powrót do korzeni.

Permalink Autor: , data postu: piątek, luty 8, 2008 14:15
nowe pomysły.

myślę,że fajnie jest robić coś po swojemu.i tak właśnie robię.. pomimo tego,że dużo osób marudzi mi nad uchem,że mój fbl. jest ponury to nie mam zamiaru nic zmieniać.a wszystko dlatego,że prowadzę go inaczej. tzn. dodaję same czarno-białe zdjęcia.nie mam ani jednego kolorowego.. pomyślałam sobie,że taki 'powrót do korzeni' fotografii będzie fajny.mój dziadek też lubi robić zdjecia.. i jak patrzę na stare albumy to te czarno-białe zdjęcia mają swój charakter... nie przerabiam moich zdjęć.. tzn. przerabiam,ale tylko po to by były właśnie czarno-białe.
nie jestem za przerabianiem zdjęć.wolę się namęczyć malując coś,albo przygotowyjąc całe pomieszczenie do potrzeb zdjęcia niż bawić sie potem w programach do przeróbki fotografi.
czy to nie jest tak,że gdy zmieniamy np. krajobrazy w takich programach.. to nie odbieramy im tego charakteru.? na ile one są prawdziwe..?
mam nadzieję,że nie zostanę wyśmiana. x)
to jest mój pierwszy temat..i dopiero dziś dotarłam na forum.
Konto od:
Miasto: gateshead-uk.
Permalink Autor: martucha2222, data postu: piątek, luty 8, 2008 15:16
osobiście przerabiam fotki na swojego fbl. bardzo chętnie bym sama zrobiła coś ładnego, ale nie potrafie. nie mam do tego talentu. jeśli ktoś nie potrafi zrobić ładnego foto - nie zrobi go. ale za to szpera w necie i znajduje jakieś zdjęcie, które mu się podoba i tylko je przerabia. a Twojego fotobloga kocham więc nie wiem kto i dlaczego się go czepia Spi0szku ;) czarno-białe zdjęcia są piękne - a Twoje to już wogóle :P
I hate you now

So go away from me

You're gone

So long

I can do better

I can do better.!
martucha2222 Postów: 1
Konto od: 27.12.2005
Miasto: Toruń
Permalink Autor: muminkowa, data postu: piątek, luty 8, 2008 15:49
Tak .
Czarno-białe zdjęcia mają to coś .
ale:
1)może ktoś lubi kolorowe zdjęcie i nie lubi być takim "zajawkowym ponuraczkiem który nie czyta bravo i nie wie co się dzieje w świecie biznesu!"
Oczywiście to co teraz napisałam było z myślą o mojej koleżance która tak to stwierdziła .
Przez następne kilka tygodni się do nie nie odzywałam . ;P
Ok jeszcze jedno i już moge spadać .
Ładne masz zdjęcia . ; )

________

Ortografia!

Post edytowany piątek, luty 8, 2008 15:49 przez moderatora irminka
muminkowa Postów: 4
Konto od: 28.09.2007
Permalink Autor: whiteinnocent, data postu: piątek, luty 8, 2008 22:42
Osobiście rzadko poprawiam zdjęcia. Dodaje tylko ramkę. No i czasami podkręcam kontrast. I to na tyle.
Ogólnie nie jestem zwolenniczą fotomanipulacji ;)

Usunięto zbędne treści - odpowiedzi w wątku muszą skupiać się na temacie, a nie na ocenie osób wypowiadających zdanie.

