My dzieci z dworca ZOO- Christiane F!

Permalink Autor: pieczaarka, data postu: wtorek, sierpień 25, 2009 17:28
co tu dużo mówić.. ; Uwielbiam !
pieczaarka Postów: 12
Konto od: 20.08.2009
Miasto: Jarocin
Permalink Autor: endless14, data postu: piątek, czerwiec 4, 2010 23:19
wstrząsająca, ale bardzo dobra książka.
endless14 Postów: 8
Konto od: 30.05.2010
Miasto: Nowy Targ
Permalink Autor: beeforparty, data postu: niedziela, czerwiec 6, 2010 09:08
Jedna z moich ulubionych książek. Lubię takie lektury, podczas czytania których mogę czuć się, jakbym sama uczestniczyła w akcji. I ta książka właśnie do takowych należy :)
beeforparty Postów: 25
Konto od: 25.09.2009
Miasto: Sieradz
Permalink Autor: sophieee, data postu: poniedziałek, czerwiec 7, 2010 16:25
Zastanawiałam się dość długo czy warto przeczytać tą książkę, aż w końcu weszłam na tą stronkę i przeczytałam ciekawe opinie. Wnioskuję, że na tą książkę napewno poświęcę chwilkę.
sophieee Postów: 12
Konto od: 26.01.2010
Miasto: Białystok
Permalink Autor: convay, data postu: środa, lipiec 7, 2010 22:07
Powiem tak, książkę przeczytałam już trzy razy, film obejrzany razy dwa, a mimo to z wielką chęcią powtórzyłabym rytuał przewracania stron... - coś niesamowitego.
convay Postów: 3
Konto od: 6.10.2009
Miasto: Katowice
Permalink Autor: maymorning, data postu: piątek, lipiec 16, 2010 03:01
Jedna z bardziej wstrząsających jakie czytałam. Chyba przeczytałam ją dwa razy, po raz pierwszy w wieku 12 lat i nie byłam gotowa na takie brutalne treści. W środku książki były zdjęcia tych dzieci, to był bardzo duży szok. Stali się przez to o wiele bardziej realni niż gdybym ich sobie tylko wyobrażała. Świetna książka.
Bawi mnie troszkę to, że kiedy pierwszy raz czytałam "My dzieci...." nałogowo słuchałam "Carpet Crawlers" Genesis- do końca życia ta piosenka będzie mi się kojarzyć z ćpaniem, zimnem, dworcem ZOO. Naprawdę, kiedy tego słucham to widzę dzieci czołgające się po dywanie, który caaały usypany jest białym proszkiem.
To co widzimy i kim się stajem jest snem jedynie. Snem wyśnionym we śnie.
maymorning Postów: 50
Konto od: 15.05.2007
Miasto: Kraków
Permalink Autor: urika, data postu: wtorek, lipiec 20, 2010 13:41
wstrząsająca, ale prawdziwa. Godna polecenia. :)
urika Postów: 2
Konto od: 20.12.2008
Miasto: Grudusk
Permalink Autor: anduril, data postu: sobota, sierpień 14, 2010 13:26
Uwielbiam tą książkę . Czytałam ją ze sto razy ,znam ją niemal na pamięć,zamiast czytać ,to  ją cytuję ,ale mimo to strasznie mi się podoba ,a co dziwne,nie znudziła mi się . Naprawdę polecam ;)
anduril Postów: 51
Konto od: 24.04.2009
Miasto: Strzegom
Permalink Autor: lentyla, data postu: sobota, sierpień 14, 2010 22:59
Ja w tej książce jestem zakochana.
Może wydać się to dziwne ale przy tej książę wypłakałam chyba z wiadro łez.
lentyla Postów: 9
Konto od: 20.07.2010
Permalink Autor: zimnaherbatkazmelisy, data postu: poniedziałek, sierpień 16, 2010 00:11
   A ja przede wszystkim chciałam mieć takiego chłopaka jak Detlef... ; ) Wydawał się być tak bosko delikatny i w ogóle z klimatem. Po obejrzeni filmu przepadłam kompletnie. Aktor był genialny. ; D
  Moja przygoda z Dziećmi zaczęła się jak kończyłam podstawówkę. Byliśmy z ojcem w Berlinie. Jakoś niedaleko 'tamtego' dworca. Wtedy napomknął coś o jakiejś książce o narkomanach napisanej na faktach. Między innymi książeczkami mojej mamy znalazłam Dzieci.
  Uważam, że książka jest fenomenalna. (Mam słabość do tego typu tematów ;P...) Najbardziej podoba mi się opis poszczególnych grup, poziomów, przez które bohaterka przechodziła. Gdy jeszcze była dzieciaczkiem, na podwórku każdy chciał mieć kontrolę, władzę nad resztą. W szkole dziewczyna musiała rywalizować z innymi, cały czas starać się o akceptację (na którą póżniej miała wywalone). Następnie towarzystwo od haszu - wszyscy równi, każdy inny. Później jakieś prochy drobne - dalej dość spokojnie. I w końcu dotarcie na szczyt, które równało się z ciągłym stresem, coraz niższą samooceną, prostytucją, samotnością, utratą trzeźwego myślenia, upadkiem więzi z rodziną - ogólnie destrukcją.
  Plus dosłowne, czasem bardziej szczegółowe lub emocjonalne opisy, które jednak wciąż zachowywały swoją naturalność, realność historii.

