Pro - Ana/Anoreksja - modny styl życia

Permalink Autor: adaruda, data postu: sobota, marzec 28, 2009 09:17
Cytat adaruda
Bardzo spodobała mi się wypowiedź mojego doktora z zajęć o nazwie "psychopatologia", gdzie stwierdził że: ze względu na zmiany socjalno-bytowe na świecie w ostatnim stuleciu, poprawę sytucji życiowej społeczeństw oraz przedłużanie życia w wyniku zmian w/w oraz daleko rozwiniętej medykalizacji, światu po prostu dobrze się wiedzie. Głód i nędza zostały zepchnięte na margines państw rozwijających się itd. Co za tym idzie ludzie żyją dłużej więc muszą dłużej pracować na siebie i rodziny. Ze względu na jakże nowoczesny oraz modny humanitaryzm dzieciom na świecie nie wolno pracować fizycznie do czasu osiągniecia pewnego  ściśle określonego wieku itd. Szkoła zapewnia dzieciom wypełnienie tylko kilku godzin z całego dnia a rodzice w tym czasie dbają o pozycję finansową, towarzyską rodziny. a dzieciom siedzącym w tym czasie samotnie w domu nudzi się okropnie i najzwyczajniej w świecie przewraca się w tyłkach :) stąd bierze  się większość problemów z dziećmi i młodzieżą w państwach rozwiniętych :)

Sory dla tych którzy już to czytali, ale ta, która nie doczytała ma teraz możliwość wzbogacenia swojego jakże ciasnego świtopoglądu...

Cytat xthinspiracje
Macie mnie za idiotkę tylko dlatego, że mam inne zdanie od Waszego? Fajnie, nie ma co.

Nie dlatego mamy Cie za idiotkę... Wqrwia mnie, że takie małolaty jak Ty nie mają się czym w życiu martwić, jak tylko swoją "lekką nadwagą"... Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że u dzieci i młodzieży inaczej oblicza się BMI, bo jesteś w wieku dojrzewania i powinnaś mieć więcej ciała-to jest zdrowe, bo rośniesz a jak będzie Ci teraz czegoś brakować (np witamin), to w przyszłości zaczną np wypadać Ci włosy, skóra zrobi się jak u ćpuna, itd. kiedy przestaniesz rosnąć to, jeżeli odżywiasz się zdrowo, Twoja waga sama się ureguluje we właściwy sposób. I chyba znowu nie doczytałaś-nie powinno się odchudzać, żeby schudnąć ale jeść z głową. Nie eliminować pokarmu ale zamieniać na inny-zdrowszy. Poczytaj.
Biseksualizm? Niewątpliwie podwaja twoje szanse na sobotnią randkę :)
adaruda Postów: 81
Konto od: 13.09.2007
Miasto: Kudowa Zdr / Gniezno / Poznań
Permalink Autor: natisa92, data postu: środa, maj 6, 2009 15:55
Między anoreksją a pro-aną jest cholernie duża różnica, ale tylko jeśli ktoś ma wystarczająco dużo rozsądku w głowie.
Anoreksja polega na zniszczeniu siebie do końca, nie masz określonego celu..chcesz mieć tylko mniej i mniej kilogramów.
Nie zauważasz, że jesteś chora..nawet jeśli lądujesz w szpitalu.
Pro- anę wybiera się samemu, to droga, motywacja do tego żeby schudnąć i osiągnąć wymarzoną wagę. Tylko znowu..trzeba pamiętać o rozsądku. Trafia mnie jak widzę "motylki" które wypowiadają się , że chcą być lekkie jak wiatr itp..nie o to w pro-anie chodzi. Chodzi o osiągniecie celu i go utrzymanie, a nie pogrążanie się w chorobie.
"To ciekawe jak szybko i łatwo akceptujemy kurestwo i zdradę. Oczywiście, jeśli chcemy akceptować. Oczywiście, jeśli się już nauczyliśmy dawać dupy. Dziewczyny, nie wierzcie w męski honor - kończy się tam, gdzie kończy się interes ( i nie chodzi tu wyłącznie o koniec penisa)"
natisa92 Postów: 86
Konto od: 12.02.2006
Miasto: Esbjerg (DK)
Permalink Autor: perfectana, data postu: czwartek, lipiec 16, 2009 11:58
Cytat natisa92
Między anoreksją a pro-aną jest cholernie duża różnica

