Regulamin
- Załóż swojego fotobloga!zarejestruj|
- dyskutuj na forum|
- zaloguj
|
osobiście przerabiam fotki na swojego fbl. bardzo chętnie bym sama zrobiła coś ładnego, ale nie potrafie. nie mam do tego talentu. jeśli ktoś nie potrafi zrobić ładnego foto - nie zrobi go. ale za to szpera w necie i znajduje jakieś zdjęcie, które mu się podoba i tylko je przerabia. a Twojego fotobloga kocham więc nie wiem kto i dlaczego się go czepia Spi0szku ;) czarno-białe zdjęcia są piękne - a Twoje to już wogóle :P
I hate you now So go away from me You're gone So long I can do better I can do better.!
|
martucha2222
Konto od: 27.12.2005 Miasto: Toruń |
|---|
|
Tak .
Czarno-białe zdjęcia mają to coś . ale: 1)może ktoś lubi kolorowe zdjęcie i nie lubi być takim "zajawkowym ponuraczkiem który nie czyta bravo i nie wie co się dzieje w świecie biznesu!" Oczywiście to co teraz napisałam było z myślą o mojej koleżance która tak to stwierdziła . Przez następne kilka tygodni się do nie nie odzywałam . ;P Ok jeszcze jedno i już moge spadać . Ładne masz zdjęcia . ; ) ________ Ortografia! Post edytowany piątek, luty 8, 2008 15:49 przez moderatora irminka |
muminkowa
|---|
|
Osobiście rzadko poprawiam zdjęcia. Dodaje tylko ramkę. No i czasami podkręcam kontrast. I to na tyle.
Ogólnie nie jestem zwolenniczą fotomanipulacji ;) ___________________ Usunięto zbędne treści - odpowiedzi w wątku muszą skupiać się na temacie, a nie na ocenie osób wypowiadających zdanie. Post edytowany piątek, luty 8, 2008 22:42 przez moderatora irminka |
whiteinnocent
|---|
|
mówienie że cz-b "och mają coś w sobie" jest bzdurne
ok są dobre cz-b jak i są dobre kolorowe jedne wyglądają lepiej tak, inne tak ale nie można okradać zdjęć z ich kolorów na siłę a to całe gadanie o cz-b fotografii działa tak że ludzie później zrobią byle co i dają w b&w i już ma być super hiper kiedyś też zajmowałem się tylko cz-b fotografią i wszyscy się cieszyli i klaskali brawo jakie to wspaniałe, w końcu raz nie mogłem i zrobiłem totalne gówno na cz-b rolce, wywołałem, zrobiłem odbitki i pokazywałem ludziom.. i się i tak zachwycali bo "och, te czarno białe zdjęcia maja coś w sobie.." blah :O~ po prostu są czymś lekko innym niż serwuje nam obecnie popkultura zdjęcie jest dobre jeśli jest dobre a nie jeśli jest cz-b |
bajzel
|---|
|
Cytat bajzel mówienie że cz-b "och mają coś w sobie" jest bzdurneok są dobre cz-b jak i są dobre kolorowe Owszem, ale nie da się zaprzeczyć, że często zdjęcia B&W mają w sobie urok, który kolor by zabił:) Wszystko zależy od zdjęcia i od fotografa:) Nie przesadzajmy więc w drugą stronę :] Co do manipulacji, to ja się nie zgadzam z autorką :) Rzadko daję zdjęcie bez przeróbki, większej lub mniejszej. Niegroźne poprawianie rzeczywistości nie uważam za coś złego. Nieraz z powodu złego sprzętu bądź z innych powodów zdjęcie nie oddaje rzeczywistości, np. niebo wyjdzie zbyt szare itp, wówczas możliwość ulepszenia takiej fotki uważam za dobrodziejstwo. Natomiast co do fotomanipulacji i fotomontaży. Myślę, że takie zdjęcia - jeśli ktoś umiejętnie przerobi - mogą być niezwykłe, ukazywać świat z innej perpektywy. Możesz za pomocą fotografii ukazać coś, co nie istnieje, jakiś fragment marzenia sennego, sytuację, która nie może mieć miejsca. Oczywiście, że 'malarstwo itp', ale przecież nie każdy jest Salvadorem Dali ;) Nie zawsze też da się uzyskać na fotce to, co się chce, samą tylko otaczającą rzeczywistością. Czasem trzeba jej pomóc:) Co więcej, przerobione fotografie sprawiają jednak wrażenie prawdziwych, autentycznych. To też potęguje wrażenie, gdy ukazane zostanie na niej coś nierealistycznego. |
sleepynarcoleptic
|---|
|
Cytat bloodypierrot Owszem, ale nie da się zaprzeczyć, że często zdjęcia B&W mają w sobie urok, który kolor by zabił:)a często kolorowe mają taki urok, że danie ich w b/w by go zabiło.. obie skrajności są złe jeśli ktoś potrafi się ustawić ładnie między tymi obiema granicami to wtedy jest wszytsko w porządku;) |
bajzel
|---|
|
Jak najbardziej! Przesadzanie w żadną stronę nie jest wskazane ;)
Tylko nie chcialam, by z jednej skrajności wpadać w drugą... umiar pożądany :) Bo przecież naprawdę jest tak, że nie można najeżdżać ani wychwalać przesadnie ten albo tamten 'styl', bo każdy coś w sobie ma, a jednocześnie w każdym można skopać zdjęcie, jeśli podchodzi się do tego bez głowy :) |
sleepynarcoleptic
|---|
|
Czarno-białe fotografie posiadają jakąś niesprecyzowaną, wewnętrzną magię moim zdaniem. Niemniej jednak, by uzyskać dobry efekt trzeba mieć dobry pomysł.
Powrót do korzeni? Pomysł dobry. Używasz filtra na postarzanie? |
sidney
|---|
|
jak na moje to świetna reklama swojego bloga...
Ale dobra... Powrót do korzeni... jakoś mi sie to nie widzi na kapslach ... ot takie moje zdanie. Piszesz ze chcesz wracać do robienia po dawnemu... ale czemu robisz w kolorze i postarzasz? To bez sensu... A stare foty mają klimat nie dlatego ze są czarno białe, tylko dlatego ze ludzie są inni, inna moda inne stroje inne sprzęty... Dlatego, Tak jak któryś z przedmówców powiedział, starczy dać byle co w B&W i już wszyscy przeżywają artystyczny orgazm. Fajnie Ze chcesz robić po swojemu, chwali ci sie to, bo 70% pb to "autoportrety z ręki" i zdjęcia w stylu "dzień po imprezie" |
sallyvan
|---|
|
Czarno-białe fotografie posiadają jakąś niesprecyzowaną, wewnętrzną magię moim zdaniem. Tego samego zdania jestem |
sat3ja
|---|
|
Cytat sat3ja Czarno-białe fotografie posiadają jakąś niesprecyzowaną, wewnętrzną magię moim zdaniem.to jest proste myślenie, człowiek widzi coś innego niż na co dzień i już wielkie "uau" są po prostu pozbawione barw |
bajzel
|---|
|
Pewnie - sama desaturacja nie wystarczy. Zresztą to najsłabsza jakościowo metoda na czarno-białe zdjęcia. Lepiej to robić specjalizowanym filtrem. Liczy się jednak przede wszystkim pomysł, a dopiero potem realizacja. Są zdjęcia, które nie będą udane w kolorze, za to w cz-b świetnie się bronią.
Pozdrowienia,
Edo Co to jest "żal"? "Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło." |
fotoedo
|---|