jakie jest wasze zdanie na temat firmy Olympus?

Permalink Autor: wesoly, data postu: czwartek, czerwiec 24, 2010 23:36
Co rozumiesz przez ogniskowe na APS-C ? ogniskowa to inaczej kąt widzenia obiektu i tak samo jak olympus ma kita 14-42 a np nikon ma 18-55 to po cropie tyle samo ''widać'' tyle że jeden w formacie 4/3 a drugi 3/2. Szkła są drogie ale taki 9-18 można już dostać nawet w dobrej cenie.
wesoly Postów: 186
Konto od: 12.07.2006
Miasto: Lubin
Permalink Autor: karljohansson, data postu: piątek, czerwiec 25, 2010 07:14
Gówno? Beznadzieja? Prooszę Was...
Ja cały czas kombinuję, jak zarobić sobie na dodatkowego Oly e400 z naleśniczkiem 25mm...Boski zestaw dla mnie, małe, zgrabne, w oczy się nie rzuca, jakość ma, dla mnie, wystarczającą.

A takie opinie charakteryzują głównie ludzi, którzy, zwyczajnie, nie umieli wykorzystać danej rzeczy...
Enjoy yourself - it's later than you think!

Piosenka na teraz: http://www.youtube.com/watch?v=YlWxvlQ8Zy4&feature=related
karljohansson Postów: 311
Konto od: 4.10.2004
Miasto: Kraków
Permalink Autor: catintheflat, data postu: piątek, czerwiec 25, 2010 07:23
Cytat wesoly

Co rozumiesz przez ogniskowe na APS-C ? ogniskowa to inaczej kąt widzenia obiektu i tak samo jak olympus ma kita 14-42 a np nikon ma 18-55 to po cropie tyle samo ''widać'' tyle że jeden w formacie 4/3 a drugi 3/2. Szkła są drogie ale taki 9-18 można już dostać nawet w dobrej cenie.

Tak ale zakładając obiektyw powiedzmy 14-24 otrzymamy szerszy kąt widzenia na APS-C niż przy analogicznej ogniskowej na 4/3 o to mi chodzi. Po prostu o to, że to co na FF jest szerokim kątem, na APS-C staje się standardem a na Olku zaczyna podchodzić po portretówkę. Fizyki nie oszukasz, zrobili po prostu za małą fizycznie matrycę i teraz zaczynają tego żałować, bo technologia produkcji matryc poszła do przodu i już nie problem wyprodukować większą rozmiarowo za stosunkowo niewielkie pieniądze. Jednak przekonstruowanie całego systemu i budowy lustrzanek to już nie taka łatwa sprawa a przede wszystkim ogromne koszty, które nie wiadomo kiedy się zwrócą. A konkurencja nie śpi.

Etatowy zadymiacz
catintheflat Postów: 1546
Konto od: 19.08.2008
Miasto: Koronowo
Permalink Autor: godbrother, data postu: piątek, czerwiec 25, 2010 13:17
Sama optyka Zuiko jest świetna owszem, dla niektórych małe rozmiary to też wielka zaleta... Ale na podstawowy aparat moim zdaniem nadaje się średnio, bynajmniej nie dla tych, co lubią zbierać obiektywy ;)
We take photography really seriously!
A ja tu tylko sprzątam :)
godbrother Postów: 1525
Konto od: 30.05.2008
Miasto: Leszno
Permalink Autor: wesoly, data postu: piątek, czerwiec 25, 2010 13:43
Cytat catintheflat
Fizyki nie oszukasz, zrobili po prostu za małą fizycznie matrycę i teraz zaczynają tego żałować, bo technologia produkcji matryc poszła do przodu i już nie problem wyprodukować większą rozmiarowo za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Nie no wiesz, stworzenie 4/3 było jak najbardziej celowe w pewnym zamyśle technicznym. Nie jest to jakieś zaćmienie technologiczne czy jak nie którzy są zdolni porównymwać ''analogiczne'' obiektywy i kąty widzenia. No i druga sprawa większe nie znaczy lepsze. Optyka ma wysoką rozdzielczość i zupełnie pozbawiona winetowania a to co masz w innych systemach to w olympusie na chwile obecną tego nie brakuje jeśli chodzi o zapotrzebowania na szkła. 4/3 było stworzone tylko i wyłącznie dla zmniejszenia samych body jak i obiektywów po to by nie targać kilogramy balastu a zarazem zachować wszystkie atuty z lustrzanki. Miałem kiedyś Olympusa i żałuje troche że wyszedłem z tego systemu :)
Permalink Autor: catintheflat, data postu: piątek, czerwiec 25, 2010 14:07
Jakby nie nie było na dobre to Olympusowi to nie wyszło. Bo pomimo świetnych pomysłów i masy ciekawych rozwiązań(często bardzo przydatnych) stosowanych w ich lustrzankach obecnie staje się coraz bardziej systemem niszowym i z racji słabego popytu na ich lustra główne siły idą rozwój M4/3. Z resztą już jakiś czas temu Olympus zapowiedział, że nie będzie dalej zwiększać rozdzielczości swoich matryc co niestety praktycznie eliminuje go z dalszej gry w tym kierunku. Nie ukrywajmy ilość megapixeli i tak dla 90% ludzi jest wyznacznikiem jakości aparatu więc wygrywa ten kto ma najwięcej. "Wygrywa" czyli sprzedaje więcej przez co możliwy jest dalszy rozwój i niestety tutaj widać, że olek sobie odpuścił.
Nie twierdze, że Olympus jest zły. Zależy jak dla kogo i każdemu wedle potrzeb. Jeśli ktoś potrzebuje szerokiego kąta to raczej sobie odpuści natomiast jeśli szuka małego aparatu na wycieczki to będzie jak znalazł. Chociaż obecnie chyba bezlusterkowce powoli zaczynają zastępować miejsce małych lustrzanek.

