czy lubi ktoś Pedro Almodóvara?

Permalink Autor: , data postu: czwartek, marzec 13, 2008 17:41
HEJJJ!!!!!!!
czy jest tu ktoś lubiący filmy geniuszu z hiszpanii?,filmów almodovara nie sposób określić w tak krótki sposób,trzeba oglądac jego filmy i czuć podczas oglądania pewien dreszczyk emocji.polecam filmy pedra: matador,drżące ciało,kobiety na skraju załamania nerwowego,volver,i wiele, wiele innych,bo każdy jego film jest dobry.czy na tym forum jest ktoś podzielający moje zdanie?:)
Konto od:
Miasto:
Permalink Autor: , data postu: sobota, marzec 15, 2008 15:26
w sumie to jakoś nie mogę się zabrać za obejrzenie jakiegokolwiek jego filmu, a bardzo bym chciała : )

Living legend.

You can look, but don't touch!
Konto od:
Miasto: Gdańsk
Permalink Autor: fragos, data postu: sobota, marzec 15, 2008 23:52
ktos pewnie lubi
fragos Postów: 37
Konto od: 7.11.2005
Miasto: Poniec
Permalink Autor: dredzinka, data postu: niedziela, marzec 16, 2008 21:05
uwielbiam ten "codzienny absurd"

dredzinka Postów: 204
Konto od: 29.12.2005
Miasto: wrocław
Permalink Autor: dejwid, data postu: poniedziałek, marzec 17, 2008 10:28
nigdy nie byłam entuzjastką...
jeśli idzie o sztukę to wolę klimaty środkowoeuropejskie. widać nie potrafię wyjść poza własny krąg kulturowy.
N a j m ą d r z e j s z y  w e d ł u g  m n i e  j e s t  t e n,  k t o  c h o ć  r a z  n a  m i e s i ą c  s a m  s i e b i e  n a z w i e  d u r n i e m.
dejwid Postów: 125
Konto od: 23.06.2005
Miasto: Wrocław
Permalink Autor: athanasia, data postu: niedziela, marzec 23, 2008 12:26
uwielbiam jego filmy - niesamowicie kolorowej, kontrowersyjne, nietuzinkowe i nieprzewidywalne. zachwycaja i oburzaja, ale na pewno zmuszaja do zastanowienia.

moj ulubiony to przede wszystkim 'porozmawiaj z nia'. za kazdym razem jak go ogladam to sie wzruszam. piekny!
athanasia Postów: 5
Konto od: 1.08.2005
Miasto: Londyn
Permalink Autor: , data postu: środa, marzec 26, 2008 16:31
hmm athanasia cieszę się ze lubisz filmy Pedro Almodovara ,ja też bardzo. Jego filmy są bardzo zastanawiające i po prostu o życiu.
pozdrawiam.XD
Konto od:
Miasto:
Permalink Autor: irminka, data postu: wtorek, maj 13, 2008 12:40
Cytat athanasia
moj ulubiony to przede wszystkim 'porozmawiaj z nia'. za kazdym razem jak go ogladam to sie wzruszam. piekny!

Przeraźliwie nudny.
Oglądałam dwa razy i nie zachwycił mnie w żaden sposób.

Kupię
Lalkę Bolesława Prusa w wydaniu Biblioteki Narodowej.

