Jezus Chrystus

Permalink Autor: pannog, data postu: wtorek, sierpień 5, 2008 12:25
o lol... jak ja lobię tematy związane z wiarą.... kim jest Jezus? eh... długo by mowić... ale jest to osoba fikcyjna... która nigdy nie istniała.. polecam film pt: zeitgeist
pannog Postów: 5
Konto od: 5.05.2008
Miasto: Zabrze
Permalink Autor: heretyk8, data postu: wtorek, sierpień 5, 2008 12:38
Jest osobą, która na pewno istniała, polecam pozareligijne źródla historyczne ;)
heretyk8 Postów: 0
Konto od: 5.09.2007
Miasto: Zgorzelec
Permalink Autor: , data postu: wtorek, sierpień 5, 2008 12:48
Cytat pannog

o lol... jak ja lobię tematy związane z wiarą.... kim jest Jezus? eh... długo by mowić... ale jest to osoba fikcyjna... która nigdy nie istniała.. polecam film pt: zeitgeist

I taki pogląd można obrać, ale jest bardzo łatwo szybko go obalić - dlaczego? zbyt dużo dowodów że ileś tam lat temu rzeczywiście istniał człowiek imieniem Jezus, wydaje mi sie ze nie do końca zrozumiałaś/eś przeslanie pierwszej części filmu Zeitgeist któren też oglądałam. Film jednak to nie wszystko. Nie powinien wpływać aż tak bardzo na nasze poglądy bez uprzedniego przemyślenia. Nie mówił on ze Jezus nie istnieje, ale ze jest następnym, podobnym do poprzednich "bogów", którego za takiego uznano. Wszystkie znaki na to wskazują (według autorów Zeitgeist). Cóż, przechodzimy teraz z jednej ery do drugiej, czyżby czekała nas jakaś wojna, albo przyjście następnego "wzorca Jezusa"? ;)

Film Zeitgeist nie jest prosty, a ośmiele się stwierdzić, że trudny, przystępując do jego oglądania trzeba mieć już właściwą wiedzę która na podstawie nowych informacji mogłaby się jakoś ukształtować, albo pozostać bez zmian. :)

Kto nie oglądał, proszę - http://video.google.com/videoplay?docid=-5870901554543719947 (z polskimi napisami)

bądź tutaj: http://www.zeitgeistmovie.com/ :)
I need someone to say what is wrong, not with the world but me... [Katatonia]
Konto od:
Miasto: Granica Strachu
Permalink Autor: fryciulka, data postu: wtorek, sierpień 5, 2008 12:58
Cytat pannog
jest to osoba fikcyjna... która nigdy nie istniała..

no właśnie.
ludzie go sobie wymyślili bo im było źle na świecie.
zrobili sobie nadzieje na lepsze życie po śmierci.
...którego wcale nie będzie i wszyscy w końcu zrozumieją [lub nie], że żyli w zakłamaniu ;)
ament ^^
i bez urazy ^
Do każdego narkotyku dodaję kroplę krwi, odrobinę.
Minutę życia mam na to, by się uspokoić.

fryciulka Postów: 94
Konto od: 14.05.2007
Miasto:
Permalink Autor: cukierwnormie, data postu: wtorek, sierpień 5, 2008 13:30
Cytat fryciulka
ludzie go sobie wymyślili bo im było źle na świecie.

nie musieli wymyślać. wystarczy facet, który potrafi opowiadać bajki. wtedy wystarczy, że przekona ludzi do tego co mówi i wszystko się kręci. Bajeczny przykład takiego procesu opisał Dawkins przytaczając historię plemienia do którego trafił niejaki John Frum. naopowiadał historyjek i wyjechał. po pewnym czasie w tym plemieniu wyłonił się prawdziwy kult fruma. co najlepsze: plemienni kapłani utrzymywali, że są w stanie kontaktować się z Frumem (!), czyli generalnie wciskali swoim współplemiencom totalną ciemnotę. Frum był dla tego plemienia Jezusem, Frumizm ich religią.
Jeżeli ta historia wydaje się śmieszna, to zastanówcie się jak bardzo uśmiali by się Frumiści wysłuchując całej opowieści o Jezusie? Pewnie nie bardziej niż my, słuchający o Frumie.
gdybyśmy mieli więcej takich jak ty, to mielibyśmy mniej takich jak ty
- B.F. "Hawkeye" Pierce
;)
cukierwnormie Postów: 279
Konto od: 15.04.2008
Miasto: Wrocław
Permalink Autor: fryciulka, data postu: wtorek, sierpień 5, 2008 13:39
Cytat cukierwnormie
generalnie wciskali swoim współplemiencom totalną ciemnotę

i skąd my to znamy? ;pp
Do każdego narkotyku dodaję kroplę krwi, odrobinę.
Minutę życia mam na to, by się uspokoić.

fryciulka Postów: 94
Konto od: 14.05.2007
Miasto:
Permalink Autor: , data postu: wtorek, sierpień 5, 2008 17:09
cicho, bo sie aktualnie zaczerwienilam, do kaszy.
zryw? jako taki.. to.. eee... dobrze robią dwa tygodnie siedzenia i myslenia, do czegos dojsc mozna, ja doszlam do roznych ciekawych wnioskow, haha, jakie to smieszne.

bzium. jezós istnial. i po prostu tyle zdzialal dla zydow i innych biednych ludzi, ze stal sie w oczach symbolem i po dzis dzien wierzy sie, ze on pomoze kazdemu potrzebujacemu.
ha. dobrze mowie?
nie lubię tłumów, a tłumy nie lubią mnie.
Konto od:
Miasto: 242 Lexington Avenue.
Permalink Autor: , data postu: wtorek, sierpień 5, 2008 19:16
Cytat cukierwnormie
nie musieli wymyślać. wystarczy facet, który potrafi opowiadać bajki.

Trzeba zaznaczyć że "bajki" te musiały mieć bardzo przydatny i sensowny morał ;]
Być może Jezus był zwykłym człowiekiem, być może wcale nie chciał być ogłoszony synem bożym...
I może właśnie, ludzie Go nim uczynili chcąc mieć przywódcę? Kto wie...
Konto od:
Permalink Autor: cukierwnormie, data postu: wtorek, sierpień 5, 2008 19:49
Cytat diehtrapa
Trzeba zaznaczyć że "bajki" te musiały mieć bardzo przydatny i sensowny morał ;]

dlaczego musiały? o ile wiem, to wyznawcy frumizmu mają mózgi takiego samego rozmiaru co my, poziom rozwoju kultury pewnie podobny co ludzie wtedy, skoro oni łyknęli historyjki johna... człowiek może uwierzyć w kazdą bzdurę, odpowiednio podaną.
a tak poza tym, to Dawkins fajnie ujął to w co wierzą chrześcijanie, w jednym dosłownie zdaniu. jest to niestety nie do powtórzenia, ale wyszła niezła brednia:)
i to są 2z3 plusów jakie ma jego książka ^^
- B.F. "Hawkeye" Pierce
;)
Permalink Autor: , data postu: niedziela, sierpień 10, 2008 12:43
Cytat cukierwnormie
dlaczego musiały?

Bo coś kiepskiego w łatwy sposób zostałoby szybko obalone i nie przetrwałoby, albo zsunęło sie na dalszy plan :]
Konto od:
Permalink Autor: cukierwnormie, data postu: niedziela, sierpień 10, 2008 13:41
yyy wydaje mi się, że podałam wyraźny przykład, że wcale tak nie musi być...
- B.F. "Hawkeye" Pierce
;)
Permalink Autor: , data postu: niedziela, sierpień 10, 2008 18:59
Cytat cukierwnormie

yyy wydaje mi się, że podałam wyraźny przykład, że wcale tak nie musi być...