Etatowy zadymiacz
Permalink Autor: wesoly, data postu: piątek, czerwiec 25, 2010 16:23
Treść dodana do postu 25-06-2010 o godzinie 16:24
Olympus jest tak samo niszowym systemem jak Pentax, masz racje ludzie mają tylko wbite nikon/canon i sony. Olympus nie jest popularny z tego względu, że faktycznie szkła są troche drogie a druga sprawa nie jest nawet polecany w sklepach. Pentax ma ten sam problem a szkoda bo model K-x tak prawdę mówiąc bije na głowe inne body w tej klasie cenowej.
Permalink Autor: catintheflat, data postu: piątek, czerwiec 25, 2010 18:09
No niestety tak to już jest, że ktoś musi stracić aby ktoś mógł zarobić.

Etatowy zadymiacz
Permalink Autor: blackwitch, data postu: sobota, czerwiec 26, 2010 14:09
mam e 520 nie narzekam
blackwitch Postów: 11
Konto od: 19.07.2007
Miasto: Płośnica
Permalink Autor: przytulsie, data postu: niedziela, czerwiec 27, 2010 12:48
ja posiadam e-510 i jestem z niej bardzo zadowolona, odpowiednia dla amatorów i początkujących
przytulsie Postów: 3
Konto od: 26.06.2010
Miasto: Jastrzębie
Permalink Autor: gackt4ever, data postu: wtorek, lipiec 27, 2010 13:06
Przez prawie trzy lata używałam Olympusa e-400 i nie narzekam ;)
fakt ma mały wizjerek ale jakość zdjęć jest świata do ISO 800, ma piękne odwzorowanie kolorów po za tym jak komuś nie odpowiada powolny AF to zawsze może ostrzyc ręcznie. ^^ teraz używam go jako aparat zapasowy ;))
gackt4ever Postów: 32
Konto od: 14.01.2009
Miasto: Olsztyn
Permalink Autor: xxnonamexx, data postu: poniedziałek, sierpień 16, 2010 18:37
Mam Olympusa SP - 59OUZ i na razie nie narzekam... Wydaje mi się bardzo dobrym sprzętem dla kogoś, kto - tak jak ja - dopiero rozpoczyna przygodę z fotografią...
xxnonamexx Postów: 1
Konto od: 27.03.2010
Miasto: Chełmno
Permalink Autor: okowwizjerze, data postu: sobota, luty 12, 2011 22:05
Cytat wesoly

Olympusy to dobre aparaty, dobre wykonanie ale nie nadają się dla szumofobów i fanatyków sony wypromowany przez TVN. Optyka zuiko własciwie nie ma nic do zarzucenia a crop x2 wcale nie jest wadą bo kupując szkło ZD 70-300 które kosztuje na rynku wturnym ok 1000 zł. Po cropie masz 140-600 mm i wskaż mi inne szkło o takiej optyce które da taki kąt widzenia w innym systemie w takiej cenie lub nawet dwa razy większej.

Popieram. Osobiście mam Olympusa i nie mam mu nic do zarzucenia!! ;D A że niektórzy się reklam naoglądali a teraz cytują babe co w nich występowała to już ich problem... Mam O-450 i jestem z niego jak najbardziej zadowolona...
okowwizjerze Postów: 1
Konto od: 1.08.2010
Miasto: Potaśnia
Permalink Autor: zuza1302, data postu: środa, marzec 2, 2011 14:53
Cytat oknaduszy

Mam Olympusa SP - 59OUZ i na razie nie narzekam... Wydaje mi się bardzo dobrym sprzętem dla kogoś, kto - tak jak ja - dopiero rozpoczyna przygodę z fotografią...

Dokładnie. Moim zdaniem mają jedną wadę, mianowicie są bardzo delikatne. Wystarczy niechcący o coś uderzyć i może się nie włączyć.
Zdjęcia są odzwierciedleniem ludzkiej duszy.
zuza1302 Postów: 21
Konto od: 26.11.2010
Miasto: Głowno
Permalink Autor: landroverdisco, data postu: czwartek, marzec 3, 2011 03:43
" mam i narazie nie narzekam " to wybaczcie ale slaby argument.

Tm kolega wyżej pisał, że ogniskowa to inaczej kąt widzenia. Z tkim stanem wiedzy nie będę się nawet rozpisywał tylko polecę zmierzenie kąta na 18 w 18-55 i 18 na 10-20 : )
Canon 5D, summilux, 35L
landroverdisco Postów: 128
Konto od: 16.10.2010
Miasto: Moskwa
Permalink Autor: photomm, data postu: poniedziałek, marzec 14, 2011 00:57
jeśli chodzi o zwykły kompakt, to mogą być, ale w lustrzankach matryca 4:3? to nie dla mnie. do tego nie wygodne, źle się trzyma, dużo funkcji poukrywanych w menu i jakość zdjęć nie taka jak być powinna.
Miasto: Szczecin