Dlaczego każdy nastoletni człowiek uważa, że tylko Manufakturą i Piotrkowską Łódź może się pochwalić ?
Łódź była przede wszystkim miastem pełnym fabryk i wg mnie warto poświęcić im kilka chwil, gdyż są naprawdę warte zobaczenia. Gdyby tak jeszcze zainwestować w przewodnika, jeśli jest się jakąś większą grupą, okazałoby się, że jest dużo ciekawszych rzeczy. Manufaktura, manufakturą, ale czy ktoś chociaż czytał zawarte na budynkach tabliczki, które opisywały do czego służyło dane miejsce ?
Btw. tak, wiem, że dzisiejsza młodzież potrafi zwiedzać tylko centra handlowe i McDonalda.
Treść dodana do postu 23-08-2009 o godzinie 01:08
Kocham to miasto i nie chcę się z niego wyprowadzać. Wręcz przeciwnie - chciałabym choć w minimalnej części pomóc mu powrócić do dawnej świetności. W końcu, gdyby nie Warszawa, to Łódź byłaby stolicą Polski ; D
Zdecydowanie tak łódzkim kamieniczkom, cmentarzom i parkom.
To miasto bije własnym rytmem i choć nie wiadomo jak by już było brudne i zdemolowane, zawsze tym rytmem będzie przyciągać do siebie ludzi. Ja tym rytmem żyję i sądzę, że większość mieszkańców Łodzi potrafiących dostrzec piękno i odmienność tego miasta również.