Religia do średniej

Permalink Autor: devotedforjezus, data postu: wtorek, czerwiec 10, 2008 16:53
Myślę że jest to czynienie na siłę polskę katolicką dowodzi tylko nietolerancji polaków ja jestem protestantem i nie wyobrażam sobie chodzenia na religie naszczęście moja szkoła jest tolerancyjna pod tym wzgledem i nie jestem do tego zmuszany jak to się dzieje w niekturych szkołach
W polsce żyje bardzo dużo protestantów o których ksiądz z ambony mówi jako o sektach i to jest straszne
Polacy nic nie wiedzą o protetantach może troche o luteranach i kalwinistach a denominacji jest o wiele więcej krzepiona jest wiara katolicka jako ta jedyna słuszna mimo tego że nie ma nic wspulnego z biblią  i z Bogiem o którym naucza a kościoły kture chcą ludziom powiedzieć prawdę nazywane są sektami heretyków i powszechnie piętnowane
Jezus siłą mą, Jezus pieśnią mego życia
devotedforjezus Postów: 61
Konto od: 30.04.2008
Miasto: Olsztyn
Permalink Autor: , data postu: czwartek, czerwiec 19, 2008 21:13
Bez komentarza.
Niektórzy sa nie wierzący i co mają zrobić ? Nawet nie umieją powiedzieć Ojcze Nasz. Znam właśnie kilka takich osób.
Konto od:
Miasto: W-wa
Permalink Autor: devotedforjezus, data postu: czwartek, czerwiec 19, 2008 21:55
Cytat ksiezniczkawglanach

Bez komentarza.

Niektórzy sa nie wierzący i co mają zrobić ? Nawet nie umieją powiedzieć Ojcze Nasz. Znam właśnie kilka takich osób.

Nie wierzący nie muszą chodzić na religię la e muszą się liczyć z tym że automatycznie mahją niższą średnią ja jestem w o ytlylę dobrej sytułacji że pastor wystaił mi 6 na koniec :)
Ale to jest problem trzeba oczekiwać bardziej kompetętnego ministra edukacji
Permalink Autor: fotoedo, data postu: piątek, czerwiec 20, 2008 10:23
Cytat devotedforjezus
Nie wierzący nie muszą chodzić na religię la e muszą się liczyć z tym że automatycznie mahją niższą średnią

Nie kumam. To już nie są prowadzone alternatywnie zajęcia z etyki dla tych, którzy nie chcą chodzić na religię? Za moich czasów w liceum tak właśnie było. Fakt, że nikt tych zajęć nie prowadził i ocena była wystawiana automatycznie, ale było tak dlatego, że właśnie nie była wliczana do średniej.

Teraz byłoby może inaczej, jednak zajęcia powinny być prowadzone, skoro jest obowiązek posiadania oceny.
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."
fotoedo Postów: 560
Konto od: 28.07.2006
Miasto: Elbląg
Permalink Autor: devotedforjezus, data postu: piątek, czerwiec 20, 2008 10:46
zajęć w ogóle nie ma tak jak oceny do średniej
Nie ma jej w mojej szkolę ani w szkołach moich znajomych z kościoła tak też więc wszyscy musimy sami je sobie załatwiać albo mieć niższą średnią to jest sposób na uczynienie polski całkowicie katolickiej wbrew jej własnej woli niczym nawracanie państwa na siłę w średniowieczu
teraz niestety nie mogą użyć siły więc używają alternatywnych środków
Permalink Autor: realwodzu, data postu: sobota, czerwiec 21, 2008 02:44
Nie znam szkoły, w której byłyby organizowane zajęcia z etyki.

http://www.last.fm/user/realwodzu/
realwodzu Postów: 90
Konto od: 24.06.2007
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: , data postu: sobota, czerwiec 21, 2008 10:32
religia do średniej to jest głupota...
przynajmniej według mnie, bo u mnie religia wyglada tak ;
przychodzi ksiądz i zaczyna głupią gadkę z rózowymi lalkami z mojej klasy na temat bluzeczek, dekoltów, pakci i włosów! a potem uwaga skupia się na mnie i komentuje moje czarne ciuchy, długie włosy i glany!
a wiecie jak wyglada ocenianie?
kto jak wygląda taką dostaje ocene!
t jest normalnie paranoja ;/

i to ma być ksiądz z powołania?
Konto od:
Miasto: Kamesznica
Permalink Autor: chatul, data postu: czwartek, czerwiec 26, 2008 16:56
Ale przecież można zrezygnować z uczęszczania na lekcje religii ;]
Ja jestem ateistką a jednak chodzę na te zajęcia albowiem u mnie w szkole są naprawdę ciekawie prowadzone. I nigdy nie usłyszałam od mojej katechetki złego słowa na temat moich glanów [; Z resztą druga katechetka u mnie w szkole [ tj, ta, która mnie nie uczy ] sama ubiera się na czarno i nosi glany :D
Nadmienię jeszcze, że wszyscy, łącznie z katechetką, wiedzą, że jestem niewierząca, a na religię chodzę bo interesuje mnie wszystko co z wiarą związane. I o to też mi nikt problemów nie robi :D
Mam zielone pojęcie ^^
chatul Postów: 5
Konto od: 21.03.2006
Miasto: Warszawianka
Permalink Autor: ladycatherine, data postu: piątek, czerwiec 27, 2008 15:13
Religia na maturze? Proszę bardzo, jestem tylko ciekawa kto będzie przygotowywał maturę dla osób wyznania jehowego (czy jak to tam się oni określają) tudzież islamistom, albo sekciarzom. Bo to też jest religia tylko ich.
Tak jak było wspomniane wyżej z religioznawstwa owszem można robić.
Tylko kto tego przedmiotu będzie uczył? Zazwczyaj w szkole nie ma takiego przedmiotu jak "etyka" a bardzo by się przydał i tym, którzy chodzą na religie, jak i tym, którzy nie uczęszczają na te lekcje.
reagując sumieniem