Post edytowany piątek, luty 8, 2008 22:42 przez moderatora irminka
whiteinnocent Postów: 158
Konto od: 9.03.2006
Miasto: Jawor
Permalink Autor: bajzel, data postu: piątek, luty 8, 2008 23:58
mówienie że cz-b "och mają coś w sobie" jest bzdurne
ok są dobre cz-b jak i są dobre kolorowe
jedne wyglądają lepiej tak, inne tak
ale nie można okradać zdjęć z ich kolorów na siłę
a to całe gadanie o cz-b fotografii działa tak że ludzie później zrobią byle co i dają w b&w i już ma być super hiper
kiedyś też zajmowałem się tylko cz-b fotografią i wszyscy się cieszyli i klaskali brawo jakie to wspaniałe, w końcu raz nie mogłem i zrobiłem totalne gówno na cz-b rolce, wywołałem, zrobiłem odbitki i pokazywałem ludziom.. i się i tak zachwycali bo "och, te czarno białe zdjęcia maja coś w sobie.." blah :O~ po prostu są czymś lekko innym niż serwuje nam obecnie popkultura
zdjęcie jest dobre jeśli jest dobre a nie jeśli jest cz-b
bajzel Postów: 205
Konto od: 6.01.2008
Miasto: 3miasto
Permalink Autor: , data postu: sobota, luty 9, 2008 20:30
tak.ja nie mówię,że tylko cz-b zdjecia są super. :)
poprostu lubię robić coś czego większość ludzi nie robi,a że teraz jednak jest więcej kolorowych zdjęć to ja robię czarno białe. ;]
i lubię te czarno-białe zdjęcia..
i zgadzam się w zupełności,że zdjęcia kolorowe są super.! ;) jęczałam ostanio o dodanie do polecanych właśnie kolorowego zdjęcia.. i wcześniej też prosiłam o dodanie również kolorowego. :)
więc nie jestem antykolorowcem..
Konto od:
Permalink Autor: sleepynarcoleptic, data postu: niedziela, luty 10, 2008 03:45
Cytat bajzel
mówienie że cz-b "och mają coś w sobie" jest bzdurne
ok są dobre cz-b jak i są dobre kolorowe

Owszem, ale nie da się zaprzeczyć, że często zdjęcia B&W mają w sobie urok, który kolor by zabił:) Wszystko zależy od zdjęcia i od fotografa:) Nie przesadzajmy więc w drugą stronę :]
Co do manipulacji, to ja się nie zgadzam z autorką :) Rzadko daję zdjęcie bez przeróbki, większej lub mniejszej. Niegroźne poprawianie rzeczywistości nie uważam za coś złego. Nieraz z powodu złego sprzętu bądź z innych powodów zdjęcie nie oddaje rzeczywistości, np. niebo wyjdzie zbyt szare itp, wówczas możliwość ulepszenia takiej fotki uważam za dobrodziejstwo.
Natomiast co do fotomanipulacji i fotomontaży. Myślę, że takie zdjęcia - jeśli ktoś umiejętnie przerobi - mogą być niezwykłe, ukazywać świat z innej perpektywy. Możesz za pomocą fotografii ukazać coś, co nie istnieje, jakiś fragment marzenia sennego, sytuację, która nie może mieć miejsca. Oczywiście, że 'malarstwo itp', ale przecież nie każdy jest Salvadorem Dali ;) Nie zawsze też da się uzyskać na fotce to, co się chce, samą tylko otaczającą rzeczywistością. Czasem trzeba jej pomóc:) Co więcej, przerobione fotografie sprawiają jednak wrażenie prawdziwych, autentycznych. To też potęguje wrażenie, gdy ukazane zostanie na niej coś nierealistycznego.
sleepynarcoleptic Postów: 152
Konto od: 27.05.2007
Miasto: Jelenia Góra
Permalink Autor: bajzel, data postu: niedziela, luty 10, 2008 15:29
Cytat bloodypierrot
Owszem, ale nie da się zaprzeczyć, że często zdjęcia B&W mają w sobie urok, który kolor by zabił:)

a często kolorowe mają taki urok, że danie ich w b/w by go zabiło..
obie skrajności są złe
jeśli ktoś potrafi się ustawić ładnie między tymi obiema granicami to wtedy jest wszytsko w porządku;)
Permalink Autor: sleepynarcoleptic, data postu: niedziela, luty 10, 2008 21:48
Jak najbardziej! Przesadzanie w żadną stronę nie jest wskazane ;)

Tylko nie chcialam, by z jednej skrajności wpadać w drugą... umiar pożądany :)