Post edytowany wtorek, maj 13, 2008 12:40 przez moderatora irminka
irminka Postów: 898
Konto od: 3.02.2005
Miasto: Gdańsk / Braniewo
Permalink Autor: flameoffreedom, data postu: piątek, lipiec 18, 2008 11:50
Planuje obejrzeńć "Złe wychowanie". Jak narazie moim ulubionym filmem Almodovara jest "Wszystko o mojej matce".
flameoffreedom Postów: 136
Konto od: 23.05.2008
Miasto: Bydgoszcz
Permalink Autor: , data postu: sobota, lipiec 19, 2008 15:23
Uwielbiam.. :)
Jego filmy ukazują spojrzenie hiszpan na różne zagadnienia, np. w 'Volver' pokazuje on podejście ludności La Manchy na m.in. do śmierci. Żeby dobrze zrozumieć jego filmy trzeba chociaż trochę poznać kulturę i zwyczaje społeczności hiszpańskiej. Kocham także muzykę jaka jest dobierana do jego filmów.. W "Volver" ta muzyka jest na prawdę piękna, a mianowicie piosenka "Volver" Estrelli Morente, jeżeli ktoś zna j. hiszpański to ta piosenka napewno go urzekła..
W tańcu możesz sobie pozwolić na luksus bycia sobą . !
Konto od:
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: samson70, data postu: poniedziałek, wrzesień 1, 2008 19:47
Każdy jego film jest co najmniej ciekawy, w pewnym sęsie są one zwariowane, niby nierzeczywiste, ale każdy znajdzie coś dla siebie. Ostatnio Volver to małe arcydzieło. Lubię też bardzo Wszystko o mojej matce Czym sobie na to wszystko zasłużyłam (oglądałem w 1 tygodniu ten fil 4 x a rzadko oglądam coś więcej niż 2x)
Treść dodana do postu 01-09-2008 o godzinie 19:56
Jeśli ktoś lubi Almodowara, niech zobaczy też filmy Ferzana Ozpeteka, podobna stylistyka, a jednak orginalny.
samson70 Postów: 3
Konto od: 31.08.2008
Miasto: Poznań
Permalink Autor: birdcherry, data postu: poniedziałek, listopad 24, 2008 13:15
Dla mnie filmy Almodovara sprawiaja wrazenie jakby kręcenie ich przychodzilo mu wyjątkowo łatwo.. Filmy kontrowersyjne i poruszajace . Dla mnie jednym z wiekszych atutow jest muzyka Julio Iglesiasa ;)
birdcherry Postów: 3
Konto od: 19.10.2008
Miasto: Zabrze
Permalink Autor: flameoffreedom, data postu: czwartek, lipiec 16, 2009 23:28
Wczoraj obejrzałam Złę wychowanie i szczerze niezbyt mi się podobało.
Permalink Autor: ligeia, data postu: czwartek, sierpień 13, 2009 20:15
Widziałam chyba wszystkie jego filmy (z wyjątkiem "Przerwanych objęć" które miały już premierę w Polsce na festiwalu we Wrocławiu, odpuściłam sobie i poszłam wtedy na inny film bo nienawidzę tłumów...) i każdy bardzo lubię, może z wyjątkiem "Drżącego ciała"...

Moim ulubionym jest zdecydowanie "WSZYSTKO O MOJEJ MATCE" który jest jednym z moich ulubionych filmów w ogóle.
Widziałam go wiele, wiele razy, dlatego znam nawet całe fragmenty scenariusza. : )
Co pewien czas nachodzi mnie zawsze potrzeba żeby znowu zobaczyć ten film, przypomnieć sobie tą historię, którą odkrywa się jak układankę.
I bardzo piękna jest taka myśl: jeden motyw (mówię tu o Tramwaju zwanym pożądaniem Williamsa), który przewija się w czyimś życiu, za każdym razem czyniąc w nim przełom..
hmm, mogłabym o tym filmie mówić dłuuugo długo, jestem wariatką ; )
ligeia Postów: 1
Konto od: 7.08.2008
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: flameoffreedom, data postu: wtorek, sierpień 25, 2009 18:45
A można wiedziec co nie podobało Ci się w Drżącym ciele (nie rozwnęłaś zbytnio tego a jestem szalenie ciekawa :) )?
Permalink Autor: dobuch66, data postu: środa, styczeń 20, 2010 08:21
omg...
dobuch66 Postów: 56
Konto od: 30.11.2009
Miasto: Grudziądz