nowy czy używany

Permalink Autor: quadrophenia, data postu: niedziela, styczeń 16, 2011 19:48
w najbliższym czasie planuję zakup nieco bardziej zaawansowanego modelu aparatu. i tutaj pojawia się taki tyci tyci ale zawsze to dylemacik. czy zdecydować się na używanego canona 40d (około 1500zł) czy wybrać nowego 50d (2700zł).
niby to jeden jest następcą drugiego, ale może są jakieś haczyki. a może w ogóle wybrac coś z innego systemu?
i ain't done nothing wrong
i'm just having fun

riff raff
always good for a laugh
quadrophenia Postów: 61
Konto od: 27.03.2009
Miasto: Zamość
Permalink Autor: thekingxofxkings, data postu: niedziela, styczeń 16, 2011 20:03
50D ma lepszy wyświetlacz, trochę lepszą matrycę, mikroregulację AF i to właściwie tyle. Jak dla mnie te 1000zł różnicy lepiej przeznaczyć na jakiś obiektyw.
thekingxofxkings Postów: 957
Konto od: 8.06.2010
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: wesoly, data postu: poniedziałek, styczeń 17, 2011 09:07
Używany i do tego zestaw obiektywów
wesoly Postów: 186
Konto od: 12.07.2006
Miasto: Lubin
Permalink Autor: godbrother, data postu: poniedziałek, styczeń 17, 2011 16:24
Różnicy jako takiej szczególnej między tymi modelami nie ma. Tylko kwestia tego czy wolisz mieć używkę i ponad 1000zł w kieszeni czy nowy sprzęt z gwarancją i spokojem wewnętrznym, że jak coś padnie w okresie gwarancji to naprawią za free.

Ja osobiście mając przed nosem 40D z niewielkim przebiegiem i w dobrym stanie nie zastanawiałbym się długo ;) Obiektywy kosztują i to w nie należy inwestować. Nawet jak puszka sie zestarzeje i będziesz stał przed kolejnym dylematem, to szkła zostaną i będą służyć dalej. Więc na puszce ja na Twoim miejscu bym zaoszczędził, ale za to dołożył do szklanego interesu. Ale to tylko moje zdanie.
We take photography really seriously!
A ja tu tylko sprzątam :)
godbrother Postów: 1525
Konto od: 30.05.2008
Miasto: Leszno
Permalink Autor: promowana, data postu: wtorek, styczeń 18, 2011 16:09
Najlepiej znajdź porównanie - w sieci jest pełno takich rzeczy, jeśli szukasz czegoś bardziej zaawansowanego to znaczy, że wiesz o co ci szczególnie chodzi. Osobiście radziłabym nie zrażać się tym, że aparat jest używany raczej warto się zainteresować do czego był używany (być może wciąż na statywie co niesie za sobą znikome ślady użytkowania).

Na pierwszy rzut oka nie widać zbytniej różnicy pomiędzy jednym, a drugim canonem, a cena faktycznie jest znacznie większa przy czym może się okazać, że zapłacisz ponad tysiąc złotych więcej za zupełnie zbędne bajery. Moim skromnym zdaniem lepiej włożyć ten tysiak w lepszy obiektyw i wtedy napewno różnica w jakości zdjęć będzie zauważalna. Sama nie dawno miałam ten sam problem, też wybierałam pomiędzy nowym, a używką... zdecydowałam się na używany i jak na razie sobie chwale. Życzę więc powodzenia.
promowana Postów: 26
Konto od: 27.01.2009
Miasto: Koniecpol
Permalink Autor: panmajster, data postu: czwartek, styczeń 20, 2011 11:30
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli trafisz na dobry egzemplarz, szanowany i ze stosunkowo małym przebiegiem nie ma co się obawiać.
Z drugiej strony kupując używkę nigdy do końca nie wiesz czym pstrykasz, więc warto omijać oferty rażąco niskich cen używanych aparatów, w większości przypadków nie stoi za tym dobra wola sprzedającego, a jakiś defekt.
W ostateczności jeśli pstrykasz amatorsko myślę jak kolega powyżej, że używka jest warta kupna, ponieważ, jak mniemam, nie występują sytuacje, w których niezbędna jest Ci 150% pewność, że Twój sprzęt się nie zepsuje.
panmajster Postów: 98
Konto od: 22.10.2008
Miasto: Warszawa