Heh...rozbawiło mnie to. Zacznij więcej czytać skoro chcesz się wypowiadać na tematy, o których jak widzę, nie masz pojęcia :)
Pozdrawiam serdecznie
perfectana Postów: 0
Konto od: 16.06.2009
Miasto: Włocławek
Permalink Autor: mnieniema, data postu: piątek, lipiec 17, 2009 10:13
oł maj gad. Perfect Ano, powiedz mi więc, że ów różnicy nie ma. To dopiero mnie rozbawi..
mnieniema Postów: 0
Konto od: 25.01.2009
Miasto: Kościerzyna
Permalink Autor: razahell, data postu: piątek, lipiec 17, 2009 11:37
W obu przypadkach jest to swojego rodzaju choroba psychiczna, bezsprzecznie.

Dla ciekawskich: http://www.joemonster.org/art/9885/ - pooglądajcie sobie, potem dyskutujcie kto, gdzie i dlaczego, a także popierajcie bądź negujcie takie postawy.
Czujesz się urażona/-y moimi postami? Przyzwyczaj się, za głupotę trzeba płacić...
Linki: Regulamin - FAQ - Moderatorzy/Administratorzy - Kasowanie fotobloga - Szybsze kasowanie zdjęć
Dawniej: Vergil 'Sparda' - 12.04.2008 - 26.06.2009.
razahell Postów: 190
Konto od: 12.04.2008
Miasto: Środa Śląska
Permalink Autor: natisa92, data postu: wtorek, lipiec 21, 2009 00:51
jest róźnica i wierz mi, poczytałam dużo i mam pojęcie ;)
zresztą..wiedza z książek/ wikipedii to nie wszystko.
"To ciekawe jak szybko i łatwo akceptujemy kurestwo i zdradę. Oczywiście, jeśli chcemy akceptować. Oczywiście, jeśli się już nauczyliśmy dawać dupy. Dziewczyny, nie wierzcie w męski honor - kończy się tam, gdzie kończy się interes ( i nie chodzi tu wyłącznie o koniec penisa)"
natisa92 Postów: 86
Konto od: 12.02.2006
Miasto: Esbjerg (DK)
Permalink Autor: razahell, data postu: środa, lipiec 22, 2009 02:54
Najlepiej się zagłodzić i dojść do wniosków na oiom'ie :)
Czujesz się urażona/-y moimi postami? Przyzwyczaj się, za głupotę trzeba płacić...
Linki: Regulamin - FAQ - Moderatorzy/Administratorzy - Kasowanie fotobloga - Szybsze kasowanie zdjęć
Dawniej: Vergil 'Sparda' - 12.04.2008 - 26.06.2009.
razahell Postów: 190
Konto od: 12.04.2008
Miasto: Środa Śląska
Permalink Autor: moni12345, data postu: czwartek, sierpień 27, 2009 22:18
Cytat irminka
Wydaje mi się, że to jest ich wybór.
Gorzej, jeśli przez to popadają w chorobę. Ale to nadal jest ich wybór.

na początku może to ich wybór,
są ambitne, mają kompleksy, czują się niekochane
potrzebują akceptacji, a same siebie nie akceptują
szukają wyjścia,
ale choroba to nie jest ich wybór
jeśli zachorujesz na grypę
nie wybierasz tego
po prostu to jest skutek tego, że np. cieplej się nie ubrałaś,
myślałaś, ze będzie ciepło,
one też myślą, że będą idealne,
później popadają w chorobę i to już nie jest ich wybór,
wtedy trzeba im pomóc,
najłatwiej jest powiedzieć "to nie moja sprawa, sama chciała, to niech teraz ma" .
moni12345 Postów: 0
Konto od: 6.10.2007
Miasto: Bydgoszcz
Permalink Autor: adaruda, data postu: piątek, sierpień 28, 2009 11:13
Cytat moni12345
później popadają w chorobę i to już nie jest ich wybór,wtedy trzeba im pomóc,

dokładnie... przykro, że trzeba to robić "na siłę" ale celem jest ratowanie życia, a nie - tak jak wiele nastolatek sądzi - robienie na złość młodzieży...
Permalink Autor: adaruda, data postu: czwartek, wrzesień 10, 2009 11:51
Czy Wy czytaliście opisy tych tam motylków? Przytoczę kilka:

'Ale wziełam sie na sposób.Miele w buzi i wypluwam.
Gdy już wypluje odechciewa mi sie jeść bo tak kurwiście ochydnie wygląda.'

'Jak robicie brzuszki to macie proste kolana czy lekko ugiete?
????
Jak wymiotujecie to wszystko co zjadlyscie czy tylko troche?
???'

'Dziś 218 kcal !
Sniadanie : 200
troche icetea od Ani : załóżmy, że 18 xd
I więcej nic!
Cudnie...  ; DD
Jak na samym począteczku  ; )
Ale już mnie pod koniec lekcji brzuch napierdzielał z głodu, że szok.
Ale jakoś żyje.
Noc będzie najgorsza .
Trzymam za WSZYSTKIE Motylki kciuki'
.....................................................................

I te małolaty się jeszcze wspierają w tych fanaberiach... O ja pierdziu... A starzy pewno zapitalają całymi dniami żeby dzieciaki miały co żreć i internet żeby opłacić... żenua O_o
Permalink Autor: rzeczywistoscimasakrator, data postu: niedziela, wrzesień 13, 2009 15:31
Nawet na dawców organów się nie nadają... szkoda. Jedyny pożytek byłby.
To nie moja wina, że ja tak myślę...
rzeczywistoscimasakrator Postów: 919
Konto od: 1.03.2009
Miasto: Płock
Permalink Autor: dollie, data postu: środa, październik 14, 2009 20:03
razahell, dzięki Ci za ten link.
Cytat scenecunt
jestem za kultem chudych i nie zmienię swojego nastawienia :) oczywiście to jest naprawdę wg mnie kwestia gustu ! jeśli moja waga przekroczyła by 50 to nie jadłabym przez tydzień. ;dd
Ja mam 167 cm wzrostu i ważę... 55 kilo. I co, zabijesz mnie z tego powodu? Wyśmiejesz, że jestem "grubsza" od Ciebie? Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż to gdy idziesz ulicą a faceci się za Tobą ogladają bo masz te kręcące ich "krągłości".

Nigdy nie rozmawiałam z żadną taką dziewczyną ale widziałam kilka na realu. To naprawde nie jest miły widok. Uda grubości łydek. Zero pupy, zero piersi. Sińce pod oczami i wymuszony uśmiech. że niby wszystko jest ok.

Głodzenie się jest bez sesnu. Niszczysz swój organizm i tracisz witaminy i resztę potrzebnych Ci do prawidłowego funkcjonowania rzeczy.
Lepiej jest się odchudzać normalnie. Ograniczyć te kalorie, pójść do lekarza, niech Ci powie czego Twojemu organizmowi brakuje, niech Ci ustali dietę, w końcu on lepiej wie czego Ci potrzeba niż Ty. Do tego oczywiście ćwiczenia. Każdy chciałby stracić KILKA(naście, dziesiąt?) kilogramów w ciągu dnia czy kilku. Ale to nie jest najlepsze rozwiązanie.

Jestem ciekawa... Jak przebiega zwykły dzień takiego "Motylka" i jakie są tego efekty uboczne (inne niż te opisane wcześniej). Co robi w ciągu dnia? Jakie ma "sposoby" na niejedzenie.
Od razu mówię, że nie chcę być taka jak wy. Ale ta ciekawość sprawia, że bardziej was się rozumie.
lorem ipsum dolor
dollie Postów: 497
Konto od: 23.03.2008
Miasto: Twardogóra
Permalink Autor: adaruda, data postu: czwartek, październik 15, 2009 11:53
Cytat dollie
Jestem ciekawa... Jak przebiega zwykły dzień takiego "Motylka" i jakie są tego efekty uboczne (inne niż te opisane wcześniej). Co robi w ciągu dnia? Jakie ma "sposoby" na niejedzenie.
Od razu mówię, że nie chcę być taka jak wy. Ale ta ciekawość sprawia, że bardziej was się rozumie.

