
dingdong
|---|
|
Cytat dredzinka wszystkie są mniej więcej, o ile nie w tej samej, w rozdzielczości 640x480Gwoli ścisłości to rzeczywiście większość trzyma rozmiary, ale kilku autorów źle zrozumiało przeskalowanie do regulaminowych rozmiarów i i przy pionowych zdjęciach trzymało się jedynie rozmiaru w poziomie, podczas gdy dla pionowych zdjęć należy dostosować rozmiar w pionie, poziom zostanie dobrany proporcjonalnie przez program. W efekcie niektóre zdjęcia przekroczyły w pionie dozwolony rozmiar niemal dwukrotnie (np. 640x959, 652x800). Może warto w regulaminie dodać uwagę o odpowiedniej metodzie skalowania, skoro zdarzają się przypadki błędu w metodzie, a mimo to prace są dopuszczane do konkursu. To tylko taka mała uwaga, poza tym konkurs mi się podoba.
Pozdrowienia,
Edo Co to jest "żal"? "Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło." |
fotoedo
|---|
|
Cytat dredzinka Cytat juanaeee, psychodelistycznaa - Zdjecie nie istnieje na Photoblog.Pl się wg mnie chyba nie powinno liczyć?nie rozumiem? jeśli chodzi o to, czy kiedykolwiek było umieszczone na pb, to takiego przepisu nie ma przecież.Taaak? Spoko, to ja sobie założe 20 różnych kont i pooddaje na siebie głosy, ważne, że przecież nie z mojego konta :/ Parodia. Treść dodana do postu 12-04-2008 o godzinie 16:11 jeśli chcecie to możemy zakończyć demokratyczne konkursy ;-) - będziecie nadsyłać zdjęcia, a my - organizatorzy i może parę znających się na fotografii osób będzie oceniać zdjęcia i przedstawiać wyniki. poziom konkursów na pewno znacząco by wzrósł, ale czy na pewno tego chcecie? Ja uważam, że powinny być jakieś etapy konkursów. Okej, niech będą te demokratyczne wybory, ale nastepnym etapem powinna być ocena fachowca, albo kogoś kto po prostu jakies pojecie na temat fotografii ma. Bo to, że dużo osób zagłosuje na osobę, którą lubi, inna część poleci na ładne zdjęcie, nie interpretując go wcale zgodnie z tematem, to dla mnie po prostu wrzucenie paru zdjęć i wybierzcie najfajniejsze. |
juana
|---|
|
3 i 17 : ))
------------------ mam rozumieć, że nie głosujesz? Post edytowany sobota, kwiecień 12, 2008 16:59 przez moderatora dredzinka |
eiif
|---|
|
Cytat juana Ja uważam, że powinny być jakieś etapy konkursów. Okej, niech będą te demokratyczne wybory, ale nastepnym etapem powinna być ocena fachowca, albo kogoś kto po prostu jakies pojecie na temat fotografii ma. Bo to, że dużo osób zagłosuje na osobę, którą lubi, inna część poleci na ładne zdjęcie, nie interpretując go wcale zgodnie z tematem, to dla mnie po prostu wrzucenie paru zdjęć i wybierzcie najfajniejsze.zgadzam sie z juaną, to przeciez nie powinno być "głosowanie na najladniejsze zdjecie", myślę że albo początkowym, albo końcowym etapem powinno być głosowanie moderatorów - chociażby po to żeby wyeliminować zdjęcia nie na temat. |
natchnienie
|---|