Bielsko-Biała: ciekawe miejsca

Permalink Autor: chewlodo, data postu: poniedziałek, maj 12, 2008 00:34
przedewszytskim WP :P
chewlodo Postów: 1
Konto od: 16.04.2006
Miasto: bielsko-biała
Permalink Autor: yumishoujo, data postu: poniedziałek, maj 12, 2008 20:08
wszystkie góry. ^^
yumishoujo Postów: 8
Konto od: 17.03.2008
Miasto: Sosnowiec
Permalink Autor: darek166, data postu: wtorek, maj 13, 2008 20:59
jak chcesz gory to polecam tatry bylem nie dawno a jest na prawde bardzo ladnie:D
darek166 Postów: 7
Konto od: 13.01.2008
Miasto: Wola
Permalink Autor: , data postu: środa, maj 14, 2008 17:45
Też myśle że pieknym i spokojnym miejscem będzie szyndzielnie a jeśli chodzi o miejsce w którym dużo sie dzieje to sfera:-)
Konto od:
Miasto: Łazy
Permalink Autor: darek166, data postu: czwartek, maj 15, 2008 16:20
a w 100% polecam sarnia slale bylem widac z niej bardzo dobrze giewont i panorame na 60 km gwarantuje widok nie zapomniany
Permalink Autor: daekhil, data postu: piątek, maj 23, 2008 13:59
Wszystko zależy jakich doznań kto poszukuje. Jeśli chodzi o takie czysto estetyczne, to proponuję przejść się ul. 11 listopada, następnie przejściem schodowym na Pigal i dalej na rynek, zaś z rynku na ulicę słowackiego, z której na wysokości szkół - IV LO i Mechanika, odbić w prawo i skręcić w ul. Mickiewicza. Idąc taką trasą, można zobaczyć spory kawałek bielskiej secesji, jak choćby sala Pod Czarnym Orłem (11 listopada na wysokości pl. Zwycięstwa), sporo ładnych kamienic (można wejść na pl. Wojska Polskiego, aby zobaczyć słynną kamienicę "pod Żabami", która mnie osobiście się nie podoba, ale nie można jej odebrać tego, że jest najbardziej wartościowym budynkiem jeśli chodzi o secesję), będąc na pl. Chrobrego, można będzie zobaczyć już po części odrestaurowany zamek, a także barokowy budynek. Po drodze na rynek, widzimy bielskie podcienie, a idąc ul. Mickiewicza mamy okazję zobaczyć odnowiony sąd okręgowy, willę Sixsta (rektorat ATH), oraz jeszcze jedna willę (zapomniałem nazwiska właściciela), natomiast idąc nią do końca dojdziemy blisko dworca kolejowego zbudowanego jeszcze za czasów, kiedy Bielsko znajdowało się w rękach austriackich.

Szukając doznań kulturalnych, obowiązkowym punktem jest bielski Teatr Polski. Nie jest to teatr z najwyższej krajowej półki, lecz w swoich spektaklach trzyma się na pewnym poziomie. Inną możliwością jest wizyta w teatrze banialuka, który w przeciwieństwie do Teatru Polskiego, znany jest nawet poza granicami Polski. Niedaleko Banialuki znajduje się Biuro Wystaw Artystycznych, gdzie również można się w wolnej chwili przejść, a poza tym co jakiś czas w różnych miejscach organizowane są mniejsze lub większe imprezy artystyczne.

Bielsko nocą śpi, nad czym bardzo ubolewam. O godzinie 22, mało kogo spotyka się już na ulicach. Nie oznacza to jednak, że nie ma tu co robić. W mieście znajduje się kilka klubów, takich jak Rude Boy, Klimat, Pomarańcza, 54, itd. itp. lecz na ich tle wyróżnia się ten pierwszy. Pozostałe to zwykłe dancefloory, z dj'em, gdzie można pójść w piątkowy wieczór i się pobawić. W Rudym przede wszystkim leci inna muzyka. Bardzo często organizowane są tam koncerty mniej, lub bardziej znanych kapel, zarówno z Bielska i okolic, jak i z innych miast Polski.

Położenie miejscowości u podnóży Beskidów stwarza możliwość wypadu w góry i odpoczęcia od miejskiego zgiełku, dlatego polecam wybranie się na Stefankę, Szyndzielnię, czy Klimczok. Spokojnie posiedzieć można również na błoniach, w cygańskim lesie. Niegdyś takim całkiem sympatycznym miejscem były bulwary straceńskie (straconka), lecz z tego co słyszałem, to w ostatnim czasie jest to głównie siedlisko różnego rodzaju żularni. To by było chyba tyle. Amen
daekhil Postów: 56
Konto od: 22.05.2008
Miasto: Bielsko-Biała
Permalink Autor: laraoi, data postu: sobota, maj 24, 2008 13:30
Hmmm...no jak to?
Najfajniejsze miejsca w bielsku to peron w komorowicach i ten nastepny koło fiata :)
Oczywiscie czarny most jest według mnie najlepszy!

Ajezeli chodzi o centrum BB to stanowczo piga,mury i korkoVa-picie wina w centrum miasta
laraoi Postów: 9
Konto od: 21.05.2008
Permalink Autor: daekhil, data postu: sobota, maj 24, 2008 15:04
Cytat laraoi
Hmmm...no jak to?
Najfajniejsze miejsca w bielsku to peron w komorowicach

haha... masz racje, nie ma to jak peron w komorowicach :)
Permalink Autor: otrukk, data postu: sobota, czerwiec 14, 2008 22:30
aaa wy sie nie znacie;P najlepsza w Bielsku to jest wapienica;)
w ostateczności i sfera =]
otrukk Postów: 2
Konto od: 13.06.2008
Permalink Autor: darek166, data postu: niedziela, czerwiec 15, 2008 18:57
nom swera a w swerze klimat xDD
Permalink Autor: otrukk, data postu: wtorek, czerwiec 17, 2008 08:50
no to raczej że klimat:)
otrukk Postów: 2
Konto od: 13.06.2008
Permalink Autor: daekhil, data postu: środa, czerwiec 18, 2008 15:59
co kto lubi... ja przyznaję, że klimat, jakoś nie bardzo mnie bawi... Poza tym jakiś czas temu Teatr Polski wystawiał tam swoje przedstawienia, i z tego co słyszałem (sam nie zdecydowałem się na tego rodzaju masochizm), to była po prostu tragedia - przykład, kobieta stojąca pod sceną i pijąca piwo!!
Permalink Autor: narish, data postu: czwartek, czerwiec 26, 2008 12:05
Taaaak, mury, pigal...Bo tam są z*** ludzie :P

Na forum istnieje zakaz używania słów powszechnie uznanych za wulgarne.

Post edytowany czwartek, czerwiec 26, 2008 12:05 przez moderatora irminka
narish Postów: 2
Konto od: 26.03.2007
Miasto: Bielsko Biała
Permalink Autor: najdluzszewakacjewzyciu, data postu: czwartek, czerwiec 26, 2008 14:42
jak już jestem w Bielsku to przeważnie na ściance w Totemie;)
najdluzszewakacjewzyciu Postów: 3
Konto od: 17.06.2008
Miasto: Bestwina
Permalink Autor: karola059, data postu: niedziela, czerwiec 29, 2008 21:45
zamek w bielsku jest fajny sklepy sarni stok i swera =p=p
karola059 Postów: 2
Konto od: 3.05.2008
Miasto: ligota
Permalink Autor: takmabycikropka, data postu: wtorek, lipiec 1, 2008 16:26
Oscar:)
Assam
takmabycikropka Postów: 1