Bo przecież naprawdę jest tak, że nie można najeżdżać ani wychwalać przesadnie ten albo tamten 'styl', bo każdy coś w sobie ma, a jednocześnie w każdym można skopać zdjęcie, jeśli podchodzi się do tego bez głowy :)
sleepynarcoleptic Postów: 152
Konto od: 27.05.2007
Miasto: Jelenia Góra
Permalink Autor: , data postu: środa, kwiecień 9, 2008 19:16
ja nie mowie,ze nie mozna robic kolorowych zdjeci. ;)
kolorowe zdjecia tez sa piekne i jak sami doszliscie do wniosku popadanie w skrajnosci jest zle. ;)
ja tylko pisze o tym,ze taki mialam pomysl na mojego fbl.. poprostu ja chce dodawac cz-b zdjecia i same okragle. :) co nie znaczy wcale,ze nie lubie ogladac kolorowej fotografii,ktora jest rownie piekna. :)
Konto od:
Permalink Autor: sidney, data postu: poniedziałek, kwiecień 14, 2008 19:43
Czarno-białe fotografie posiadają jakąś niesprecyzowaną, wewnętrzną magię moim zdaniem. Niemniej jednak, by uzyskać dobry efekt trzeba mieć dobry pomysł.

Powrót do korzeni? Pomysł dobry. Używasz filtra na postarzanie?
Stanął w ogniu nasz wielki dom,
dom dla psychicznie i nerwowo chorych...

sidney Postów: 15
Konto od: 16.02.2006
Permalink Autor: sallyvan, data postu: wtorek, kwiecień 15, 2008 11:24
jak na moje to świetna reklama swojego bloga...
Ale dobra... Powrót do korzeni... jakoś mi sie to nie widzi na  kapslach ... ot takie moje zdanie. Piszesz ze chcesz wracać do  robienia po dawnemu... ale czemu robisz w kolorze i postarzasz? To bez sensu... A stare foty mają klimat nie dlatego ze są czarno białe, tylko dlatego ze ludzie są inni, inna moda inne stroje inne sprzęty... Dlatego, Tak jak któryś z przedmówców powiedział, starczy dać byle co w B&W i już wszyscy przeżywają artystyczny orgazm. Fajnie Ze chcesz robić po swojemu, chwali ci sie to, bo 70% pb to "autoportrety z ręki" i zdjęcia w stylu "dzień po imprezie"
sallyvan Postów: 28
Konto od: 30.03.2006
Miasto: Schlochau
Permalink Autor: sat3ja, data postu: wtorek, kwiecień 15, 2008 13:03
Czarno-białe fotografie posiadają jakąś niesprecyzowaną, wewnętrzną magię moim zdaniem.

Tego samego zdania jestem
sat3ja Postów: 22
Konto od: 27.03.2007
Miasto: Włocławek
Permalink Autor: bajzel, data postu: wtorek, kwiecień 15, 2008 14:09
Cytat sat3ja
Czarno-białe fotografie posiadają jakąś niesprecyzowaną, wewnętrzną magię moim zdaniem.
co za bzdura
to jest proste myślenie, człowiek widzi coś innego niż na co dzień i już wielkie "uau"
są po prostu pozbawione barw
Permalink Autor: fotoedo, data postu: czwartek, kwiecień 17, 2008 14:22
Pewnie - sama desaturacja nie wystarczy. Zresztą to najsłabsza jakościowo metoda na czarno-białe zdjęcia. Lepiej to robić specjalizowanym filtrem. Liczy się jednak przede wszystkim pomysł, a dopiero potem realizacja. Są zdjęcia, które nie będą udane w kolorze, za to w cz-b świetnie się bronią.
Pozdrowienia,
Edo

Co to jest "żal"?

"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło."
fotoedo Postów: 560
Konto od: 28.07.2006
Miasto: Elbląg
Permalink Autor: , data postu: sobota, kwiecień 19, 2008 12:48
Ja osobiście jestem za przeróbką zdjęć, ale DOBRĄ... Nie dzierże ramek, kwiatuszków itd, itp.. sam rónież przerabiam swoje zdjęcia.
nie znaczy to jednak że wyśmiewam Ciebie, tylko dlatego że bawisz się w przygotowanie pomieszczenia. Wręcz przeciwnie - uważam, że takie zdjęcia mają głębie...
Nie jest łatwo coś takiego przygotować, i uważam, że każdy kto powie "po co robić to i to, skoro jest photoshop" jest po prostu głupi. Trzeba docenić staranie i trud, zwłaszcza że efekt jest często o wiele lepszy i naturalniejszy niż przerobione zdjęcie...
pozdrawiam ;)
Konto od: