- Załóż swojego fotobloga!zarejestruj|
- dyskutuj na forum|
- zaloguj
|
TOlkien to ojciec fantasy a jwgo dziela zwlaszcza Trylgia to biblia ... Czytalam wszystko . Za Hobbitem jakos nie przepadam a musze tylko jeszcze dosrwac sie do atlasu śródziemia i przejrzec...
|
just1124
|---|
|
władca pierścieni oczywiście!
hobbit tez byl bardzo ciekawy ale silmarillion- ciezka sprawa.. męczyłem sie ponad tydzien ale sie udało przeczytałem i poczulem ze to byl kawal dobrej roboty |
alcalion
Konto od: 1.10.2008 Miasto: Sobótka |
|---|
|
Ciężko powiedzieć o Tolkienie coś złego, gdyż albo ktoś uzna, że nie może przetrawić tych opisów i nie przeczyta książki, co odbiera mu prawo obiektywnej oceny, albo przeczyta i się zakocha w jego twórczości, albo przeczyta i mu się nie spodoba, ale i tak nie będzie mógł powiedzieć, że Tolkien źle pisze, gdyż styl jest na prawdę najwyższych lotów, a i nie odbierze mu tego, że jak to już powiedziała just1124 - Tolkien jest niejako ojcem fantasy...
Ja osobiście zakochałem się w jego twórczości (a nie przeczytałem tylko "Dzieci Hurina") |
daekhil
Konto od: 22.05.2008 Miasto: Bielsko-Biała |
|---|
|
ehh szkoda że tak mało ludzi docenia twórczość Tolkiena- pokażcie mi innego człowieka, który wymyśliłby swiat chociażby z "Hobbita".
Tolkien i jego książki są naprawde świetne ale przyjemność zczytania moją tylko ludzie posiadajacy wyobraźnię :D |
deathangelsuicide
|---|
|
Tolkien był wspaniałym twórcą i podziwiam jego dzieła lecz pragnę zauważyć iż "Władca Pierścieni" NIE jest trylogią.! Przecież miał byś wydany jako jedna książka składająca się z sześciu ksiąg lecz przez wysokie ceny papieru została podzielona i wydana w trzech tomach. Przez to błędnie nazwano ją Trylogią Tolkiena...
|
tirith
|---|
|
ja tam nie czytalam akurat władcy pierścieni ... ale czytałam "hobbit" i musze przyznac że książka była rownie ciekawa :) a sam Tolkien, jest świetny w pisaniu książek. xD
|
firecrest4ever
|---|
|
Tolkien jest moim największym mistrzem! Moim idolem w pisaniu!
Kocham jego książki! "Władca Pierścieni" jest moim największym uzależnieniem i moją Biblią! Ciężko mi było przejść przez "Silmarillion". Dwa razy się zabierałam, aż w końcu dałam radę. 2 dni mi zajął. Za ro "Hobbit" jest całkiem przyjemną lekturą. ;] |
redsel
Postów: 5Konto od: 22.07.2009 Miasto: Stargard Szczeciński |
|---|
|
Na razie przeczytałam Silmarillion, Dzieci Hurina, Hobbita i Drużynę Pierścienia. Zaczynałam od Silmarillionu i przyznam, że przez opinie znajomych wydawało mi się że ciężko będzie przez to przejść. Jednak lekko mi się ją czytało i chyba jest najlepszą książką jaką do tej pory czytałam. Trudno było zapamiętać te wszystkie nazwy własne i imiona, ale naprawdę warto po nią sięgnąć. Tolkien bezsprzecznie jest dla mnie mistrzem ;)
|
maidenowiec
Konto od: 3.06.2009 Miasto: Częstochowa |
|---|
|
mnie dziwi to, że wątek o Coelho cieszy się większą popularnością niż ten o Tolkienie... Cóż, dużo to mówi, jak dla mnie...
Ja na początku długo nie mogłam się zebrać, aby przeczytać trylogię (która trylogią ie jest, ale cii...). Ale jak już w końcu mi się udało, to co jakiś czas wracam do tej książki. Lubię ją czytać, delektować się, wkręcać się w cały ten "świat"... Pamiętam, że jak pierwszy raz ją przeczytałam w wieku lat 13, to później przez długi czas wierzyłam, że jestem elfką ;) |
abotak
|---|
|
Może dziwnie to zabrzmi ale Tolkien musiał być nieźle walniętym człowiekiem (albo geniuszem co jest bardziej prawdopodobne:P) żeby napisać tak powalające dzieła! Mistrz gatunku jak dla mnie. "Władcę Pierścieni" przeczytałam pierwszy raz w bodajże 6 klasie podstawówki i od temtej pory darzę "Władcę..." szczególnym sentymentem.
Hobbita traktuję jako przystawkę:) Cieszę się że jest wśród lektur szkolnych. Może zachęci innych do przeczytania reszty książek Tolkiena. Cytat deathangelsuicide Tolkien i jego książki są naprawde świetne ale przyjemność zczytania moją tylko ludzie posiadajacy wyobraźnię :DDokładnie. W jego książkach czuć magię, można się przenieść do tego niezwykłego świata i niemalże dotknąć go.
How do you feel when there's no sun?
How do you feel when rain clouds come? They'll pull you down again How will you feel when there's no one? Am I just like you? Feeling a moment... |
goodafternoon
|---|
|
Cytat goodafternoon W jego książkach czuć magię, można się przenieść do tego niezwykłego świata i niemalże dotknąć go.Uwielbiam go, świetny autor z niesamowitą wyobraźnią. Kilka lat temu do tego stopnia zafascynowałam się Tolkienem, że próbowałam na pamięć wykuć całe te spisy władców, drzewa genealogiczne, opisy, historię wszystkich er Śródziemia, które są umieszczone w kilku dodatkowych rodziałach w którymś wydaniu Trylogii :) |
nieprawdziwie
|---|
|
Cytat abotak mnie dziwi to, że wątek o Coelho cieszy się większą popularnością niż ten o Tolkienie... Cóż, dużo to mówi, jak dla mnie...Wiesz to tak jak z sagą Zmierzchu.. Straszne, że skarby światowej literatury są wypierane przez ukierunkowane w stronę dzisiejszej młodzieży pisemka.. Nie chce nikogo obrazić ale dzieła Tolkiena z pewnością zasługują na większą uwagę i uznanie.. Cytat deathangelsuicide Tolkien i jego książki są naprawde świetne ale przyjemność zczytania moją tylko ludzie posiadajacy wyobraźnię :DZgadzam się.. Dla człowieka bez wyobraźni jakiekolwiek dzieło Johna było by niezrozumiałym bełkotem.. |
tirith
|---|
|
władca pierścieni film strasznie mi się podobał. ale przez książke nie umiałam przejść :/ strasznie męcząca jak dla mnie ;]
|
katerock
|---|
|
Uwielbiam Tolkiena za "Władcę Pierścieni".Kawał dobrej 'roboty'. Przeczytałam też Hobbita, a teraz czaję się na Silmarillion. Jednak nie ma go w każdej bibliotece.
Film też oglądałam, ale szału ni mo. Fajnie tylko jest to sobie wszystko przypomnieć w 4 h. Ostatnio też wciągłam się twórczość Karola Maya, aczkolwiek nie można go porównywać do Tolkiena. |
galadriela
|---|
|
Ja przeczytałam Hobbita, Drużynę pierścienia i Dwie wieże. Teraz jestem w trakcie czytania Powrotu króla ;)
Film oglądałam setki razy, podobał mi się, ale trzeba niestety przyznać że bardzo różni się od książki. |
kolorowoxmi
|---|