ladycatherine Postów: 30
Konto od: 20.05.2008
Miasto: Warszawa
Permalink Autor: devotedforjezus, data postu: piątek, czerwiec 27, 2008 15:55
Nie możliwe jest pisanie matury z innego wyznania niż katolickie na mocy umowy Kościoła z państwem polskim jak jako protestant nie mogę pisać matury z religii mojego wyznania
tak samo jak nie mogę nauczać religii szkolę no chyba że będę nauczał katolickiej religii a nie zamierza

Cytat ladycatherine
osób wyznania jehowego (czy jak to tam się oni określają)

Po prostu swiadkami Jehowy z tego cosię oriętuje w skrucie świadkami i ja zaliczył by ich do sekty chodzi prawnie nie jest to prawdą to zasady działania są podobne
Cytat ladycatherine
albo sekciarzom

Niepszesadzajmy z sekt ludzi tszeba wyciąkać a nie pozwalać im zdawać maturę zapoznaj się z działaniem sekty ludzie nalerzący do sekt są ogłupiani a z reguły guru wykorzystuje je
Permalink Autor: , data postu: sobota, czerwiec 28, 2008 00:10
Każdy wierzy w co chce...:) więc byłabym bardziej powściągliwa , w osądzaniu co jest religią a co sektą. Znam wielu świadków Jehowy, którzy są bardzo dobrymi, uczciwymi ludźmi.jestem katoliczką...i wiele moglibyśmy nauczyć się od świadków:)...co do wypowiedzi na forum, że ktoś kto nie chodzi na religię ma niższą średnią, otóż jest to nieprawda bo ten przedmiot wtedy nie jest liczony do średniej...a swoją drogą ja jestem za tym, że religia absolutnie nie powinna być przedmiotem liczącym  się przy średniej...a druga sprawa szkoła powinna być wolną od podziałów religijnych.Więc takie lekcje powinny moim zdaniem być zorganizowane na zasadzie dodatkowych...
Konto od:
Miasto:
Permalink Autor: qnqn, data postu: wtorek, lipiec 1, 2008 04:52
I dlatego Polska jest państwem kościelnym co wynika z postanowień konkordatu xD
"Społeczeństwo niebananowane robi sie toksyczne"xD
qnqn Postów: 14
Konto od: 30.07.2005
Miasto: Bojanowo
Permalink Autor: sonyss, data postu: czwartek, lipiec 3, 2008 23:05
Ja tam nie widze żadnego problemu;D
nie chcesz nie chodzisz;) i tyle;)
Ja osobiscie nie chodze na lekcije religi chociaż wierze;)
Kady może mieć swoje zdanie i każdy robi co lubi i na co ma chęć..
sonyss Postów: 11
Konto od: 27.04.2007
Miasto: Łódź
Permalink Autor: qnqn, data postu: sobota, lipiec 5, 2008 03:52
zmieńmy to
"Społeczeństwo niebananowane robi sie toksyczne"xD
qnqn Postów: 14
Konto od: 30.07.2005
Miasto: Bojanowo
Permalink Autor: sonyss, data postu: sobota, lipiec 5, 2008 18:59
Cytat qnqn
zmieńmy to

to?? tzn co??
sonyss Postów: 11
Konto od: 27.04.2007
Miasto: Łódź
Permalink Autor: dzunior, data postu: niedziela, lipiec 6, 2008 20:37

Cytat devotedforjezus
Nie możliwe jest pisanie matury z innego wyznania niż katolickie na mocy umowy Kościoła z państwem polskim jak jako protestant nie mogę pisać matury z religii mojego wyznania
tak samo jak nie mogę nauczać religii szkolę no chyba że będę nauczał katolickiej religii a nie zamierza

Cytat ladycatherineosób wyznania jehowego (czy jak to tam się oni określają)
Po prostu swiadkami Jehowy z tego cosię oriętuje w skrucie świadkami i ja zaliczył by ich do sekty chodzi prawnie nie jest to prawdą to zasady działania są podobne
Cytat ladycatherinealbo sekciarzom
Niepszesadzajmy z sekt ludzi tszeba wyciąkać a nie pozwalać im zdawać maturę zapoznaj się z działaniem sekty ludzie nalerzący do sekt są ogłupiani a z reguły guru wykorzystuje je

Cytat devotedforjezus
Ale to jest problem trzeba oczekiwać bardziej kompetętnego ministra edukacji

Najpierw kup sobie słownik ortograficzny, dopiero potem krytykuj ministra edukacji...

Aż strach się bać, co by było, gdyby nasz minister był "kompetętny"...

A co do Jehowych - wprawdzie jestem ateistą, ale akurat na to jedno, jedyne wyznanie patrzę w miarę ciepło - nie chrzczą nieświadomych dzieciaków, nie budują kościołów za pieniądze podatników, zazwyczaj są bardzo uczciwi i nie są takimi hipokrytami jak katolicy (oczywiście nie wszyscy katolicy, jak znakomita większość tych, których znam).

dzunior Postów: 239
Konto od: 22.06.2008
Miasto: Katowice