Tak, jednak mnie do końca to nie przekonuje ;) myśle że jeszcze istnieją ludzie którzy nie podążaliby za byle czym :)
Konto od:
Permalink Autor: buka89, data postu: niedziela, sierpień 17, 2008 20:43
Eh można dużo gdybać, ale jednak nie da się wierzyć nie doświadczając Go.
buka89 Postów: 0
Konto od: 5.06.2007
Miasto: Grudziądz
Permalink Autor: cukierwnormie, data postu: niedziela, sierpień 17, 2008 23:11
Cytat diehtrapa
myśle że jeszcze istnieją ludzie którzy nie podążaliby za byle czym :)

w moim przykładzie widać siłę mas. może trudno Ci w to uwierzyć, ale frumiści mają dokładnie takie same mózgi jak Izraelczycy z początków naszej ery, stopień ich rozwoju też jest zapewne podobny. Skoro frumizm obiektywnie patrząc jest absurdalny, a całe plemiona w niego uwierzyły, to to samo mogło się stać z innymi wierzeniami.
- B.F. "Hawkeye" Pierce
;)
Permalink Autor: devotedforjezus, data postu: niedziela, wrzesień 28, 2008 22:42
Dawno mnie tu nie było i mialo nie być ale wracam
prawade mówiąc to nie przeczytałem wszystkich postów dodanych po tym jak przestałem się tu już wypowiadać
Ale przez ten czas dużo doświadczyłem z Bogiem i wiele on mnie nauczył
Obrażacie Boga wasza sprawa chciało by się napisac ale tak nie napisze bo niepodoba mi się to

Waląc prosto z mostu to wypowiadją się tu sami głupcy któży nie odważyli sie nigdy sprawdzić czy biblia aby nie mówi prawdy
Albo tylko wydaje się im że sprawdziły
Osoby kóre traktóją Boga jak złotą rybkę oczekuja licznych błogosławienist i powodzenia inaczej obracają sie przeciwko Bogu
a czensto dla spokoju sumienia przychodzą w niedziele do kosicioła by oddać chwałę uposiledzonej bozi która wysłuchuje miliony razy tych zamych paciorków
Wiecie co ja nie znam wszego Boga mój Bóg nie robi pod siebie ma on moc i robi co chce tak jak mu się podoba nie tak jak ja tego żadam
Mój Bóg mówi mi jasno bezemnie zginiesz ale ja też nie sprawie ze dostaniesz samochud dom i będziesz miał szczęślią rodzinę mówi że będzie mnie doświadczał ale nie nałoży na mnie nic z czym bym sobie nie radził i będzie czuwał nadmoją dusza i nad mojim zyciem
Jezus mówi że jeżeli nie jesteście w stanie siąść na krzesło elektryczne czekająć na egzekucje to on niechce takich uczniów on jest zbyt cenny dla was
Jest to Bóg o którym wy wypowiadaci się jako o postaci fikcyjnej nic o nim nie wiedząc nie znając go prubujecie obalić
Podsiwiadomie usówacie go ze swojego życia on mowi że kocha kazdego i każdego przyjmię ranicie go ale on też nie ma zamiaru was zmuszać on daje wam życie wieczne wy je odrzucacie a on jest zbyt cenny by was błagać
Szatan jest sklonny zniżyć się do tego poziomu i on jest waszym panem
ale wasz pan zginie i on to wie i ja to wiem a wy zgniciecie razem z nim spierając się królem tej ziemi do końca swoich dni
Jezus siłą mą, Jezus pieśnią mego życia
devotedforjezus Postów: 61
Konto od: 30.04.2008
Miasto: Olsztyn
Permalink Autor: dzunior, data postu: poniedziałek, wrzesień 29, 2008 00:31
Pomódl się do tego swojego Boga o dar poprawnego pisania -_-

dzunior Postów: 239
Konto od: 22.06.2008
Miasto: Katowice