Pisałam kilka postów wyżej - tzn. cytowałam blogi motylków.. Masakra przecież te małolaty nic nie robią tylko myślą, jak tu oszukać głód... to już nawet nie tyle jest chore co głupie, a jak tu głupiego zrozumieć... (?)
Mój nauczyciel matematyki mawiał, że "każdą głupotę można wytrzebić batem"... może to archaiczne i mało humanitarne stwierdzenie ale w tym przypadku się zgodzę :/
Permalink Autor: upthelimit, data postu: piątek, październik 23, 2009 23:11
Są dwa rodzaje pro anorektyczek. Jedne to motylaszki, które całymi dniami siedza na forach dla nich przeznaczonych i ekscytują się ile to zrobiły brzuszków i jak to udało się im wyrzucić ziemniaki przez okno, lub beczą, że zjadły czekoladę i na zawsze pozostaną tłustymi beczkami.
Drugo natomiast rodzaj to te, że tak to ujmę - z dłuższym stażem, doświadczeniem i umysłem. Niegdyś zakompleksione, teraz dumne z siebie i tego, co potrafią dokonać ze swoim ciałem. Samokontrola, kłamstwa i cierpienie w samotności tylko po to, by byc jedyną osoba, która uważa się za piękną. Nie rozpowiadają na prawo i lewo jakież to one dzielne i wspaniałe. Na nadgarstku co poniektórej można jedynie odnaleźć czerwoną mulinę, symbol swojej perfekcyjnej inności.

Pro ana a naoreksja to jednak różnica. anoreksja jest chorobą. Niezauwazona pro ana uznawana jako styl życia, który ma prowadzić do idealnej sylwetki nieleczony przeradza się w czesto śmiertelną chorobę.

Po której stornie się znajduję? Nie mam pojęcia. Za? Przeciw? Najchętniej wyeliminowałabym wszystkim z głów stereotyp i wszechobecny pogląd, że najwazniejsza jest figura i unicestwiła diety. to jednak jest niemożliwe. Pozostaje więc w kropce, punkcie zerowym.
this is the end, my only friend - the end.
upthelimit Postów: 0
Konto od: 29.08.2009
Miasto: Nowy Sącz
Permalink Autor: halucynowa, data postu: poniedziałek, listopad 2, 2009 18:41
Często ludzie utożsamiają anoreksję z chudością, którą ludzie mają w genach. Ostatnio poznałam pewną dziewczynę 170 parę wzrostu i nie więcej niż 45 kilo wagi, oczywiście o czym od razu pomyślałam? "ale szczuplutka!"
Kiedy poszłyśmy do MC Donalda coś zjeść, dziewczyna wzięła 2 hamburgery, frytki i Colę, a ja uświadomiłam sobie jak bardzo się myliłam. Inny przykład : w szkole jest dziewczyna, wysoka, chuda - biedna bardzo - mimo, że bardzo chce przytyć, to nie może. Wszyscy Ci, którzy ją znają, wiedzą, że dziewczyna robi wszystko, żeby przybrać na wadze. Ci, którzy jej nie znają mówią, że jest anorektyczką. Wkurza mnie niewiedza ludzi. To, że na widok osoby chudej zawsze reagują jednoznacznie, jakby ufo zobaczyli. I to jest straszne, straszne dla tej osoby, która jest chuda z nieswojej winy.

Co innego osoby, które chcą wyglądać przesadnie chudo, stosują jakieś niewiadomojakie diety i z dnia na dzień coraz szczuplejsze są. To niezdrowe, szczególnie w tak młodym wieku (bo przeważnie anorektyczki, to osoby nie przekraczające 25 roku życia). Ehh ...
halucynowa Postów: 17
Konto od: 22.01.2009
Miasto: Pszczyna
Permalink Autor: kurwicamniebierze, data postu: niedziela, listopad 8, 2009 20:51
definitywnie ZA.
kurwicamniebierze Postów: 0
Konto od: 6.11.2009
Miasto: Lublin