Lubię sobie to jeszcze poczytać niekiedy. Oczywiście z większym dystansem. Trochę się postarzałam.. ;P

zimnaherbatkazmelisy Postów: 26
Konto od: 23.06.2008
Miasto: Kamień Pomorski
Permalink Autor: pouderzeniowa, data postu: poniedziałek, sierpień 16, 2010 14:31
Książka jest jedną z moich ulubionych. W okresie w którym ją czytałam bardzo mi pomogła. Przeczytałam ją z zapartym tchem. Jedząc obiad czy idąc do łazienki nie odrywałam od niej oczu xD Zimnaherbatkozmelisy masz konkurencję, ponieważ Detlef też strasznie mi się podoba.
pouderzeniowa Postów: 5
Konto od: 6.08.2010
Miasto: Białystok
Permalink Autor: meinlaster, data postu: sobota, wrzesień 18, 2010 21:04
Szokująca historia, ale jak dla mnie jest to książka którą warto przeczytać,
nie wiedziałam, że jest również film, muszę obejrzeć ;D
meinlaster Postów: 6
Konto od: 9.12.2009
Miasto: Iława
Permalink Autor: princessforsale, data postu: środa, październik 27, 2010 18:13
Cytat zimnaherbatkazmelisy
A ja przede wszystkim chciałam mieć takiego chłopaka jak Detlef... ; ) Wydawał się być tak bosko delikatny i w ogóle z klimatem.

To gdzieś jest powiedziane, że narkoman nie może być delikatny? To są ludzie, którzy nie poradzili sobie ze własnym życiem i wybrali ucieczkę zamiast śmierci, w większości przypadków. Stereotyp bardzo odbiera od prawdy.

A książka prześwietna, nie zliczę, ile razy ją przeczytałam. Pozycja obowiązkowa w mojej biblioteczce. ;)
princessforsale Postów: 2
Konto od: 26.07.2006
Miasto: hollywood
Permalink Autor: themeatshow, data postu: niedziela, maj 1, 2011 14:29
Dla mnie ta książka jest całkiem obojętna.
Nie dowiedziałam się niczego nowego, nie poruszyła mnie. Ot następna smutna historyjka z którą można iść do 'rozmów w toku...'
Umck, umck, umck.
I tak nie ogarniesz...
themeatshow Postów: 22
Konto od: 24.04.2011
Permalink Autor: xczarnulax, data postu: poniedziałek, maj 2, 2011 18:17
mocna ksiazka byla, warto przeczytac
xczarnulax Postów: 47
Konto od: 20.06.2009
Miasto: Ujazd
Permalink Autor: stagnation, data postu: poniedziałek, maj 2, 2011 20:08
W takim razie w wakację ją przerobię. Zdecydowanie!
stagnation Postów: 108
Konto od: 25.04.2011
Miasto: Warszawa